Jump to content

Wn/hu/Adminisztrátor-választás a magyar Wikipédián

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Adminisztrátor-választás a magyar Wikipédián

2009. november 7., szombat

A Magyar Wikipédia adminisztrátori karának kibővítéséről szavazhatnak 2009. november 17-ig a projekt szavazásra jogosult – más szóval aktív – szerkesztői. A két mostani jelölt, nevezetesen Csigabi és CsGábor, az elsők a szeptemberben lezárt, úgynevezett deadminálási szabály meghozása óta, amely így rájuk, ha megválasztják őket, már automatikusan érvényes lesz.

A Wikipédia működésében az adminisztrátorokra hárul bizonyos kényes feladatok elvégzése, így a lapok törlése, azok lezárása a szerkesztések elől, illetve egyes – káros tevékenységet folytató – felhasználók kizárása a használatból. Ennek megfelelően a szerkesztői közösség bízza meg őket ezen feladatok ellátásával, szavazás útján, elméletileg korlátlan időre. A jelöltek rendszerint hosszú ideje aktívak, s megválasztásuk esetén továbbra is tevékenykedhetnek „egyszerű” szerkesztőként: az úgynevezett admin-jogosultság (vagy adminbit) csak kiterjesztése lehetséges működésüknek. A deadminálás ezen kiterjesztés elvesztése; igénye abból a megfontolásból ered, hogy mindenki csak azokkal a jogokkal rendelkezzen, amelyeket aktívan és konstruktívan használ is.[1] Ezen álláspont legszigorúbb megjelenése az a javaslat, miszerint a tisztségviselőket eleve határozott időre kellene megválasztani. A nemrégiben meghozott szabály egy enyhébb változat: ennek értelmében az az adminiszrátor, aki 1 évig nem használja ki speciális lehetőségeit, akár meg is fosztható ettől a tiszttől.[2] Másfelől viszont még mindig ott van az az érv, miszerint az adminisztrátorok száma nem korlátozott és az egy ideig távollevők visszatérve ugyanúgy hasznosak lehetnek a közösség számára mint akik addig is folytatták a munkát. Mindenesetre a szabály most egy olyan kompromisszumnak látszik, amely pontot tehet a parázs - és sok energiát felemésztő - vitákra az ügyben.

Amennyiben mindkét induló megszerzi a minősített többséget, akkor a Wikipédia adminisztrátorainak száma 34-re emelkedik majd. (A jelenlegi 32 közül - önön bevallása alapján - 24 aktív.)

Jegyzetek

[edit | edit source]
  1. Ez az álláspont egyre több Wikimedia-projektben látszik érvényesülni. Az eddigi talán legérdekesebb eset, amikor magát a Wikipédia alapítóját, Jimbo Walest fosztották meg adminjogaitól azok nem használata miatt a Metán. (A Meta egy koordinációs oldal a különféle Wikimedia-oldalak között.)
  2. Ekkor szavazás kezdeményezhető ez ügyben.
A Wikihírek logója
A Wikihírek logója
Ez a hír a Wikihírek saját tudósítása, elsőkézből származik. Lásd a kapcsolódó megbeszélést a további részletekért.