Wy/da/Marseille

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | daWy > da > Marseille
Jump to navigation Jump to search

Marseille er Wy/da/Frankrigs næststørste by, lidt afhængig af hvordan man opgør det. Den ligger i Wy/da/Provence, der er karakteriseret ved sit gode vejr. Marseille har ry for at være en lidt uinteressant storby, men der er dog flere ting man kan se i byen.

Planlægning inden afrejse[edit]


At medbringe til Marseille[edit]


At tage med hjem fra Marseille[edit]


Fakta om Marseille[edit]


Historie[edit]

Fønikerne var de første til at bosætte sig på stedet, som de kaldte Massilia. Det gjorde de 600 år før Kristus. De var meget succesfulde med opbyggelsen af byen. Den blev til et stort handelscentrum, og fønikernes havn var helt exceptionel. De var f.eks. også de første i hele Vesteuropa til at opbygge et fungerende kloaksystem. Senere kom romerne til og overtog efter fønikierne.

Både åbningen af Suezkanalen i 1869 og Frankrigs ekspansion i Afrika i løbet af 1800-tallet havde afgørende betydning for Marseille og dens havn. Marseille ligger centralt i forhold til at være udskibningshavn til såvel Afrika, men også til Mellemøsten og Sydøstasien, med dets gode transportforbindelser til Paris og resten af Frankrig.

I 1950'erne og 60'erne faldt det franske kolonirige fra hinanden, samtidig lukkedes Suezkanalen midlertidigt i 1967, hvilket tilsammen fik alvorlige konsekvenser for havnen i Marseille og dermed for hele byen, der i de følgende 10 år blev reduceret til en udkantskommune.

Lokalbefolkning[edit]

Marseille er en af Frankrigs mest blandede byer, hvad angår befolkning. I Frankrig har man en lang tradition for, at tage imod mennesker fra fremmede lande, særligt fra sine tidligere kolonier. Og en stor del af dem, der bøde i kolonierne i Nordafrika, valgte efterfølgende at bosætte sig i Marseile. Derudover har mange *Wy/da/korsikanere bosat sig i Marseille. Måske fordi, der altid har været gode færgeforbindelser mellem Marseille og Korsika.

Klima[edit]

Klimaet i Marseille er varmt og tørt det meste af året.

Klimatabel MarseilleInfoclimat - Météo en temps réel - observations previsions climatologie forum
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Middel
Solskinstimer 150 155,5 215,1 244,8 292,5 326,2 366,4 327,4 254,3 204,5 155,5 143,3 2835,5
Regnvejrsdage(>=1 mm) 6,5 6,0 5,5 5,3 4,9 3,5 1,6 3,0 3,6 5,8 5,1 6,0 56,7

Højtider[edit]


At foretage sig i Marseille[edit]


Transport til Marseille[edit]

Med fly[edit]

Marseiles internationale lufthavn hedder Aéroport de Marseille Provence og ligger omkring 25 km nordvest for byen. Herfra er der udover forbindelse til Paris også gode forbindelser til Nordafrika og Korsika.

Med bus[edit]


Med tog[edit]

Fra byens bangård Wy/da/Gare de Marseille-Saint-Charles er der Wy/da/TGV forbindelse til Wy/da/Paris via Wy/da/Lyon. Og den anden vej fortæstter TGV-linien, dog for øjeblikket, ikke som højhastighedslinie til Wy/da/Ventimiglia ved grænsen til Wy/da/Italien, via Wy/da/Toulon, Wy/da/Cannes, Wy/da/Nice, Wy/da/Monaco og Wy/da/Menton. Andre linier inkluderer til Wy/da/Savoie og Wy/da/Schweiz via Wy/da/Grenoble og til den sydvestlige del af Frankrig via Wy/da/Montpellier.

Med båd[edit]

Fra havnen i Marseille, eller dens aflægger i Fos-sur-Mer, er der regelmæssige afgange til Wy/da/Korsika, Wy/da/Sardinien, Wy/da/Tunesien og Wy/da/Algeriet.

I bil[edit]

Motorveje omkring Marseille

Der er flere store motorveje, der går fobi Marseille. A7 går fra Paris via A1 og A6 via Lyon til Marseille.

På cykel[edit]


Transport i Marseille[edit]

Marseille har et godtudbygget lokalt trafiknetværk, der omfatter såvel busser, metro og sporvogn, som en færge, der sejler på tværs af den gamle havn mellem Hôtel de Ville og Place aux Huiles.

Med bus[edit]


Med tog[edit]


Med båd[edit]

Med navetten kan man sejle mellem Vieux-Port via Estaque til Pointe Rouge[1].

I bil[edit]


På cykel[edit]


Med taxi[edit]


Blafning[edit]


Penge[edit]

Se også afsnittet under Wy/da/Frankrig

Kreditkort[edit]


Overnatning[edit]


Mad og drikke[edit]


At se[edit]

  • Den gamle havn
  • Kirken Notre-Dame-de-la-Garde

At gøre[edit]


Arbejde[edit]


Kommunikation[edit]


Sikkerhed[edit]


Respekter[edit]


Nyttige adresser[edit]


Øvrigt[edit]