Jump to content

Wn/hu/Megszűnik az Encarta

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megszűnik az Encarta

Template:Internet„Microsoft-emlékmű” Németországban2009. március 31., kedd
A Microsoft kijelentette, megszünteti az Encartát.

A Microsoft Corporation, a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata megszünteti az általa kiadott Microsoft Encarta nevű digitális multimédiás enciklopédiáját, és feladja a két internetes lexikon közötti harcot a Wikipédiával, az egyik legnagyobb riválisával szemben. A lexikonnak elérhető ingyenes internetes változata is, az MSN Encarta.

A számítástechnikával foglalkozó óriásvállalat bejelentette, hogy október 31-én megszünteti az MSN Encarta minden weboldalát, és feladja a csatát. Az októberi bezárás alól kivétel Japán, mivel a kelet-ázsiai szigetországban csak év végén, december 31-én szünteti meg a több, mint 35 000 szócikket tartalmazó enciklopédiáját.

Az Encarta megszüntetéséről szóló hivatalos közleményben is ez olvasható: „Az enciklopédia használata jelentősen eltér az eddigitől, az emberiség napjainkban már teljesen másképpen keresgeti és használja fel a lexikonos információt, mint az elmúlt években”.

Az 1993-ban útjára indított virtuális lexikon olyan lexikonokkal szerette volna felvenni a versenyt, mint az akkori Encyclopædia Britannica. Eredetileg az Encartát CD-ROM-on és DVD-ROM-on lehetett megvásárolni, ezek után már az interneten is online megrendelhető volt. 2001-ben, a non-profit Wikipédia beindulásakor az Encarta népszerűsége jelentősen lecsökkent.

Talán legvalószínűbb, hogy a Wikipédia népszerűsége azért nőtt olyan óriásira, mert a felhasználók is szerkeszthették az enciklopédiát az Encartával ellentétben, ugyanis ott a felhasználók észrevételeiket csak a szerkesztők bizottságának ellenőrzésével és beleegyezésével módosíthatják a szövegen belül.


Források

[edit | edit source]