Jump to content

Wn/hu/Egy illegális szeméttelep veszélyezteti a seremetyevói reptér működését

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Egy illegális szeméttelep veszélyezteti a seremetyevói reptér működését

2010. június 20., vasárnap

A seremetyjevói nemzetközi repülőtér egyik kifutópályája

Az Oroszországban anti-korrupciós kampányáról ismertté lett blogger, Alekszej Navalnyij pénteki LiveJournal[1]-bejegyzése révén az orosz médiafigyelem középpontjába került a seremetyjevói reptér, pontosabban a működését évek óta veszélyeztető közeli szeméttelep. Az ott élő és fészkelő madarak tömege ugyanis az elmúlt négy évben komoly veszélyforrássá nőtte ki magát: ez idő alatt 141 alkalommal ütközött repülőgép madárral, illetve további 21 eset történt le- vagy felszállás közben – állítja Mihail Vaszilijenko, a repülőtér igazgatója saját internetes blogjában. Ha a madarak esetleg a gépek turbináiba csapódnának, az katasztrofális üzemzavart okozhat.[2] A szeméttelep ráadásul engedély nélkül működik.

A lerakó ügyében civilek és a repülőtér igazgatósága is több ízben megkereste már a területi és föderációs hatóságokat, de érdemi előrelépés – az önkormányzat visszakozása és anyagi érdekeltségek miatt – nem történt. Navalnyij cikkében kiemelte, hogy az egyetlen, amit a hatóságok fel tudtak mutatni az az, hogy május 7. és 12. között a belbiztonsági szolgálat megakadályozta a további szemétlerakást a területen: Oroszországban ez a győzelem napi ünnepségek[3] ideje, s idén, a 65. évfordulóra számos külföldi vezetőt is vártak – az intézkedés elsősorban az ő biztonságukat volt hivatott szolgálni.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Russia's main airport faces high danger from dump birds című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Lábjegyzet[edit | edit source]

  1. A LiveJournal egy közösség lap, amelynek felhasználói blogot vezethetnek az oldalon.
  2. A repülésben többé-kevésbé természetes dolog a madarakkal való ütközés, ám ha a repülőgép hajtóműve sérülne, az tragédiába torkollhat. A repülőgépek különösen felszálláskor sérülékenyek: a turbinák ekkor fokozott teljesítményen üzemelnek, s egy nagyobb idegentest ilyenkor szétvetheti a berendezést. Bővebben: bird strike (angolul).
  3. A második világháború lezárása emlékére minden év május 9-én patinás katonai parádét rendeznek Moszkvában.

Források[edit | edit source]