Wn/hu/Magyarország 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok árát

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Magyarország 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok árát

2021. november 17., szerda

Magyarországon hétfőn életbe lépett a normál üzemanyagok ármaximalizálása. A kormány a lépéssel az inflációt kívánja visszavágni, illetve segíteni a gazdaságot, de a töltőállomások veszteségeit nem téríti meg. Horvátország októberben hasonlóképp megszabta az üzemanyagok maximum árát.

Üzemanyagárak egy szegedi MOL kúton az árrendelet életbe lépése előtt (balra) és után (jobbra). (fotó: Xbspiro)

A kormány múlt szerdán hozta meg a döntést, amit a másnapi, szokásos sajtótájékoztatóján jelentett be. A 624/2021. kormányrendeletet a Magyar Közlöny a bejelentés napján hozta le. A részletszabályok szombaton, a 626/2021. kormányrendeletben jelentek meg.

A 480 forintos maximális ár a 95-ös oktánszámú benzinre és a normál gázolajra vonatkozik, a prémium termékekre és az autógázra (LPG) nem. A szombati rendelet értelmében, ha a kutak nem forgalmaznak normál üzemanyagot, akkor a prémiumot kötelesek ezen az áron adni.

A veszteségek lényegében a töltőállomásokon csapódnak le. A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely — a miniszterelnökséget vezető miniszter — elmondta, hogy bár kompenzációt nem terveznek, de „kereskedőt kereskedésre kötelezni nem lehet”. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV-nek pénteken elmondta, hogy több kis, független kút tulajdonosa is az ideiglenes bezárást fontolgatja.

A csütörtöki tájékoztatón elmondottakkal szembe menve a szombati részletszabályok megtiltják a kutak bezárását, illetve a nyitvatartási idő rövidítését. Ha a töltőállomás fel kellene, hogy függessze a működését, akkor a kormányzat új üzemeltetőt rendelhet a kúthoz.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, 2017 (fotó: Holaci)

A kormány nem tervezi az üzemanyag-adók mérséklését, de a helyzetet három hónap elteltével felül kívánják vizsgálni. Az Európai Bizottság múlt hét hétfői adatokat hozó olajjelentése (oil bulletin) szerint a 95-ös benzin esetében a kiskereskedelmi ár 46%-a, a normál dízelolaj esetében pedig 43%-a adó.

A Magyar Ásványolaj Szövetség 2021-es adatai szerint az országban eladott benzinmennyiség 78%-a 95-ös benzin, illetve a dízel 87%-a normál változat. A holtankoljak.hu gyűjtése szerint a 95-ös ára a tavaly novemberi 332 forintról 506-ra, míg a dízelé ugyanez idő alatt 341-ről 517-re emelkedett. A 444.hu cikke szerint az amerikai dollárhoz képest gyengülő forint miatt az üzemanyagárak akkor is emelkedtek júliusban, amikor a nyersolajárak estek.

Múlt hét hétfőn — három nappal a bejelentés előtt — Molnár József, a MOL cégcsoport ügyvezetője 75 ezer MOL-részvényt adott el 203 millió forint értékben.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Hungary caps fuel prices at 480 Hungarian forints című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.


Források[edit | edit source]