Jump to content

Wn/hu/A Fidesz-KDNP nyerte a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > A Fidesz-KDNP nyerte a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját

2010. április 12., hétfő

A Fidesz-KDNP nyerte az országgyűlési választások első fordulóját, eddig példa nélküli támogatottság mellett. Közös listájukkal a szavazatok 52,73%-át szerezték meg, így 87 képviselőjük jutott be ezúton a 386 fős parlamentbe. Az MSZP 19,30, a Jobbik 16,67, míg az LMP 7,48%-ot ért el a listás szavazáson, ami rendre 28, 26, illetve 5 jelölt állítására elegendő. Az országos listát állító pártok közül az MDF (2,67%) és a Civil Mozgalom (0,89 %) alatta maradt az ötszázalékos küszöbnek, így nem jutottak be. Ezen fejlemény kapcsán az MDF elnöke, Dávid Ibolya lemondott.

Szegeden a 313-as körzetbe irányították a lakóhelyüktől távol szavazókat. Helyzetkép negyed 8-kor (fotó: Xbspiro)

A területi listák mindegyikén a Fidesz dominált, s eddig összesen 206 helyet szerzett meg. Mindez már eleve többséget jelent számára a Parlamentben, de a kitűzött kétharmados céltól elmarad. Az egyéni szavazókörökben is csak egy helyen előzték meg a fideszes jelöltet: Budapest XIII. kerületében az MSZP színeiben induló Tóth József végzett az első helyen, előnye azonban nem volt elegendő a mandátumszerzéshez.

Az úgynevezett „igazolásos szavazók” településenként, illetve kerületenként egy szavazókörbe való irányítása miatt helyenként torlódás alakult ki. Néhány helyen a szavazás a késő éjszakába nyúlt, emiatt az Országos Választási Bizottság (OVB) este negyed 8-kor bejelentette, hogy meghosszabbítja a kampánycsendet. A tilalom eredetileg este 7-ig lett volna érvényben, így a választási műsorok ekkor már javában mentek a csatornákon, és az interneten is megindult az adatközlés.

Források[edit | edit source]

Témabeli oldalak társlapjainkon[edit | edit source]