Wp/cnr/Sekula Drljević

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Sekula Drljević
Sekula Drljević

Sekula Drljević (na cnr. ćiril. Секула Дрљевић (Ravni, Kolašin, Knjaževina Crna Gora 25. avgusta 1884. - 10. novembra 1945, Judenburg, Austrija, sahranjen najvjerojatnije u Klagenfurtu) je bio crnogorski političar, advokat. Iako u početku svoje karijere je bio politički na strani ujedinitelja Srbije i Crne Gore taj period je trajao kratko nakon vijesti o pokoljima i okupaciji Crne Gore od strane Srbije te je žestoki zagovornik slobodne Crne Gore od okupacionih srpskih vlasti. Bio je ideolog i politički lider Crnogorske stranke (federalista) od 1919. do 1941. godine i bio je njen poslanik u Skupštini Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije između 1925 do 1941. godine.

Život i obrazovanje[edit | edit source]

Rođen je u selu Ravni (Morača) 1884. godine. Na Univerzitetu u Zagrebu (Hrvatska) diplomirao je pravo i na njemu stekao titulu doktora pravnih nauka. Dr. Sekula Drljević, u doba trajanja nezavisne Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, bio je narodni poslanik, sudija Oblasnog suda u Podgorici, vođa pravaške opozicije od 1913. do 1916. godine, te ministar pravde, ministar prosvjete i crkvenih poslova, ministar finansija i građevina i zastupnik ministra inostranih poslova, djelovao u više crnogorskih vlada, u periodu od 1909. do 1913. godine. Bio je poznati, priznati i veoma uspješni advokat, koji se istakao u mnogim političkim procesima vođenim za vrijeme postojanja Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije (1918-1941). Četnički emigranti (ili agenti jugoslavenskih vlasti, ne zna se tačno), u jednom hotelu u Judenburgu, zaklali su dr. Sekulu Drljevića i njegovu suprugu usred dana.

Drljević o ujedinjenju Srbije i Crne Gore[edit | edit source]

Dr Sekula Drljević bio je pristalica ujedinjenja Srbije i Crne Gore ali ne i prisajedinjenja, aneksije Crne Gore Srbiji. Bio je zagovornik stvaranja jugoslovenske države na federativnoj osnovi, kao zajednice ravnopravnih udruženih zemalja. Dr. Drljević je sagledavao srpstvo kao i velika većina ako ne i svi Crnogorci tog doba da je Srbina smatrao jednakim pravoslavcem, s time stoje i njegove težnje o ujedinjenju pravoslavaca.

Borba Sekule Drljevića za Crnu Goru[edit | edit source]

Dr. Drljević je od 1919. do 1941. godine stalno govorio i protestvovao zbog surovog režima tlačenja Crnogoraca u vrijeme vladavine Srpske dinastije Karađorđević tokom monarhističkog trajanja Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije.

Sekula Drljević u Skupštini SHS i Kraljevini Jugoslaviji[edit | edit source]

Crnogorska stranka, federalisti, na čelu sa dr. Drljevićem ubrzo nalaze koalicionog partnerstvo sa Hrvatskom seljačkom strankom i njenim vođama Stjepanom Radićem i Vlatkom Mačekom. Također u zadnjim dvadesetim godinama XX vijeka sarađivao i sa srpskom Samostalnom demokratskom strankom Svetozara Pribićevića i to u vrijeme kada se on okrenuo protiv centralističke politike i diktature kralja Aleksandra Krađorđevića. Tokom tridesetih godina XX vijeka Crnogorska federalistička stranka sa dr Sekulom Drljevićem održavali su saradnju i sa crnogorskim komunistima.

ZASLUGE[edit | edit source]

  • Dr. Sekula Drljević je bio veoma zaslužan da se stari crnogorski državni simboli (zastava i grb) oslobode iz okupacionih velikosrpkih okova i otrgne se od režima koji je nasiljem upravljao Crnom Gorom od 1918. do 1941. godine. Tada su crnogorski državni simboli, prvijenstveno zastava (barjak) i grb, bili progonjena, zabranjena i proskribovana obilježja.
  • Dr Sekula Drljević je i autor najvećeg dijela teksta crnogorske narodne i državne himne »Vječna naša Crna Goro«, koja je 2006. godine, sa određenim opravdanim skripturalnim intervencijama, usvojena kao zvanična himna Crne Gore pod naslovom "Oj svijetla majska zoro".

Sekula Drljević i Crnogorska pravoslavna crkva[edit | edit source]

Dr Sekula Drljević svojoj knjizi "Balkanski sukobi", pored ostalog, u poglavlju naslovljenom "Duhovni lik Crne Gore", piše o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve đe kaže; Crnogorci, iako kršćani, i to u glavnom pravoslavni, ispovijedaju religiju "Gorskog Vijenca. Zbog toga je crnogorsko pravoslavlje crnogoroslavlje. Znatno se odijelilo od ostaloga pravoslavlja, pa i od srpskoga, koje za sebe kaže, da je svetosavlje, ikao još nijedan srpski pisac nije dao definiciju toga pojma. Ima još jedan razlog, zbog koga Crnogorska i Srpska crkva ne mogu niakda postati jedna crkva. Cijela religiozna mistika Crnogorske crkve sadržana je u čudotvorstvu i svetiteljstvu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog. Nijednog od njih ne priznaje za svetitelje srpska crkva. Postoji i jedna važna historijska činjenica, koju treba istaći. Za vrijeme turske vladavine nad Balkanom Srpska crkva je potpala pod Carigradsku patrijaršiju i od nje se potpuno odijelila tek nakon prvoga svjetskog rata. Crnogorska crkva kroz sve vjekove nije bila ni u kakvoj zavisnosti od bilo koje pravoslavne crkve, pa ni od Carigradske patrijaršije. Da li je ta okolnost nešto pridonijela, da se crnogorsko pravoslavlje toliko udalji od ostalih, nije važno. Odlučna je činjenica, da Crnogorci imaju svoju religiju, svoje crnogoroslavlje i da su ostajući vjerni njemu vjerni samima sebi (c.d. str. 172-173).

Vrijeme II. Svj. rata u Crnoj Gori[edit | edit source]

Italija zauzima Crnu Goru te kao pomoć dijeli se brašno, vermut, cigare i td. Tome je doprinjela Italijanska Carica/kraljica Jelena Savojska, Crnogorska princeza. Za vrijeme Italijanske okupacije određeni broj Crnogoraca na Petrovdanskom saboru na čelu sa dr. Sekulom Drljevićem žele da Crna Gora povrati kraljevinu u vazalnom odnosu tada prema Italiji kao Nezavisna Crna Gora. Dr. Sekula Drljević je bio federalist za Kraljevinu Crnu Goru ali priznavajući i hvaleći uspjehe partizana u II. svj. ratu. Drljević u potonjim vremenima II. svj. rata u stanju nužde bio saveznik dr. Ante Pavelića poglavnika Nezavisne države Hrvatske (NDH) a sa kojim je bio i Drljevićev saveznik Vlatko Maček (Hrvatska narodna stranka). Dr. Drljević je čuvao svoju poziciju i partnerstvo sa Hrvatskom narodnom strankom jer je vjerovao da Ante Pavelić i ustaše neće moći opstati iza rata te da je čuvao poziciju kod HNS-a, prirodnog saveznika.

Izvori[edit | edit source]

http://www.montenegro.org.au/sekulad.html http://montenegrina.net/wp-content/uploads/2015/02/Dr-Danilo-Radojevic-Politicka-misao-dr-Sekule-Drljevica.pdf