Wn/hu/Fennakadásokat okoz a légiforgalomban az Eyjafjallajökull kitörése

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Fennakadásokat okoz a légiforgalomban az Eyjafjallajökull kitörése

2010. április 16., péntek

A hamufelhő számított kiterjedése április 15-én 19 órakor

Több százezren kényszerültek tervezett utazásaik elhalasztására Európában az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése miatt. A felszálló hamufelhő Észak-Európa nagy részét beterítette, s emiatt – elővigyázatosságból – sok helyütt korlátozták a repülőforgalmat.

Az Egyesült Királyságban minden légiforgalmat leállítottak, így csak ott több tízezren rekedtek a reptereken. A helyzet súlyosabb, mint a 2001-es terrortámadások után: akkor csak a transzatlanti járatokat törölték. Az európai légteret felügyelő és irányító Eurocontrol információi szerint Írország, Dánia, Norvégia és Svédország járatainak többségét is törölték.

Az óvatosság oka, hogy a vulkáni hamu a repülőgépek forró turbináiba jutva megolvad, majd a hidegebb részeken üvegként kicsapódik, ezzel tönkretéve a kompresszorokat és a turbinalapátokat. A kompresszorok nélkül a turbina nem indítható. Az égéstérbe kerülő hamu egy idő után törvényszerűen kioltja a lángot, a repülő hajtóműveit viszont már nem lehet újraindítani, még ha időközben el is hagyták a hamufelhőt. 1982-ben a British Airways 9-es járata járt hasonló módon: miután Indonéziában átrepült egy ilyen felhőn, minden hajtóműve leállt. Később ugyan sikerült őket újraindítani, de az egyik nem sokkal utána végleg tönkrement. A gép végül szerencsésen földet ért.

A National Air Traffic Services (az Egyesült Királyság legnagyobb légiirányító szerve) szerint a meteorológiai adatok alapján a helyzet nem fog javulni a közeljövőben. Az angol légtérzár délután egyig érvényes, de szinte biztos, hogy ezt időben kitolják.

A széljárásnak megfelelően a hamufelhő dél felé terjeszkedik: a holland, illetve a berlini és a hamburgi repülőtereket már lezárták. Belgiumban és Észak-Franciaországban is erre készülnek. Eddig közel 4000 repülőjáratot érintett a légtérzár; a kieső repülőgépek hiánya az egész világ légiforgalmán érezhető lesz az elkövetkezendő napokban.

Frissítés[edit | edit source]

Április 15-én 19 és 23 óra között – bizonytalan időre – az összes franciaországi, hollandiai, németországi és svájci reptér forgalmát leállították.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek European airspace closed by volcanic ash című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Kapcsolódó hír[edit | edit source]

Források[edit | edit source]

További anyagok[edit | edit source]