Template:Wn/ms/Berita utama

From Wikimedia Incubator
Jump to navigation Jump to search

Kajian: lebih beratus orang yang dijangkiti oleh koronavirus yang baharu

Rangka rajah model riben Phyre2 daripada proton koronavirus 2019-nCoV sebagai sasaran untuk ubat antiviral.
Penyelidik di Imperial College London menyiarkan hasil kajian menganggarkan jumlah orang yang dijangkiti dengan koronavirus baru mungkin melebihi 1000. Virus seperti SARS ini kali pertama dikesan di Wuhan, China. Sejak dari hari ini, Pegawai Cina mengesahkan ia telah menjangkiti lebih 200 orang kebanyakannya di Wuhan dan membunuh tiga orang. Kes yang dilaporkan juga muncul di Thailand, Korea Selatan, dan Jepun.
[±] - Kredit imejBaca rencana "Kajian: lebih beratus orang yang dijangkiti oleh koronavirus yang baharu" ini selanjutnyaBaca lebih lanjut

Bangunan perisikan hampir musnah disebabkan oleh letupan di Rafah, Mesir

Bangunan perisikan hampir musnah disebabkan oleh letupan di Rafah, Mesir
Satu letupan telah berlaku di Mesir dan menyebabkan sebuah bangunan perisikan hampir musnah. Dalam kejadian tersebut, tiada kematian atau kecederaan dilaporkan.
[±] - Kredit imejBaca rencana "Bangunan perisikan hampir musnah disebabkan oleh letupan di Rafah, Mesir" ini selanjutnyaBaca lebih lanjut

Pembentangan usul tergempar mengecam serangan Israel

Pembentangan usul tergempar mengecam serangan Israel
Dewan Rakyat membentangkan suatu usul mengecam serangan Israel terhadap Palestin yang berterusan sejak enam hari lalu. Usul yang dibentangkan oleh Datuk Seri Nazri Abdul Aziz itu menetapkan 10 ketetapan termasuklah menyampaikan resolusi itu ke Kongres Amerika Syarikat, Parlimen Britain dan Kesatuan Eropah dan Majlis Keselamatan PBB.
[±] - Kredit imejBaca rencana "Pembentangan usul tergempar mengecam serangan Israel" ini selanjutnyaBaca lebih lanjut

Pesawat terhempas di Nepal, 19 disyaki maut

Gunung Everest dan Nuptse yang dilihat dari Kalapatthar
Seramai 19 orang dipercayai terbunuh apabila sebuah pesawat terhempas berhampiran Gunung Everest, di Nepal pada Jumaat. Kejadian itu menyebabkan 19 orang dipercayai maut, yang terdiri daripada pelancong dan krew penerbangan.
[±] - Kredit imejBaca rencana "Pesawat terhempas di Nepal, 19 disyaki maut" ini selanjutnyaBaca lebih lanjut

Kabinet Jepun dirombak

Yoshihiko Noda, Perdana Menteri Jepun
Buat kali ketiganya, Yoshihiko Noda merombak Kabinet Jepun bagi meningkatkan sokongan rakyat terhadapnya. Tujuan rombakan ini adalah untuk menangani isu tempatan dan antarabangsa yang dihadapi oleh negara Jepun.
[±] - Kredit imejBaca rencana "Kabinet Jepun dirombak" ini selanjutnyaBaca lebih lanjut