Jump to content

Wn/hu/Pécs: Európa idei kulturális fővárosa

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Pécs: Európa idei kulturális fővárosa

2010. január 13., szerda
Január 10-én, vasárnap hivatalos nyitóünnepséggel kezdetét vette Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.

Pécs: A felújított Jókai tér

2010-ben Pécs, Essen és Isztambul az Európai Unió kulturális fővárosai. A pécsi rendezvénysorozat szombaton vette hivatalosan kezdetét. A megnyitó célja volt, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében jelenítette meg Pécs történetének egyes kiemelt eseményeit, korszakait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.

Árnyékot vet az ünnepségre, hogy a program keretében tervezett beruházások közül egyelőre egy sem készült el. Kritikus hangok szerint ezzel a város gyakorlatilag nem használja ki a cím elnyeréséből származó lehetőséget. Az Index tudósítója úgy véli, a város "elmulasztotta a 38 milliárd forintos lehetőséget arra, hogy valóban vetélytársa legyen Budapestnek".

Bajnai Gordon kormányfő azonban úgy vélte, „a beruházások nem egy évre, hanem hosszú távra szólnak”. „Magyarországnak két fővárosa van, Budapest és Pécs" - mondta Bajnai Gordon. A kormányfőt ugyan a hallgatóság egy része kifütyülte, mikor a pódiumra lépett, de Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt elcsendesítette a közönséget.

A 2009-es címek odaítélése óta minden évben két tagállam ad otthont a rendezvénynek: 2010-ben ez a Német Szövetségi Köztársaság és Magyarország. A két uniós tagállamon kívül mindeddig egy nem európai uniós ország is lehetőséget kapott arra, hogy házigazdája legyen a rendezvénynek. Íly módon 2010-ben Isztambult is jelölték Európa kulturális fővárosának attól függően, hogy az eseményre beterjesztett program teljesíti-e az előírt feltételeket.

A hivatalos megnyitót Essenben 2010. január 9-én tartották, míg Isztambulban január 16-án veszi majd kezdetét a program. Jövőre Turku (Finnország) és Tallin (Észtország) lesz Európa kulturális fővárosa, azt követően 2012-ben Guimarães (Portugália) és Maribor (Szlovénia), míg 2013-ban Marseille (Franciaország) és Kassa (Szlovákia).

Források[edit | edit source]