Wp/cnr/Nikola Gregović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Nikola Gregović

Nikola Gregović (Kotor, 1926 — 2010) je crnogorski muzički pedagog i kompozitor.

Biografija[edit | edit source]

Nikola Gregović je rođen 1926. godine u Kotoru. Završio je Učiteljsku školu u Nikšiću, Srednju muzičku školu na Cetinju i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Od 1951. godine bavi se pedagoškim radom. Kao profesor muzičkih predmeta radio je u mnogim osnovnim i srednjim školama u Nikšiću i Kotoru. Bio je direktor Muzičke škole u Nikšiću, a od 1974. do 1989. godine profesor na predmetu Metodika muzičke nastave na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, na odsijeku za razrednu nastavu i predškolsko vaspitanje.

Uporedo sa pedagoškim, bavio se i kulturnim radom. Osnovao je i vodio mnoge tamburaške orkestre i horove (orkestar Učiteljske škole iz Nikšića, hor i orkestar „Veljko Ćatović“ iz Risna, orkestar osnovne škole „Njegoš“ iz Kotora, hor „Zahumlje“ iz Nikšića, hor „Nikola Đurković„ iz Kotora i dr.) sa kojima je nastupao u zemlji i inostranstvu i dobio više prestižnih nagrada i priznanja. Osnovao je i vodio više klapa.

Osnivao je i rukovodio muškom klapom Karampana. Klapa je formirana 1980. godine, a ime je dobila po čuvenoj staroj kotorskoj česmi.

Nikola Gregović je napisao veći broj pedagoških radova i knjiga: 1982. godine sa prof. R. Zakrajšekom i prof. R. Vučekovićem objavio je udžbenik „Muzičke radosti“ za III i IV razred osnovne škole; sa prof. A. Homenom zbirku kompozicija „Pjevajmo svi“; 1984. godine „Školu za melodiku“, a 2006. godine „Antologiju klapskih pjesama“.

Komponovao je i obradio veliki broj horskih i klapskih pjesama.

Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja: Medalju rada (1959), Nagradu oslobođenja grada Kotora (1986), nagradu kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore „Miladin Perović“ (1989) i dr.

Preminuo je 2010. godine.[1]

Reference[edit | edit source]

  1. NIKOLA GREGOVIĆ (1926-2010 ) (Pristupljeno 13.08.2019.)