Wy/hu/Ausztria

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hu
Wy > hu > Ausztria
Panorámakép Schönbrunnál
Wy/hu/Ausztria
Elhelyezkedése
Zászló
Alapinformációk
Főváros Bécs
Államforma szövetségi parlamentáris köztársaság
Pénznem Euró (EUR)
Terület 83 870 km²
Népesség 8 504 850 fő (2014)
Nyelv német
Villamos hálózat 230V / 50 Hz
Elektromos csatlakozó Europlug Schuko
Országhívószám +43
Internet TLD .at
Időzóna CET (UTC+1)
Segélyhívószám 112
Közlekedés iránya jobb oldali
Nemzetközi gépkocsijel A

Az Osztrák Köztársaság (vagy latin eredetű néven Ausztria, németül Österreich vagy Republik Österreich) közép-európai állam. Északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja. Fővárosa Bécs.


Legjelentősebb folyója a Duna (350 km-es szakasz), vízgyűjtő területe az egész ország 96%-ára terjed ki.

Ausztria és főleg Bécs, Salzburg neve szorosan összekapcsolódik a komolyzenével és a zenei rendezvényekkel. Klasszikus zeneszerzők: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Richard Strauss.

Az ország 1955 óta tagja a ENSZ-nek és 1995 óta az Európai Uniónak is. További szervezeti tagságai: WTO, Békepartnerség, NYEU, EBESZ, IMF, OECD.

Régiók[edit | edit source]

Ausztria régiói
Burgenland
Bár a török betörések a határterületeken sok középkori épületet megsemmisítettek, mégis viszonylag sok vár, kastély, erőd, templom maradt meg. Gótikus emlékeket Fertőszéleskút, Márcfalva, Margita, Máriafalva, Németújvár, Pinkakertes, Ruszt, Sopronkertes és Városszalónak települése őriz. A leghíresebb barokk műemlékek Boldogasszony, Borostyánkő, Féltorony, Fraknó, Monyorókerék, Kismarton, Köpcsény és Lorettom településeken lelhetők fel.
Karintia
Karintia igen kedvelt nyári turisztikai célpont. A legismertebb, legkedveltebb területei a nagy tavak, a Wörthersee, a Millstätter See, az Ossiacher See és a Weißensee, de az olyan kisebb tavak is népszerűek, mint a Faaker See, a Klopeiner See éa a Pressegger See. Télen a turizmus többek között a Bad Kleinkirchheimben, Naßfelden, Innerkremsben és a Gerlitzenen lévő síközpontoknál koncentrálódik. Ezeket a központokat elsősorban az osztrák, német és olasz turisták látogatják.
Alsó-Ausztria
Salzburg
A tartomány kimeríthetetlen programlehetőségekkel várja az idelátogató turistákat. Számos kiváló sítereppel rendelkezik. Bad Gastein és Bad Hofgastein gyógyfürdői világhírűek. Sóbányái évszázados múltra tekintenek vissza. A Werfen fölötti meredek hegyoldalban rejtőzik az Eisriesenwelt, Európa legnagyobb jégbarlangja. Kiemelt látnivaló a Krimmli vízesés és a Sankt Johann im Pongauban található Liechtensteinklamm. A Sigmund Thun-szurdok ismert kirándulóhely.
Stájerország
Ausztria erdőkben leggazdagabb vidéke, szinte egybefüggő erdőség. A fakitermelés központja: az erdőknek több mint fele fenyő. Stájerország a vadászok és a turisták paradicsomaként is ismert. A hegyvidéki tájakon állattartásra rendezkedtek be, de jelentős a bortermelés is.
Tirol
Felső-Ausztria
A tartomány déli részén az Alpokkal találkozunk. Az Alpoknak ezen csoportja a Salzach és az Enns folyók között terül el. Felső-Ausztriában számos magyar közösség él, akik a történelem folyamán különböző időszakokban vándoroltak be.
Bécs (város)
Bécs híres bevásárlórésze a Mariahilfer Straße, ami egy szélesebb főút a belváros és Schönbrunn között, de a frekventált része csak Wien Westbahnhofig (Nyugati pályaudvar) tart. Az út két oldalán üzletek, áruházak sorakoznak, de sok környező utcában is nagyszámú kiskereskedelmi egység, bolt található. Ezen kívül rengeteg múzeum, templom és más meglátogatandó látványosság várja az odautazókat.
Vorarlberg
Ausztria legnyugatibb tartománya, Bécs után a második legkisebb. Az Alpok belsejében található hegyes-völgyes vidék télen kedvelt síparadicsom.


Városok[edit | edit source]

Ausztria legnagyobb városai a főváros után: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck és Klagenfurt.

Idegenforgalom[edit | edit source]

A Melki apátság épülete a legrégebbi iskolaépület az országban

Az ország kulturális színvonala, fejlett infrastruktúrája az idegenforgalom alapja. Műemlékei, természeti szépségei, gyógyfürdői és síterületei egyaránt vonzzák a kirándulókat. Mindezek évről évre biztosítják az idegenforgalomból származó magas bevételt. Idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között van. 1999-ben 17,6 millió külföldi kereste fel az országot, ennek fele Németországból érkezett. Legfontosabb célterületei: Tirol, Voralberg, Salzburg és Bécs.

Sípálya Tirolban

Ausztria mindig is a magyar turisták kedvelt célpontja volt. A nagyvárosok kultúrája, nyüzsgése, a csodás kisvárosok, az egészséges természet, a télen-nyáron kihívást, kalandot jelentõ hegyek egész évben vonzzák a látogatókat, kirándulókat és turistákat.


Természetvédelmi értékek[edit | edit source]

Ausztriában 6 nemzeti park található, melyek a következők:

Egészség[edit | edit source]

Turisták számára a kullancs encephalitis (agyhártya és agyvelőgyulladás) elleni oltás javasolt

Lásd még[edit | edit source]