Jump to content

Wn/hu/Dánia sarkvidéki erők felállítását tervezi

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Dánia sarkvidéki erők felállítását tervezi

2009. július 26., vasárnap

A Thule légi bázis radarjai
Fotó: U.S. Air Force/Michael Tolzmann
Grönland az északi sarkvidéken

Dánia: Dánia sarkvidéki katonai parancsnokság felállítását tervezi, mert az olvadó jégsapka megnyithatja az utat a régió természeti erőforrásaihoz.

Dánia érdeklődése elsősorban Grönland hatalmas jégborította szigetére, illetve Feröerre koncentrálódik. A 2010-2014-es időszakra vonatkozó terv részleteit a napokban hozták nyilvánosságra; a Folketing egy hónapja fogadta el.

A jégtakaró visszahúzódása fokozza a versengést Oroszország, Dánia és az északi sarkvidékkel határos többi ország között. Kanada, Dánia, Norvégia, Oroszország és az Egyesült Államok is igényt tart a sarkvidék egy részére, a régióban gyűjtött geológiai és más adatok alapján. Az igényeket az ENSZ-hez nyújtják be.

A dán terv szerint a sarkvidéken fokozódó tevékenységek megváltoztatják a régió stratégiai jelentőségét, és így többletfeladatokat rónak a dán fegyveres erőkre. Az ország egy sarkvidéki parancsnokság felállítását tervezi, és felmerült annak az észak-grönlandi Thule katonai bázisnak a bővítése is, amely a hidegháború idején az amerikai védelmi rendszer létfontosságú láncszeme volt. Dánia ezen kívül egy sarkvidéki reagáló erőt is létre kíván hozni, amely a meglévő, sarkvidéki műveletekre alkalmas katonai egységekből állna.

Források[edit | edit source]