Wy/hbs/Kazbegi

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Kazbegi

Stepantsminda (Gruzijski: სტეფანწმინდა; ranije Kazbegi, Gruzijski: ყაზბეგი) je grad na sjeveru Gruzije, na Kavkazu, poznat po mogućnostima za planinarenje u spektakularnom okruženju, pogledu na veličanstvenu Planinu Kazbeg i Crkvu Svetog Trojstva u njenom podnožju.

Upoznavanje[edit | edit source]

Grad Kazbegi - zvanično nazvan Stepantsminda, ali poznatiji po starom imenu Kazbegi, je planinski turisti;ki centar na Gruzijskom vojnom putu. Nalazi se deset kilometara južno od granice sa Rusijom, a 170 kilometara sjeverno od Tbilisija. Rijeka Terek prolazi sredinom naselja, a dio na zapadnoj obali poznat je kao Gergeti (გერგეტი).

Kazbegi privlači sve više pažnje, pa se povećava broj gostinskih kuća, restorana i turističkih sadržaja, ali je i skuplji u odnosu na ostatak zemlje.

U grad[edit | edit source]

Takozvani Gruzijki vojni put koji vodi od Tbilisija do Kazbegija je sam po sebi atrakcija i duž njega su destine turističkih lokaliteta od antičkih crkava, preko prirodnih mineralnih izvora do zadivljujućih pa i bizarnih spomenika.

Ne treba propustiti obići bar najčuvenija mjesta.

Autobusom (Maršrutkom)[edit | edit source]

Maršrutke polaze otprilike na svaki sat iz autobuske stanice Didube u Tbilisiju, uglavnom prije 16:00. Sigurno postoje dva polaska u 12:30 i 14:30. Cijena je 10 larija, put dužine nešto više od 150 kilometara traje skoro tri sata.

Da biste pronašli maršrutke, siđite sa metro stanice Didube, skrenite desno, pređite podvožnjak, pređite prvi parking (pun maršrutki), jer su vozila za Kazbegi na drugom parkingu.

Taksi do Kazbegija (15 larija), koji se parkira uz bočnu cestu, polazi s drugog mjesta u odnosu na maršrutke, koje kreću iz zgrade/autobuskog terminala u Didubeu. Ne dozvolite da vas taksisti ubijede da je autobus već otišao, jer je novi već tu. Međutim, može proći sat-dva dok se sljedeći ne napuni i krene, pa ako želite možete platiti više da biste odmah krenuli.

Na pola puta maršrutke prave petnaestominutnu pauzu na mjestu gdje putnici mogu koristiti toalet (jedan lari, čučavac) i kupiti grickalice ili suvenire od uličnih prodavaca.

Taksijem[edit | edit source]

Ako putujete u grupi, gotovo uvijek možete pronaći vozača manjeg vozila ili maršrutke i koji će vas prevesti za pristojnu cijenu, često i nižu nego što bi vaša grupa platila javnim prevozom. Naravno, pogađajte se. Takođe, mnogi vozači će za grupu, uz malo veću cijenu organizovati zaustavljanje na najpopularnijim usputnim turističkim lokalitetima, kao što su na primjer Crkva Bogorodice i Spomenik rusko-gruzijskog prijateljstva.

Iznajmljenim automobilom[edit | edit source]

S obzirom na to da se i tokom puta ima mnogo stvari za vidjeti, ovo bi mogao biti savršen način da ih sve obiđete tempom koji vam odgovara. Ipak, ukoliko niste iskusan vozač, bolje da se ne upuštate u takvu avanturu.

Vojni put ide strmim obroncima planina i njime saobraća veliki broj šlepera sa kojima ćete se ponekad mimoilaziti na veoma uskim mjestima.

Kolovoz je uglavnom normalne širine, ali ima mjesta gdje su se njegove ivice survale u provaliju. Naići ćete na radove na putu i njima izazvane zastoje, upadaćete u rupe. Ne preporučuje se previše nizak automobil, a ukoliko ste uzeli jeftiniji (i često lošije održavan), vozite s ekstra dozom opreza.

Saobraćajna kultura u Gruziji je na niskom nivou, možda i gora od balkanske. Obratite pažnju na vozače koji pretiču šlepere ne obazirući se na nepregledne krivine ili na vozila u suprotnoj traci.

Na Kavkazu je stočarstvo razvijeno, krave, ovce, magarci, konji i svinje su često su na kolovozu.

Saobraćaj u planinama, a ova cesta bude visoka i više od 2000 metara, uvijek se odvija u neizvjesnim vremenskim uslovima. Magla je česta tokom cijele godine, a od oktobra do maja, pogotovo u udarnim zimskim mjesecima, ima mraza, snijega i leda.

Kroz grad[edit | edit source]

Grad je dovoljno mali da se može obići pješice. Međutim, nalazi se na dosta strmoj padini. Mnoge ulice nisu asfaltirane ili je asfalt veoma loš. Ako imate prtljag i vaš smještaj je uzbrdo (dalje od rijeke), možda će vam trebati taksi. Bolt aplikacija radi u gradu.

Šta vidjeti[edit | edit source]

Crkva Svetog Trojstva dominira gradom na visini od 2170 metara. Ulaz je slobodan. Zabranjeno pušenje i fotografisanje u manastiru. Potrebna je pristojna odjeća. Može biti gužva jer velike grupe turista je organizovano obilaze. Ukoliko želite da uživate u miru, dođite ranije ujutro, najkasnije do 10 časova. Pored crkve je mala suvenirnica gdje možete kupiti nekoliko osnovnih artikala.

Spomenik prirode na prelazu Jvari

Travertinski spomenik prirode na prelazu Jvari (gruzijski: ჯვრის უღელტეხილის ტრავერტინი) nalazi se pored puta Kobi-Gudauri na 2197 metara nadmorske visine u opštini Kazbegi. Ovaj spektakularni krečnjak formira se (proces i dalje traje) taloženjem karbonatnih minerala iz vode.

Muzej Aleksandra Kazbegija pruža upoznavanje sa istorijom regije i biografijom ovog poznatog gruzijskog pisca porijeklom iz Stepantsminde. Izložena je narodna nošnja i oružje, stare fotografije, knjige i arheološke iskopine. Zgradu muzeja, koja je pripadala porodici Kazbegi, karakteriše inovativno arhitektonsko rješenje za tadašnju Gruziju.

Kamene glave u selu Sno su projekat gruzijskog umjetnika Meraba Piranišvilija, koji ih pravi od granita sa okolnih padina Kavkaza. Rodom iz ovog mjesta, prvu glavu, portret svetog Đorđa, napravio je 1984. Danas je na poljani raspoređeno petnaestak skulptura u raznim stadijumima izrade. Usput treba obići i Sno, živopisno seoce sa 150 stanovnika, tvrđavicom okruženom, karakterističnim kavkaskim kućama od naslaganog granita i rijekom koja protiče pored naselja.

Šta raditi[edit | edit source]

Cvijeće u blizini glečera Gergeti
  • Glečer Gergeti (3.000 m) - Penjanje dalje u planine preko staze koja počinje iza grebena do početka ovog glečera.
  • Planina Kazbeg (5.033 m) - Penjanje s vodičem.
  • Dolina Juta - Planinarenje obližnjom dolinom.
  • Vožnja biciklom po planinama - Iznajmite bicikl i uputite se prema dvorcu uz rusku granicu i posjetite sela južno od grada.

Obilazak Crkve Svetog Trojstva[edit | edit source]

Kazbeg nad crkvom

Pješke[edit | edit source]

Planinarenje je najbolja opcija, jer možete uživati u pogledu. To se može raditi tokom cijele godine. Potrebno je između sat i dva sata sata u jednom smjeru, a težina zavisi od toga koju ćete od četiri dostupne staze izabrati. Iako najlakši put nije zahtjevan, imajte na umu da ima više od 400 metara uspona. Svaki planinar će vjerovatno imati koristi od čitanja ovog i ovog blog posta.

Taksi[edit | edit source]

Mnogi taksiji (većinom na glavnom trgu) nude povratnu vožnju do Crkve Svetog Trojstva u Gergetiju iz Kazbegija za 40 larija. To je dosta skupo, jer je udaljenost šest kilometara od grada, pa se cjenjkajte ili prošetajte.

Novac[edit | edit source]

Bankomat se nalazi u banci "Liberty Bank". Nalazi se 200 metara od glavnog trga, pored prodavnice. Banka takođe razmjenjuje novac radnim danima od 10 do 17 časova, a subotom malo kraće. Bankomat postoji i u jednom od većih hotela.

Kupovina[edit | edit source]

Postoje male prodavnice blizu glavnog trga, u smjeru "centra" (veliki natpis sa strane trga).

Hrana[edit | edit source]

Tradicionalno jelo khinkali

U gradu ima nekoliko restorana. Uglavnom nude tradicionalnu hranu, mada ih ima i sa uobičajenim „zapadnim“ menijem. Najveći hoteli takođe imaju restorane.

Piće[edit | edit source]

Gruzija je čuvena po vinu, pa nemojte propustiti da ga probate.

Smještaj[edit | edit source]

Noćenje košta od 15 eura (sa doručkom) u privatnom smještaju do 200 i više eura u, na primjer, luksuznom hotelu Rooms. Hotel "Stepantsminda", ranije nazivan Pansionat Kazbegi, je u sredini sa oko 80 eura . Ima pogled na Kazbeg i Crkvu Svetog Trojstva, a ljeti su u ponudi otvoreni i grijani bazeni.

Običaji[edit | edit source]

U svim vjerskim objektima gruzijske pravoslavne crkve, obavezno je konvencionalno oblačenje. To znači bez golih ruku i nogu, a za žene dodatno – prekriti kosu i obući suknju. Iako se na ulazu se mogu „pozajmiti“ pregače i marame, ukoliko planirate da ulazite u crkve iz higijenskih razloga donesite sa sobom bar ono što ćete staviti na glavu.

Bezbjednost[edit | edit source]

Cijela oblast savršeno je bezbjedna. Upražnjavajte uobičajene mjere opreza prilikom boravka u prirodi i planinama. U Gruziji pa i u Kazbegiju brojni su psi lutalice. Miroljubivi su i naviknuti na ljude, ali svakako obratite pažnju.