Jump to content

Wn/hu/A közösségi portálok felhasználói egyre több személyes adatot osztanak meg

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > A közösségi portálok felhasználói egyre több személyes adatot osztanak meg

2010. február 21., vasárnap

Ezt lovagolja meg az egyik, hét elején indult új internetes oldal, a PleaseRobMe.com, ami angolul annyit tesz: Rabolj már ki kérlek! A BBC-nek nyilatkozó készítők szándéka nem is volt más, mint felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes is pontos adatokat kiadni a világhálón. Oldaluk a közösségi portálok, elsősorban pedig a Twitter forgalma alapján kiszűri azokat, akik megadták lakcímüket és valószínűleg nem tartózkodnak otthon.

Az oldal percenként 20-30 felhasználói bejegyzést emel át az ilyen portálokról a saját főoldalára, amelyeket mint célpontokat tüntet fel. Ezek zömében találni valami utalást arra, hogy az illető éppen házon kívül van. A készítők szerint a technikai részt mindössze négy óra volt összedobni és bárki meg tudná csinálni, aki ért a HTML nyelvhez és a Javascripthez.

– Az embert már-már a nevetés kerülgeti, hogy milyen egyszerű is egy ilyet összehozni – mondta Boy Van Amstel, az oldal egyik szerzője. – Nincs benne semmi újdonság, alapvetően egy twitteres keresőről van szó. Az ötlet onnan jött, hogy egyre több és több Foursquare-bejegyzést[1] láttunk: az emberek bejelentkeztek a saját, a barátjuk vagy éppen barátnőjük házából és rendre megadták a címüket. Nem hiszem, hogy felfogták, mennyi és milyen kényes információt is osztanak meg mindezzel – fűzte hozzá.

Az oldal mindazonáltal nem kíván a betörők segédeszközévé válni: meghatározott célja, hogy elgondolkoztassa az embereket afelől, hogyan és mire is használják ők és mások a közösségi portálokat. Ahogy az oldal bevezetőjében áll: „Nem is olyan régen még komolyan elgondolkoztunk azon, hogy megadjuk az interneten valódi nevünket. Ez ma – tallózva egy kicsit az ismeretségi portálokon – már-már túlhaladott kérdésnek tűnik.”


Lábjegyzet

[edit | edit source]
  1. A Foursquare szintén egy közösségi portál; a lényege, hogy a felhasználó megadja, hol is van éppen; részben, hogy informálja ismerőseit. A felhasználók között működik továbbá egy pontrendszer is, amely a minél nagyobb számú és változatosabb helyről való bejelentkezést díjazza. A szolgáltatás összeköthető többek közt a twitteres profilokkal is.

Források

[edit | edit source]
Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek New Internet site PleaseRobMe claims to reveal location of social networkers című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.