Wp/cnr/Srđan Kovačević

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Srđan Kovačević

Srđan Kovačević (Dolovi, kod Danilovgrada, 1933) je crnogorski vajar.

Biografija[edit | edit source]

Srđan Kovačević je rođen 1933. godine u Dolovima kod Danilovgrada. Završio je vajarski odsijek čuvene Umjetničke škole u Herceg Novom i iste 1955. godine počeo da radi kao profesor likovnog vaspitanja u osnovnoj školi u Danilovgradu. Diplomirao je 1960. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radeta Stankovića.

Od 1961. do zatvaranja, 1966. godine, bio je profesor pomenute škole u Herceg Novom, đe je i živio. Godine 1968. seli sa porodicom u Podgoricu, đe je postao kustos Muzeja i galerija Podgorice, u Galeriji „Risto Stijović“.

Bio je idejni tvorac Umjetničke kolonije u Danilovgradu, kao i član njenog Umjetničkog savjeta, čije je prvo izdanje otvorio 1973. godine sa vajarima Antom Gržetićem, Dragom Tršarom i Stevanom Luketićem.

Boravio je u Parizu kao dobitnik stipendije „Moše Pijade“, u više gradova u Poljskoj, u Velikoj Britaniji na poziv Britanskog savjeta, zatim kao gost Internacionalne fondacije Cite u Parizu, i u Kini.

Učesnik je brojnih umjetničkih simpozijuma i kolonija, i dobitnik nagrada u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Evropi.

Dugi niz godina bio predśednik Komisije za spomen-obilježja. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije od 1964. godine.

Dobitnik je najvećeg državnog priznanja, Trinaestojulske nagrade 1995. godine.[1]

Reference[edit | edit source]

  1. Skulpture Srdana Kovačevića u Atlas kapital centru (Objavljeno 20.12.2013., pristupljeno 16.10.2019.)