Jump to content

Wp/fit/Eekkuturismi

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Eekkuturismi

Eekkuturismi on sellainen turismi joka pyrkii turistitten avula säilyttämhään ja kehittämhään esimerkiks elläintenlajia, jokka muuten on uhanalaiset. Otethaan huomihoon paikkakuntalaisitten tarpheita elämänoloile ja mikkä vaikuttajat on jokka uhkaavat esimerkiks elefanttia Aafriikassa [1]. Ja net variaapelit otethaan huomihoon kun stryktyreerathaan turismia, jokka toisin päin tuottavat rahhaa ja tukeavat paikkakuntalaisia ette heilä tullee insitamentti ette säilyttää elefanttia koska se on heitten hyöksi. Eekkuturismin pyrkii poistamhaan net aspektit, jokka aiheuttavat prupleemia, esimerkiks elefantin salajahti haluthaan saa norsuluut. Kun norsuluu markkina romahtethaan ja paikkakuntalaiset saavat työtä ja varoja jos net pitävät elefattia elossa niin eekkuturismi on onnistunu. Turistit on se pusítiiven vaikuttaja.

Eekkuturismi on osana kulttuuriturismista, joka kans pyrkii tukeamhaan uhattuja kieliä ja elämäntapoja. Vähemistökielet on jo osana eekkuturismia monessa maassa, esimerkiks Ameriikan intiaanitten alueissa. Kulttuuriturismi ja eekkuturismi on esimerkiks kielensuunittelian välinheitä elvyttää kieliä [2].

Laponia on Norrbottenin suuriin eekkutirusmi prujekti ja johonmukaisesti saamelaisila on tumineeraava rolli sen prujektin kehittämisessä. Laponia pittää antaa saamelaisile parempia maholisuuksia kehittää ommaa kieltä ja kulttuuria [3].

Referensit

[edit | edit source]
  1. Leo Dana & Robert Anderson 2007
  2. Winsa 2007
  3. Winsa 2000

Lähtheet

[edit | edit source]
  • Leo Dana & Anderson, Robert (toim.) (2007). International Handbook Of Research On Indigenous Entrepreneurship. Edward Elgar. Cheltenham UK. Northampton, MA. USA. http://www.e-elgar.com.
  • Winsa, Birger (2000). Language planning in Nepal, Taiwan and Sweden. Edited by Richard Baldauf and Robert B. Kaplan. ISBN 1-85359-483-0. Clevedon: Multilingual Matters, cop. 2000. Serie: Multilingual matters, 99-0327043-7; 115 s.
  • Winsa Birger (2007). Social capital of indigenous and autochthonous ethnicities. I Dana, Leo & Anderson, Robert, B. (red.) International Handbook Of Research On Indigenous Entrepreneurship. Ss 257-286. Edward Elgar. Cheltenham UK. Northampton, MA. USA. http://www.e-elgar.com.