Jump to content

Wn/hu/Firefox 3 világrekord - legtöbb letöltés 24 óra alatt

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Firefox 3 világrekord - legtöbb letöltés 24 óra alatt

2008. június 18., szerda

Firefox 3

Világrekordot döntött a Mozilla alapítvány böngészőjének legújabb verziójával, a Firefox harmadik verziójával: végül huszonnégy óra elteltével 8 290 908-et mutatott a letöltésszámláló, bár néhány ezres eltérés mindkét irányba elképzelhető[1]. Ennyien töltötték le a népszerű program legfrissebb változatát. A Mozilla Alapítvány világszerte arra buzdította a Firefox felhasználóit, hogy vegyenek részt egy új világrekord felállításában. A cél 24 óra alatt ötmillió letöltés elérése volt, melyet június 18-án kényelmesen el is értek. Két órával az egynapos maratoni letöltőverseny végezte előtt már mintegy 7,5 milliószor töltötték le az ingyenesen használható szoftvert. A NetApplications jelentése szerint a Firefox 3 piaci részesedése valamivel kevesebb, mint 1%-ról körülbelül 3%-ra ugrott[2].

A rekordkísérlet hivatalosan magyar idő szerint 20:16-kor ér véget (18:16 UTC). Ez valamivel több mint egy órával az eredetileg meghirdetett finis után van, mivel a hihetetlen keresletet a Mozilla szerverei nem bírták, és így sokáig nem lehetett a Firefox 3-at letölteni, csak a korábbi Firefox 2-t.

A letöltések közül több mint 2,88 millió az Európai Unióban volt, 2,56 millió az Egyesült Államokban. Magyarországról összesen mintegy 82 000-szer töltötték le az új szoftvert, és ez által egy nagyon szép 9. helyet sikerült biztosítani, lemaradva Hollandia, Litvánia és Lengyelország mögött, de megelőzve Svédországot, Szlovákiát, Romániát, Ausztriát és Dániát, valamint a nem uniós Svájcot is. Világszerte a legkevesebb letöltés Csádból történt, ahol mindössze ketten frissítettek a legújabb Firefox-ra.

A nap végén az előzetes adatok alapján 8 290 908-szer töltötték le az új Tűzrókát szerte a világon. Magyarországról 82 001 letöltés volt, mely mintegy 3 000-rel több, mint a százszor nagyobb lakosságú India összes letöltése. Európában a legnagyobb meglepetést Litvánia okozhatja, ahol összesen mintegy 170 000 letöltés történt.

Források

[edit | edit source]

Template:Wn/hu/átvett wikinews

További források

[edit | edit source]
  1. Percy Cabello: Firefox 3 scores 8.3 million downloads in first 24 hours (angol nyelven). MozillaLinks, 2008. június 18.
  2. Browser Wars Escalate with New Firefox 3 and New Opera 9.5 (angol nyelven). Net Applications, 2008. június 18.