Jump to content

Wn/hu/Elhunyt az angol Wikihírek legaktívabb szerkesztője, Dr. John Nathan Shutt

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Elhunyt az angol Wikihírek legaktívabb szerkesztője, Dr. John Nathan Shutt
 
Helyesbítés — 2023.04.26.
 
Dr. John Nathan Shutt a cikk szövegétől eltérően 2009 augusztusától volt ellenőr.
 

2021. február 28., vasárnap

Az angol Wikihírek pénteken értesült, hogy Dr. John Nathan Shutt – a projekt és az angol Wikikönyvek Pi zero név alatt szerkesztő önkéntese – szerdán meghalt. Összesített szerkesztésszám alapján ő az angol Wikihírek vezető, míg az angol Wikikönyveken harmadik legaktívabb szerkesztője. Dr. Shutt 56 éves volt.

A Wikihíreket nővére, Ms. Barbara Shutt értesítette e-mailben pénteken hajnalban. Légzési nehézségei miatt édesanyja, Elsie Shutt hívott hozzá mentőt. Kiérkezésükre Dr. Shutt már eszméletlen volt. Kétórás műtét közben, vérrögök okozta komplikációk vagy többszöri szívroham következtében hunyt el.

Dr. Shutt 2008 szeptemberében regisztrált Pi zero néven, és az angol Wikihírek legaktívabb szerkesztője és adminisztrátora lett. 2010 júliusában választották adminisztrátorrá, majd augusztusban ellenőrré. Technikailag ez utóbbi megegyezik a magyar Wikipédia járőri jogosultságával – az angol Wikihírekre beküldött híreket a főszerkesztők ellenőrzik publikálás előtt. Ő maga több, mint ezer cikket ellenőrzött publikálás előtt a legutóbbit egy nappal halála előtt. Az angol kiadásban szerkesztéseinek száma átlépte a 160 ezret, naplózott műveleteié pedig a 120 ezret.

Járőr- és adminisztrátori jogokkal bírt az angol Wikikönyvekben is – itt többek közt a mesterséges nyelvek kötetét, illetve a Naprendszer, a világvallások és a kémiai elemek ifjúsági változatait bővítette, illetve létrehozta a témaköri csoportosítás rendszerét (Stacks).

Structural insight (Fejezetek a világ működéséről) címmel blogot vezetett a Bloggeren, illetve érdekelték a mesterséges nyelvek. Szeretett olvasni, és különösen kedvelte Tolkientől A Gyűrűk Ura sorozatot, aminek kapcsán tavaly megjegyezte:

A hobbitot, azt hiszem, tinédzser koromban olvastam. Néhány hónapja újra elolvastam; nem hiszem, hogy e két alkalom között a kezem ügyébe került volna. Ez egy fantasztikusan megírt történet, aminek az írója egy nyelvész, aki valójában nyelvalkotó is. Megvan A Gyűrűk Ura (mármint a könyvek), amit jó párszor elolvastam az évek alatt, és A szilmarilok is, ami a történet előzményeit taglalja. Tolkien fia, Christopher közel állt az apja írói munkásságához, ő a kéziratainak gondozója, és az elmúlt fél évszázadot ezek rendezésével és kiadásával töltötte. Azt hiszem, egy éve karácsonyra kaptam a Gondolin bukását, amiről azt mondta, hogy az utolsó mű lesz, amit az apjától kiad.[1]

PhD-ját 2011-ben szerezte a Worcesteri Politechnikai Intézetben[2] (WPI), számítástudományi területen. Kutatott a modellezési folyamatok, a Kernel programozási nyelv (egy Lisp-alapú nyelv, amit maga dolgozott ki és amiből disszertált), a rekurzív-adaptív nyelvtan (diplomadolgozata témája), illetve az önmódosító véges állapotú gépek[3] témájában is, utóbbiakat Roy Rubinsteinnel együtt dolgozta ki. Doktori iskolája előtt is a WPI-n tanult: a mesterszakon 1993-ban végzett, öt évvel az alapszak befejezése után. Érdekelte még az adaptív nyelvtan általában és a kategóriaelmélet. Gyakran kódolt Lispen, kedvelte az xkcd képregényeket, és szövegszerkesztőnek az Emacs-et használta.

Az alapképzés után egy évet eltöltött a Brown Egyetemen is, amire később így emlékezett:

– Voltam egy évet a Brownon, de az nem volt nekem való. Traumatikus élmény volt, ami után több évbe telt, mire rászántam magam, hogy másodjára is belevágjak a mesterbe.[4]

Itt Paul Howarddal osztozott egy irodán az 1988/89-es tanévben, amiről 2019 júliusában elmondta:

– Elszomorít, hogy idén elfelejtettem Pault felköszönteni a születésnapján, és hogy úgy tűnik, ő is elfelejtett engem. Ez az első év, hogy nem köszöntöttük fel egymást, még ha esetleg megkésve is, amióta 88/89-ben egy irodába kerültünk a Brownon.[5]

Az fexpr-témájú előadás a BSDCan-en (videóforrás: BSDCan)

Andres Navarro és Oto Havle kernel néven kifejlesztett egy Kernel-alapú környezetet, amit egy BSDCan-előadásában Michael MacInnis is megemlített. Dr. Shutt novemberben ehhez a következőket fűzte:

– Két vagy három éve küldött egy e-mailt ez a Michael MacInnis nevű fickó. A BSDCan-en készült előadni (ami egy évenkénti BSD-konferencia Kanadában), ahol az új, kiadás előtt levő UNIX shelljét, az Oh-t mutatta volna be, és meg akarta kérdezni, hogy megemlítheti-e a nevem az fexprs függvénnyel kapcsolatban, mert a disszertációm akkor jelent meg, amikor ő a tervezésnél tartott, és a Kernel-stílusú fexprs tökéletesen illett a koncepciójába, úgyhogy felhasználta. Biztosítottam róla, hogy megemlíthet. Előző este megnéztem a videót az előadásról, ami – ha jól emlékszem – szerinte nagyon jól sikerült. Szerettem volna jobban megérteni, hogy működik a shell; volt valami elbűvölő abban, hogy milyen könnyen dobta le magáról a Lisp zárójelezési rendszere nagy részét úgy, hogy közben alapjaiban Lisp volt.[6]

Dr. Shutt aspergeres volt, amiről egy szerkesztőtársának korábban így írt:

– Ahogy az aspergeresekkel gyakran megesik, hiperlexiás gyerek voltam, talán egy kicsit még most is az vagyok.[7]

Szerkesztőtársunk az Egyesült Államokban, Massachusetts államban élt. Édesanyja (Elsie Shutt), testvérei (Barbara Shutt, David Shutt) és unokahúga (Hannah Shutt) gyászolják. Következő hét pénteken töltötte volna be az 57-et.


A Wikihírek logója
A Wikihírek logója
Ez a hír a Wikihírek saját tudósítása, elsőkézből származik. Lásd a kapcsolódó megbeszélést a további részletekért.
Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Wikinews mourns loss of volunteer John Shutt című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett mondatok és elnevezések eredeti nyelvükön

[edit | edit source]
  1. Angolul: „I read The Hobbit when I was, I think, a teenager. I read it again a few months ago; not sure if I ever read it between those times. It's a wonderfully written story --- by a linguist and, in fact, a conlanger. I've got the Lord of the Rings (the books, I mean), which I've read at least a couple of times over the years. And the Silmarillion, which covers the earliest part of Tolkien's legendarium. Christopher Tolkien, his son who was close to his fantasy writing, is his literary executor and has spent the past half century of his life editing and publishing various of his father's papers. I actually got for christmas... a year ago, I think, The Fall of Gondolin, which Christopher says will be the last of his father's books that he publishes.”
  2. Angolul: Worcester Polytechnic Institute
  3. Angolul: Self-Modifying Finite Automata
  4. Angolul: „I spent one year at Brown, but it didn't work. And was a traumatic experience for me; it took me a couple of years to recover enough to make a second try at graduate school.”
    Megjegyzés: a következő szakasz egyértelműsíti, hogy mely képzési szintről van szó.
  5. Angolul: „It saddens me that I forgot to wish Paul Howard a happy birthday this year, and he appears to have forgotten to wish me one either. First time we've failed to exchange birthday wishes, even if belatedly, since we were assigned to share an office in the 1988/89 academic year at Brown.”
  6. Angolul: „Two or three years ago, this guy Michael MacInnis emailed me. He was getting ready to give a talk at BSDCan (an annual BSD conference in Canada) about a new UNIX shell he was ready to release, called Oh; and he wanted to know if it was okay if he mentioned my name in regard to fexprs, 'cause my dissertation had come out as he was putting the design together and Kernel-style fexprs fit wonderfully well with his concept so he used them. I assured him I was fine with having my name mentioned. Last night I was watching the video he provides of his talk, which iirc he felt went very well. I've been meaning to learn in more detail how the shell works; it was kind of fascinating to me how it very easily does away with most of Lisp's parentheses despite being fundamentally Lisp.”
  7. Angolul: „As often happens with aspies, I was a hyperlexic kid, some of which has lingered.”

Források

[edit | edit source]

Külső hivatkozások

[edit | edit source]