Wy/da/Lyon

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | daWy > da > Lyon
Jump to navigation Jump to search

Lyon er en af Frankrigs største byer. Den ligger ved Rhônefloden og er i Frankrig kendt for sine mange gode restauranter. To af Frankrigs bedst kendte vinregioner, Beaujolais og Côtes du Rhône, ligger tæt ved byen.

Planlægning inden afrejse[edit]


At medbringe til Lyon[edit]


At tage med hjem fra Lyon[edit]


Fakta om Lyon[edit]

Lyon er den tredjestørste by i Frankrig. Lyons såkaldte "urbane område" er efter Paris det andetstørste i Frankrig med godt 2 mio indbyggere. Dens indbyggere kaldes "Lyoner" og "Lyoners". Byen ligger ved sammenløbet af floderne Saône og Rhône, og den er hovedby for såvel regionen Rhône-Alpes, som departementet Rhône.

Historie[edit]

Den blev grundlagt af gallerne som en tilflugtsborg (det galliske navn, lugdunum, betyder "Lugs borg"), men allerede kort efter Julius Cæsars erobring af Gallien blev der grundlagt en romersk by på stedet. Beliggenheden var fordelagtig ved en korsvej på handelsruterne til og fra Bretagne, Aquitanien, Italien og Provence.

Da burgunderne havde lidt nederlag til hunnerne i slaget ved Worms i 437 (se Nibelungerne), søgte de tilflugt ved Lyon. De gjorde byen til hovedstad i 461, men området mistede snart selvstændigheden og blev en del af Frankerriget. Efter Karl den Stores død blev riget delt, og sønnen Lothar fik den midterste del med Lyon. Dette område blev senere til hertugdømmet Burgund, der havde sin storhedstid i højmiddelalderen. Efter 100-års krigen mellem Frankrig og England kom Lyon vedvarende under den franske konges herredømme, og byen har siden været udpræget fransk.

Lokalbefolkning[edit]


Klima[edit]


Højtider[edit]


At foretage sig i Lyon[edit]


Transport til Lyon[edit]

Med fly[edit]


Med bus[edit]


Med tog[edit]


Med båd[edit]


I bil[edit]


På cykel[edit]


Transport i Lyon[edit]


Med bus[edit]


Med tog[edit]


Med båd[edit]


I bil[edit]


På cykel[edit]


Med taxi[edit]


Blafning[edit]


Penge[edit]

Se også afsnittet under Wy/da/Frankrig.

Kreditkort[edit]


Overnatning[edit]


Mad og drikke[edit]

To af Frankrigs bedst kendte vinregioner, Beaujolais og Côtes du Rhône, ligger tæt ved byen.

At se[edit]


At gøre[edit]


Arbejde[edit]


Kommunikation[edit]


Sikkerhed[edit]


Respekter[edit]


Nyttige adresser[edit]


Øvrigt[edit]