Jump to content

Wn/hu/Eyjafjallajökull: tetemes kárt okozott a légiforgalom leállása

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Eyjafjallajökull: tetemes kárt okozott a légiforgalom leállása

2010. április 24., szombat

A múlt heti vulkánkitörés miatti forgalomkiesés hozzávetőleg 1,7 milliárd dollárnyi veszteséget okozhatott a légitársaságoknak a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint.

Mára Európa nagy részén feloldották a repülési tilalmakat: a forgalom kezd visszaállni

A szövetség az európai légtérzár első három napjára napi 400 milliós kárral számol. A járatok törlése továbbá napi 1,2 millió utazást hiúsíthatott meg világszerte. Giovanni Bisignani, az IATA elnöke keserűen jegyezte meg, hogy egy olyan iparágnak, amely csak az elmúlt évben 9,4 milliárdot vesztett és idénre is még 2,8 milliárdnyi veszteséggel kalkulált, egy ilyen esemény maga a kegyelemdöfés. Bisignani kritizálta továbbá az európai döntéshozókat, túlzottnak nevezve reakciójukat a helyzetre:
– A légtérzárat elméleti megfontolások alapján rendelték el, nem pedig hiteles mérésekre támaszkodva. Tagvállalataink tesztrepülései bizonyították, hogy az alkalmazott légköri modellek nem megfelelőek. Rossz döntéseikkel az egyes nemzeti kormányok csak fokozták a károkat.

Egyes érintett légitársaságok maguk is kétségbe vonták a zárlat indokoltságát. Micheal O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szavaival:
– Egy-, esetleg kétnapos felszállási tilalomnak még lehetett volna értelme... de teljes tilalmat elrendelni egy olyan hamufelhő esetében, amely 1000 tengeri mérföldön át – közben erejét vesztve – lebegett ide, aligha.

A másik oldalról, az európai légiirányítás védelmében szólalt fel az ír légügyi hatóság vezetője, Eamonn Brennan:
– Fontos leszögezni, hogy itt Európában még csak hasonlót sem tapasztaltunk eddig. Nem lehetett hasraütésre azt mondani, hogy: igen, a repülők biztonsággal mehetnek. Négy napnyi adatgyűjtés és elemzés, illetve számtalan tesztrepülés után lehetett csak megbecsülni, mennyi hamut is nyelhet el egy turbina egy út során, s hogy az veszélyes mennyiség-e már. Egyébként svájci mérések alapján a légtérzárak igenis indokoltak voltak.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Ash-triggered flight disruptions cost airlines $1.7 billion című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források[edit | edit source]

Kapcsolódó hírek[edit | edit source]