Wy/hbs/Tbilisi

41.716744.7833Full screen dynamic map
From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Tbilisi
Tbilisi noću

Tbilisi (gruzijski თბილისი), ranije Tiflis, je glavni grad Gruzije, koji leži na obalama rijeke Mtkvari. Prostire se na 726 km² i ima oko milion i po stanovnika.

Dijelovi Tbilisija[edit | edit source]

Tbilisi je veliki grad sa 1,5 miliona stanovnika. Administrativno, podeljen je na okruge, koji imaju svoje jedinice centralne i lokalne uprave sa jurisdikcijom u ograničenom obimu poslova. Ova podjela je nastala pod sovjetskom vlašću tridesetih godina dvadesetog vijeka. Nakon što je Gruzija ponovo stekla nezavisnost, sistem regiona je izmijenjen i rekonstruisan. Prema posljednjoj reviziji, Tbilisi rejoni uključuju okruge:

- Mtacminda (kvartovi: Mtacminda, Sololaki, Vera, Kiketi, Kojori, Shindisi, Tsavkikisi, Tabakhmela)

- Vake (naselja: Vake, Bagebi, kvart Važa Pšavela, visoravan Nutsubidze, Tskneti)

- Saburtalo (naselja: Delisi, Vedzisi, Vašlijvari, Bakhtrioni, Khiliani, Didi Dighomi, Zurgovana)

- Krcanisi (naselja: Kala, Ortačala, Poničala)

- Isani (naselja: Avlabari, Navtlugi, Metromšeni, Vazisubani, Osma legiona)

- Samgori (naselja: Varketili, Treći niz, Orhevi, Dampalo, Lilo, Donji Samgori) Okrug Čuureti (naselja: Čuureti, Kukija, Svanetisubani) Didube (kvartovi: Didube, Didghomi Masive)

- Nadžaladevski okrug (naselja: Nadžaladevi, Sanzona, Temka, Lotkini, Stari Nadžaladevi)

- Gldani (naselja: Gldani Massive, Avchala, Mukhiani, Gldanula)

Upoznavanje[edit | edit source]

Location of Tbilisi within Georgia
Location of Tbilisi within Georgia

Tbilisi je u centru istočnog dijela Gruzije, U podnožju planinskog lanca Trialeti. Prena legendi, osnovao ga je kralj Vakhtang Gorgasali u petom vijeku. Naziv je dobio od gruzijske riječi tbili što znači "toplo". Iako je grad bio 29 puta razoren i ponovo izgrađen, njegovo staro jezgro je ostalo očuvano.

Klima[edit | edit source]

U Tbilisiju klima je kontinentalna, zime su relativno hladne, a ljeta topla. Pošto je grad skoro sa svih strana omeđen planinskim vijencima koji blokiraju prodor hladnih vazdušnih masa iz Rusije, mikroklima je relativno blaga u poređenju sa gradovima duž istih geografskih širina. Prosječna godišnja temperatura je 12,7 °C. Januar je najhladniji mjesec sa prosječnom temperaturom od 0,9 °C. Jul je najtopliji mjesec sa prosječnom temperaturom od 24,4 °C. Apsolutni minimum ikad zabilježen je -24 °C, a apsolutni maksimum je 40°C. Prosječna godišnja količina padavina je 568 mm (22,4 in). Maj i jun su najvlažniji mjeseci (u prosjeku po 84 mm padavina), dok je januar najsušniji (u prosjeku 20 mm padavina). Snijeg pada u prosjeku 15-25 dana godišnje. Okolne planine često zadržavaju oblake unutar i oko grada, uglavnom tokom proljećnih i jesenjih mjeseci, što dovodi do produženog kišnog i/ili oblačnog vremena. U većem dijelu Tbilisija tokom cijele godine dominiraju sjeverozapadni vjetrovi. Česti su i jugoistočni vjetrovi.

Visitor information[edit | edit source]

U Tbilisi[edit | edit source]

Avionom[edit | edit source]

U Tbilisi lete najveće avio kompanije koje operišu u ovom dijelu svijeta, poput Turkisha, Emiratesa, Qatara, Lufthanse, KLM-a i drugih. Niskobudžetni prevoznici uglavnom idu u Kutaisi, odakle se može povoljnije letjeti u evropske i azijske metropole. Vožnja maršrutkom od Tbilisija do Kutaisija traje četiri sata, a može se ići i vozom, što traje nešto duže.

Aerodrom u Tbilisuju ima veliki promet tokom noći, brojni letovi se odvijaju između ponoći i jutra. Sve na aerodromu biće otvoreno i u to vrijeme - ugostiteljski objekti, prodavnice, predstavništva mobilnih operatera, mjenjačnice...

Do aerodroma i od aerodroma:

 • Gradskim autobusom – Autobus na liniji 337 kreće sa desnog ćoška "dolasci" terminala. Saobraća od 06:59 do 22:59 na svakih 20-30 minuta. Od gradskih stanica (Avlabari, Trg slobode, Rustaveli, Trg republike, most Tamar) treba mu oko 50 minuta. Cijena vožnje je jedan lari sa "metromoney" karticom, ili 1.50 lari sa bankovnom karticom. Plaćanje je beskontaktno, gotovina više nije opcija.
 • Taksijem – Vožnja Boltom košta 20–30 larija. Kada sletite u Tbilisi na izlazu će vas dočekati brojni taksisti i ponuditi vam prevoz. Ponude kreću od vožnje "po taksimetru", što ni slučajno ne treba prihvatiti. Obično slijede pogađanja za fiksni iznos koja počinju od, u zavisnosti od toga kako su vas procijenili, od 60 do 80 larija. Ukoliko se niste odlučili za Bolt, cijenu kod ovih taksista sigurno možete spustiti na 40 larija, možda i manje. Postoji i zvanični, aerodromski "Fly" taksi koji vozi za 40 larija u prvu zonu (Avlabari, Isani, Ortachala, Varketili, Vazisubani), 60 u drugu (Trg slobode, Rustaveli, Vake, Saburtalo, Marjanišvili, Tsereteli, Didube), 70 u treću zonu (Temka, Sanzona, Didi Dighomi, Gldani, Bagebi, Tskneti) ili 1.60 larija po kilometru.
 • Stopom – Stopiranje u Gruziji je lako i bezbjedno onoliko koliko ovaj vid prevoza to može biti.

Vozom[edit | edit source]

Domaći vozovi[edit | edit source]

Vozovi idu dva puta dnevno između Tbilisija i Batumija, s odlascima oko 07:30 i 17:30, a vožnja traje pet sati. Ovi vozovi idu i za Jerevan (Jermenija).

Željezničke stanice su i u gradovima Gori, Borjomi, Kutaisi, Marneuli, Poti i Zugdidi.

Internacionalni vozovi[edit | edit source]

Jedini koji trenutno (oktobar, 2023) ide van zemlje je voz Batumi - Jerevan i obratno svakog drugog dana.

Red vožnje gruzijske željeznice (na engleskom) može se naći ovdje.

Autobusom ili maršrutkom[edit | edit source]

Cijene i vrijeme kad se maršrutke mogu naći

Pošto se rdi o privatnim prevoznicima, cijene za turiste ne moraju uvijek biti iste. Prije puta se raspitajte kod lokalaca koliko šta košta, pregovarajte direktno s vozačem, ili ako je moguće kupite kartu na putničkom šalteru (ima ih u većim gradovima). Dođite ranije, većina maršrutki kreće ujutro i završava s polascima do popodneva. Nakon 16 časova vjerovatno nećete moći da ovim vidom prevoza napustite Tbilisi, niti bilo koji drugi gruzijski grad.

U Tbilisiju su tri velike autobuske stanice i nekoliko manjih. Često su pored željezničkih stanica. Evo podataka o nekim od glavnih ruta, navedeni su sljedećim redosljedom: destinacija (iz Tbilisija), period u kojem autobusi saobraćaju, trajanje vožnje i cijena.

 • Kutaisi – 07:00-19:00 na sat. 3.5–4 sata, 10 larija.
 • Stepantsminda (Kazbegi) – U 07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:30, 14:00, 15:30, 17:00 i18:00. tri sata, 10-15 larija.
 • Gori – na sat, sat i po, tri larija
 • Borjomi – svaka dva sata, tri sata, osam larija.
 • Mestia – U 05:00 i 07:00, 10-12 sati, 30 larija.

Linije za Tursku imaju prevoznici Metro Turizm i Lüks Karadeniz. Dva puta dnevno polaze za Ankaru, jednom dnevno za Istanbul, a nekada idu sve do Grćke, Atine i Soluna. Cijene karata su od sto do 160 larija.

Do Jerevana preko Vanadzora se putuje šest sati, autobusom koji kreće u osam ujutro i košta 30 larija. Kasnije se može maršrutkama koje kreću kad se napune.

Do Bakua (Azerbejdžan) putovanje autobusom traje 12 časova.

U Rusiju se autobusom iz Tbilisija može ići po cijeni između 55 larija (do Vladikavkaza) i 200 larija (do Moskve).

Stopom[edit | edit source]

Stići u Tbilisi naovajnačin obično nije problem, pošto ljudi uglavnom putuju prema centru. Izlazak iz Tbilisija je komplikovaniji jer morate naći lokaciju sa koje saobraćaj ide u smjeru mjesta u koje želite da stignete. Najbolje da odete na izlaz iz grada maršrutkom ili gradskim autobusom. Takođe, pogledajte Hitchwiki za detaljnije instrukcije.

Kroz Tbilisi[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe Template:Wy/hbs/Mapshapes Template:Wy/hbs/Mapshape

Gradskim prevozom[edit | edit source]

U javnom saobraćaju su metro, autobusi i maršrutke (adaptirani kombiji za transport tereta ili minibusi). Više informacija o redu vožnje autobusa možete naći na sajtu gradskog saobraćaja. Takođe možete koristiti GoogleMaps.

Za plaćanje najbolje je uzeti beskontaktnu Metromoney (IC) karticu koja se prisloni na aparat u vozilu. Viza kartica takođe radi, ali je tako plaćena vožnja 50% skuplja. Nakon što platite, aparat će vam signalizirati zelenom bojom i nećete dobiti nikakvu kartu niti račun.

Sa Metromoney karticom plaćate jedan lari za sat i po vožnje. Ove kartice se mogu kupiti na autobuskim stajalištima, sa depozitom od dva larija. Depozit možete vratiti ako imate originalni račun i karticu registrovanu na svoje ime. Kartice se mogu dopuniti bilo kojim iznosom na stajalištima ili automatima Gruzijske banke širom grada.

Metroom[edit | edit source]

Stanica metroa na Trgu slobode
Logo metroa

Tbilisi ima metro sistem od dvije linije, koje po redu vožnje saobraćaju od šest ujutro do ponoći. Ipak, desi se da zadnji metro ode oko 23 sata.

Imena stanica su napisana na gruzijskom i engleskom, ali nisu uvijek vidljiva iz voza. Stanice se najavljuju takođe dvojezično. Neki metroi imaju portove za USB blizu ulaza i tu se može napuniti telefon.

Dometa ima na većini stanica.

Autobusom[edit | edit source]

Gradski autobusi su zeleni i plavi, u raznim veličinama. Broj autobusa i opis trase su obično na natpisima na prozorima autobusa, ali samo na gruzijskom. Na najprometnijim stanicama postoje elektronske table koje najavljuju autobuse sa prilično tačnom procjenom vremena njihovog dolaska. Možete ući na bilo koja vrata, obično je najlakše koristiti dupla vrata na sredini.

Maršrutkom[edit | edit source]

Minibusi (maršrutke) u centru Tbilisija

Maršrutke saobraćaju prigradskim naseljima i ulicama van centra grada Njihovi vlasnici su privatnici. Ruta će vjerovatno biti istaknuta (uglavnom samo na gruzijskom), ali često manje detaljno nego na gradskim autobusima (na primjer, pisaće "Vake" umjesto određene ulice u oblasti Vake).

Ako želite da napustite maršrutku viknite "stop" ili "gaacheret" prije stanice i na izlasku platite vozaču.

Pješke[edit | edit source]

Određeni djelovi grada su zgodni za obići pješke, ali u ostalima motorizovani imaju prioritet. Trotoara često nema dovoljno, a na pješačkom prelazu obratite pažnju, vozači vam neće uvijek stati.

Taksijem[edit | edit source]

Rijeka Kura, Tbilisi

Taksi je jeftin, pogotovo ako koristite aplikacije Bolt ili Yandex. Ove automobile uglavnom voze vlasnici i nemaju taksimetar. Ukoliko niste koristili aplikaciju uvijek unaprijed ugovorite cijenu. Vožnja kroz grad ne bi trebalo da bude skuplja od 15 larija.

Najbolje je da se registrujete na Bolt, MAXIM ili Yandex.Taxi. Oni su najjeftiniji, posebno ako putujete u grupi. Za troje ili četvoro ovaj vid prevoza može biti jeftinijii i od maršrutke.

Automobilom[edit | edit source]

Saobraćaj je često haotičan, gužve su uobičajene, saobraćajna kultura na niskom nivou. Ako ste vozili na Balkanu, neće vam biti mnogo gore.

Biciklom[edit | edit source]

Rijetkost je vidjeti ljude na biciklima.

Šta vidjeti[edit | edit source]

Detalj iz Etnografskog muzeja na otvorenom

Muzeji[edit | edit source]

Gruzijski nacionalni muzej je krovna institucija za desetak drugih organizacija u Tbilisiju i drugim gradovima. Ima informacije na engleskom jeziku. Ulaznice su uglavnom sedam larija za odrasle, a ponedjeljak je neradni dan.

 • Etnografski muzej na otvorenom sa oko 70 kuća i drugih građevina u stilu raznih djelova i raznih perioda Gruzije, radi od deset do 18 časova. Ulaznice koštaju tri larija za odrasle, jedan za djecu i deset za turu sa vodičem. Za obilazak, koji može biti prijatan bijeg iz gradske gužve, najbolje je izdvojiti pola dana. Do muzeja se dolazi autobusom 59 sa metro stanice Rustaveli.
 • Muzej likovnih umjetnosti ima veliku stalnu kolekciju djela od antike do danas.
 • Narodni muzej ima veliku stalnu zbirku od antike do danas. Ulaznica za odrasle košta tri larija, za studente jedan.
 • Tbiliški istorijski muzej može se posjetiti od 10 do 18 časova. Ulaznica za odrasle košta tri larija.
 • Muzej Gruzije (საქართველოს ისტორიის ჯანაშიას სახ. მუზეუმი, Muzej Simon Janashia) čuva arheološki i etnografski materijal sa Kavkaza. Stalna postavka prati razvoj od bronzanog doba do početka XX vijeka. Zlato se ovde rudarilo i obrađivalo od veoma ranog datuma - smatra se da je tu porijeklo legende o "Zlatnom runu".Područje razvilo svoj stil, koji je uticao na ahejmenidski i helenistički nakit. Najvredniji eksponati uključuju fosile Homo ergastera pronađene u Dmanisiju; blago Akhalgori iz V vijeka prije nove ere; kolekciju od 80.000 novčića, srednjovjekovne ikone i zlatarske predmete sakupljene sa različitih mjesta u Gruziji; i lapidarijum sa bogatom kolekcijom urartijskih natpisa.
  Nominalno odvojen, a smješten na četvrtom spratu iste zgrade je Muzej sovjetske okupacije, prikazuje tretman Gruzije od strane njenog susjeda, od carske ekspanzije u XIX vijeku do sovjetskog perioda i sukoba oko Abhazije i Južne Osetije. Ulaz za odrasle je sedam larija, za studente jedan, a tura sa vodičem na engleskom jeziku 45.
 • Muzej lutaka radi u periodu od 11 do 18 sati. Ulaznice koštaju tri larija za djecu, a jedan za odrasle.
 • Muzej Galaktiona Tabidzea, poznatog gruzijskog pjesnika, otvoren je od 11 do 18 sati.
 • Galerija umjetnosti Tbilisija je dio Gruzijskog nacionalnog muzeja. Ima obimnu stalnu kolekciju, kao i rotirajuće izložbe obično gruzijskih umjetnika.
 • Kuća-muzej Uča Japaridzea, poznatog gruzijskog slikara koji je živio u periodu od 1906 do 1988 može se obići po cijeni od tri larija.
 • Kuća-muzej Elene Akhvlediani, slikarke koja je stvarala u dvadesetom vijeku, otvorena je od 10 do 18 sati.
 • Kuća pisaca Gruzije je predivna vila koju je izgradio preduzetnik David Sarajišvili, između 1903. i 1905. godine, po nacrtu njemačkog arhitekte Karla Zara, i kombinuje elemente art nuvoa sa neobaroknim stilom. Ovdje su se sastajali najvažniji predstavnici gruzijske književnosti, poput grupe Plavi rogovi, početkom 1920-ih godina. Paolo Iašvili izvršio je samoubistvo u Kući pisaca Gruzije 22. jula 1937. godine. Kuća pisaca Gruzije ima muzej posvećen Sarajišviliju i muzej pisaca koji su bili pod represijom. Tokom toplijeg perioda godine u bašti je otvoren kafe/restoran.

Vjerski objekti[edit | edit source]

 • Crkva Mamadaviti na brdu Mtatsminda izgrađena je 1859–1871, a kupola je dodata 1879.
 • Crkva Sioni nalazi se u istoimenoj ulici.
 • Katedrala Sameba, izgrađena između 1995. i 2004, treća je najviša pravoslavna katedrala na svijetu. Sinteza je tradicionalnih stilova koji dominiraju gruzijskom crkvenom arhitekturom u različitim periodima istorije i ima neke vizantijske tonove. Podignuta je na brdu Elia, koje se uzdiže iznad lijeve obale rijeke Kura (Mtkvari) u istorijskom kvartu Avlabari u Starom Tbilisiju na mjestu nekadašnjeg parka, a prije toga najvećeg jermenskog groblja u Tbilisiju.
 • Crkva Metekhi ("Crkva Uspenja") (მეტეხის), nastala je još u vrijeme vladavine Demeritusa II, a kraja XIII vijeka. Ponovno izgrađena u XVII vijeku. Neobičnog je dizajna.
 • Crkva Djevice Marije, na mjestu nekadašnjeg katoličkog manastira iz XIII vijeka ima dugu istoriju različitih građevinskih poduhvata I prenamjena. Danas je primjer eklektičke arhitekture sa pseudo-gotskim i baroknim elementima. Enterijer je ukrašen tematskim vitražima. Visine je 23 metra.

Ostale znamenitosti[edit | edit source]

Građevine[edit | edit source]

U okolini na između 50 do 150 kilometara udaljenosti su populrna mjesta za jednodnevne izlete - Mtsketa, Uplistsike, Manastir Davida Gareja, arheološko nalazište Dmanisi, Signagi i Rustavi sa crkvom Sioni i najvećim placem polovnih automobila na Kavkazu.

Šta raditi[edit | edit source]

Tvrđava Narikala noću
Žičara je ponovo otvorena u decembru 2012.

Pozorišta[edit | edit source]

Rusko državno dramsko pozorište Aleksandar Griboedov i pozorište Gabriadze su neki od teatara koje možete posjetiti. Tu je i Državno pozorište i opera. Opera je osnovana 1851. i smještena je u prelijepoj neomaurskoj zgradi. Ulaznice za neke predstave mogu se kupiti onlajn.

Događaji[edit | edit source]

Kupovina[edit | edit source]

Novac[edit | edit source]

Mjenjačnice su svuda, a ako pitate mještane gdje je najbolji kurs, uputiće vas u poslovnice Gruzijske banke koje ćete prepoznati po narandžastim oznakama.

Shopping[edit | edit source]

Prodavnice i restorani oko ulice Kote Afkhazi (Stari Tbilisi) su preskupi zbog velikog broja turista. Iste artikle platićete duplo jeftinije na drugim mjestima.

Šta kupiti[edit | edit source]

 • Antikviteti i drugi suveniri – moguće je pronaći razne antikvitete iz Gruzije, Rusije, Evrope i Srednjeg istoka.
 • Zlato, srebro, drago kamenje i ostali nakit – Mnogi dolaze u Gruziju da kupe nakit, jer je jeftin i kvalitetan.
 • Gruzijsko vino – Gruzija ima bogatu tradiciju proizvodnje vina i 521 autohtonu vrstu grožđa.
 • Rakija (koju Gruzijci zovu 'konjak') - pravi se od grožđa.
 • Mineralna voda – Mineralne vode sa gruzijskih izvora "borjomi", "sairme", "nabeghlavi" u poređenju sa evropskim, imaju metalni ukus, koji nije neprijatan, ali je neočekivan.
 • Čača – Votka od grožđa, dostupna je u prodavnicama po niskim cijenama, nekada i za svega tri larija. Čača od breskve se teže nalazi, ali je prijatnija za piti.
 • Čurkela aka "gruzijski snikers" – Tradicionalna poslastice koja se dobija potapanjem oraha u sos od grožđa se mora probati.

Where[edit | edit source]

Pijace[edit | edit source]
 • Buvlja pijaca na Suvom mostu, udaljena je oko pila kilometra od stanice metroa na Trgu slobode. Najaktivnija je subotom, ali se može pazariti i ostalim danima do zalaska sunca. Ovo je jedno od najboljih mjesta za nabavku polovnog nakita, antikviteta, antičkih mačeva, muzičkih instrumenata i elektronike. Cjenkanje je obavezno, a ako ne govorite gruzijski ili ruski, možete kucati cifre na mobilnom telefonu. Turistička je atracija, pa su cijene naduvane.
 • Dezerter Bazaar, glavna zelena pijaca, popularna je među turistima i ali i domaćim stanovništvom.
 • Didube Market nalazi se oko autobuske i metro stanice Didube i ima veliki izbor jeftine polovne odjeće i obuće.

2nd hand:

Širom grada brojna su mjesta na kojima se može kupiti polovna garderoba.

Various:

Budget[edit | edit source]

Skoro u svakoj ulici možete naći jeftinu brzu hranu.

City centre[edit | edit source]

Didube station[edit | edit source]

Mid-range[edit | edit source]

Georgian cuisine[edit | edit source]

Asian cuisine[edit | edit source]

European and American[edit | edit source]

Italian cuisine[edit | edit source]

Other[edit | edit source]

Some outlets of sterile international hamburger "restaurants" exist, also some "freed chicken" imitators in the city, offering the same kind of material Americans consider "food" at prices which are high by local standards.

Splurge[edit | edit source]

Piće[edit | edit source]

Ne možete biti daleko od prodavnice na ćošku koja radi do kasno i prodaje najnužnije, što uvijek podrazumijeva piće i hljeb. Gruzija proizvodi vino još od neolita i mještani su ponosni na to. Postoje mnoga mjesta za degustaciju vina, pa ne propustite da probate proizvode iz, na primjer, Kakhetija ili drugih popularnih regija. Moguće je sjajno se provesti i ne potrošiti mnogo, ako pratite studente do jeftinijih barova u kojima su turisti dobrodošli. Noćni život se obično odvija sjeverno i sjeverozapadno od centra grada; dajte sve od sebe da izbjegnete preskupa pića u starom gradu. Treba spomenuti (posebno za one koji ne piju) poznate gruzijske "Laghidze Waters", slatka pića na bazi sode i prirodnih voćnih i biljnih sirupa, koja su navedena kao nematerijalna kulturna baština Gruzije. Postoji restoran Laghidze Waters u Tbilisiju koji prodaje originalni proizvod, ali Nataktari je prilično sličan i prodaje se u svim prodavnicama.

Bars[edit | edit source]

Kafa[edit | edit source]

Tbilisi je jedini grad u Gruziji gdje se mogu naći automati za kafu koja košta od pola do 0,80 larija. Ova kafa dolazi sa ogromnom količinom šećera.

Osim ako ne želite da zaboravite da ste u Tbilisiju tako što ćete ići na fensi mjesta gdje su samo turisti i doseljenici, Chardini i njegove ulice treba izbegavati kao najočigledniju turističku zamku u zemlji. Najbolji pabovi i kafići u Tbilisiju su ušuškani u sporednim ulicama Starog grada, često ispod zemlje ili ponekad čak i bez natpisa koji bi otkrio njihovo prisustvo.

Clubs[edit | edit source]

Be wary about scams and tourist traps – see #Stay safe below. Some shady clubs/bars have specialised in forcing tourists to pay unjustified amounts of money for drinks and services, especially strip bars. If it's shiny and classy, be wary.

Wineries[edit | edit source]

Sleep[edit | edit source]

File:Catedral de la Santísima Trinidad, Tiflis, Georgia, 2016-09-29, DD 125.jpg
Sameba Cathedral

Budget[edit | edit source]

Due to the countless budget options, prices have dropped significantly in the city. Check out prices on the usual suspect websites and turn up on site stating the price; hostel owners will happily give you the online rate, so they can skip the fee they pay via such websites.

Mid-range[edit | edit source]

Splurge[edit | edit source]

Stay safe[edit | edit source]

Tbilisi is very safe after the Rose Revolution. You will be welcomed with the cheerful hospitality that is a hallmark of Georgian culture. The police system was reformed completely and the public's trust in police rose dramatically. The police are usually quick to respond, though usually only Georgian and Russian are spoken.

While walking is generally fine, even for solo women, it makes sense to take a bus or taxi home at night. Use common sense and big-city awareness. Night time at the clubs and bars are generally safe but fights between locals can escalate quickly. The taxi service is safe as long as it's a company taxi like "009" or others. The public bus is also a good, safe option for 1 lari.

 • Police Tel: 112
 • Ambulance tel: 112

Nightlife[edit | edit source]

Extreme caution should be exercised when frequenting any establishment in the "Shardeni" area, between Kote Apkhazi street and the river, on streets "Chardin", "Bambis Rigi", and "Rkinis Rigi". These bars, clubs, and restaurants are well known for operating expensive scams, charging upwards of US$1,000 for a few drinks and forcing tourists to pay. Although a few establishments in this area have a reasonable reputation, such as "KGB", it is safer and cheaper to completely avoid this area. This is the only area of the city where such caution should be taken.

Taxi drivers[edit | edit source]

As always, taxi drivers will try to cheat tourists; especially coming from the airport, rigging the meter, misrepresenting the value of the lari or quoting a price in lari then demanding payment in US dollars. Stand your ground and walk away if necessary.

Homeless people and kids[edit | edit source]

Beggars have become more aggressive in the tourist areas, and especially children may cling to the legs of wealthy-looking tourists or several adults may cling to a tourist whilst pickpocketing them; yell for help and fight back. Unfortunately, the police appears to be in on this and will often turn a blind eye; or encourage you to let the perpetrators go.

Stay healthy[edit | edit source]

Connect[edit | edit source]

SIM cards can be bought almost anywhere tourists abound (you'll see the signs or will be offered costly at airport), but the most reliable method to obtain the highest quality service is to hike over to the Magti store on Rustaveli Avenue and purchase a SIM card there. As of October 2022, data prices are quite reasonable: 7 lari gets you one week of unlimited data, while 28 lari gets you four weeks unlimited. Magti's provides 4G coverage to all but the most remote areas of Georgia. Be prepared to wait a while at the Magti store, however; bring something to read. And don't forget to bring your passport.

Wifis are available in some newer establishments, but you can not count on availability and good expereince not even everywhere in the center.

The Government postal service is notorious for being over-priced and unreliable with many thefts, and lost or damaged packages. Use a private postal company for anything important.

Embassies[edit | edit source]

More details here: https://www.embassypages.com/georgia

Go next[edit | edit source]

It is worth mentioning that online prices and in-person prices for trips vary widely as of 2022. You can bargain hard or price shop for tours in the old town (there are several competing companies). The tour guide sales people are mostly students who work on commission and many will drop the price in order to make a sale. Competitive pricing for tours is around 2x maršrutka prices (per person).

Within Georgia[edit | edit source]

Day trips[edit | edit source]

 • Mtskheta – The old capital, and nearby is Jvari monastery. maršrutka from Didube (1 lari), or take a tour (prices range from 30-120 lari per person).
 • Rustavi – For a Soviet immersive experience, to the east. You'll be glad to come back. Unspoiled and 25 km, about half an hour by frequent maršrutkas from metro station "station square" (1.5 lari) yellow maršrutka no. 19.

East[edit | edit source]

Not far east of Tbilisi is the beginning of the Kakheti region with various sights, including:

 • Telavi – Gateway to the close-by Alaverdi Monastery, Gurjaani (part of the wine route) and the mountain region of Tusheti
 • Sighnaghi – A restored wine town with an extensive wall and close-by the popular Monastery of St. George at Bodbe (aka Bodbe Convent)
 • David Gareja Monastery Complex – A 6th-century cave monastery, though not as impressive as Vardzia

North[edit | edit source]

 • Gudauri – A popular ski resort about 120 km north
 • Stepantsminda/Kazbegi – A great hiking and mountaineer destination with one of the highest mountains in Europe, Mount Kazbeg, and home to the spectacularly situated Gergeti Trinity Church. And along the way from Tbilisi the beautiful Ananuri Fortress Complex. Competitive day-tour price is 45 lari as of 2022. You can ask to be left there for an overnight stay at no extra cost.

West[edit | edit source]

All sights are covered under the according region article and its cities, especially Rioni Region, Samtskhe-Javakheti and Northwestern Georgia. Some highlights:

 • Gori – Known for its Stalin cult and the close-by Uplistsikhe, a 3,600-year-old Silk Road cave city that was a major regional centre of Caucasian pagan religion.
 • Borjomi – A resort town popular for its mineral well, the nearby Borjomi (Kharagauli) Nature Reserve, a hiking paradise, and Mtsvane Monastery (aka the Green Monastery).
  • Bakuriani – A ski resort and scenic slow train trip destination from Borjomi.
 • Vardzia – The best cave monastery to visit in Georgia, beyond Uplistsikhe and David Gareja.
 • Mestia/Svaneti region – 10–12 hr away by bus, and the most famous mountain region in Georgia with the famous Svan Towers, glaciers, the authentic village Ushguli, as well as numerous hiking destinations
 • Batumi – About 250 km away by night and day train, plane, or bus maršrutka, a summer and beach city on the Black Sea, also on the way to Turkey.
 • Ozurgeti – A good jumping off point for nearby beaches and mountain resorts. About 200 km via night train, leaves around 21:45, arrives 06:10. There is also a marshutka from Station Square (the train station), which leaves at 16:00 and arrives around 22:00), is a regional centre.

Armenia[edit | edit source]

 • Alaverdi – About 2 hr from Tbilisi, most transport options run through here from Georgia. It is set in the deep Debed Canyon and dominated by a copper plant, but the actual attraction is the entire length of the canyon, studded with stunning monasteries such as Sanahin, Haghpat, Kobayr, Horomayri, Akhtala and Grigori Bardzrakash. The first two are UNESCO World Heritage sites, and all the monasteries in the gorge are linked by hiking trails.
 • Ijevan – A cute riverside town with a busy market. Also, easily reached by maršrutka from Tbilisi, several a day, and easy to get to Dilijan from here.
 • Dilijan – A town south of Ijevan known as the "Little Switzerland" of Armenia. Set in beautiful forested mountains, with some examples of nicely preserved traditional wooden architecture, and lots of hiking in the Dilijan National Forest.
 • Lake Sevan – The nearby lake (biggest in Armenia comprising 5% of the surface area of the country) is a famous summer destination. Several maršrutkas from or on the way to Yerevan.
 • Yerevan – The capital is a must see, and an excellent base for exploring the country.

Azerbaijan[edit | edit source]

 • Ganja – First large town when entering Azerbaijan from Tbilisi along the main highway. Popular for its architecture as well as nearby hiking destination, Goygol National Park.
 • Baku – The most eastern point of Azerbaijan. The capital, cosmopolitan and spectacular. Best reached by plane, but also possible by maršrutka.
 • Qax (Qakh) – A popular and remote city near the Caucasus, great for hiking into the Caucasus
 • Zaqatala – Similar to Qax, though a little more touristic


Template:Wy/hbs/Usablecity Template:Wy/hbs/IsPartOf