Wp/cnr/Milija Pavićević

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Milija Pavićević
Jump to navigation Jump to search

Milija Pavićević (Cetinje 10. jun 1950) je crnogorski umjetnik.

Biografija[edit | edit source]

Radovi Milije Pavićevića su selektovani za brojne domaće i međunarodne relevantne izložbe, između ostalih: Jugoslovenska dokumenta ’89 (1989), Cetinjski bijenale (1991, 1994, 2002, 2004), Bound/Less borders (2002/2003), Susjedstva na daljinu-Nova približavanja (2004), Montenegrin Beauty (2005), I Bijenale u Konjicu, No Network (2011), Kolekcija Podgorica za muzej Ars Aevi, Fluidentiteti (2012).

Predstavljao je Crnu Goru na najvećoj međunarodnoj smotri likovne umjetnosti, na Venecijanskom bijenalu 2001. godine. Do sada je imao preko 20 samostalnih izložbi.[1]

Član je ULUCG-a od 1978.godine[2]. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, najznačajnijeg državnog priznanja za stvaralaštvo i nosilac najvećeg državnog statusa u okvirima struke – istaknuti umjetnik.[1]

Nagrada Milčik[edit | edit source]

Institut za savremenu umjetnost, u saradnji sa Residency Unlimited - RU i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, osnovao je Nagradu „Milčik“ za vizuelne umjetnice i umjetnike, kao dio nagrade namijenjene mladim stvaraocima Young Visual Artist Award - YVAA.

Nagrada „Milčik“ obezbjeđuje nagrađenoj umjetnici ili umjetniku plaćen dvomjesečni rezidencijalni boravak u organizaciji Residency Unlimited u Njujorku, te samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru. RU nagrađenom umjetniku ili umjetnici takođe pokriva cjelokupne troškove puta, smještaja i boravka u Njujorku.

Ova nova, nezavisna nagrada za umjetnice i umjetnike nosi ime po radu Milije Pavićevića, čije umjetničko djelovanje daje značajan doprinos za razvoj i istoriju umjetnosti Crne Gore.

Kao dio ceremonije dodjele nagrade, biće proizvedene po četiri „Milčik“ čokolade; jednu će dobiti nagrađeni umjetnik odnosno umjetnica, dok će ostale biti ponuđene na prodaju putem aukcije, a prikupljena sredstva naći će se u fondu za organizovanje nagrade.

Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA. Nagrada se dodjeljuje bijenalno.

Nevladino udruženje ISU osnovano je 2012. godine u Crnoj Gori, kao neprofitno, umjetničko-produkcijsko, istraživačko i edukativno udruženje sa servisnom platformom dostupnom javnosti, a čini je grupa umjetnica sa saradnicima iz oblasti istorije i teorije umjetnosti, dizajna i arhitekture.

S druge strane, YVAA je internacionalni program nagrade namijenjen vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope, a osnovan u Čehoslovačkoj kako bi se prepoznala kvalitet kod vizuelnih umjetnika mlađih od 35 godina, te pružila prilika za iskustvo boravka u SAD, uz podršku američke fondacije Trust for Mutual Understanding.

Mrežu YVAA danas čini 11 zemalja, a pored Crne Gore i Češke, tu su još Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Śeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Bugarska. RU je organizator YVAA i domaćin rezidencijalnog programa u Njujorku od 2015. godine.[3]

Preporučena literatura[edit | edit source]

  • Milija Pavićević (tekstovi: Petar Ćuković... et al.; prevodioci: Srđan Vujica, Žarko Cvejić, Jelena Stanovnik; bibliografija: Marina Čelebić, Brankica Nedović, Nada Baković; fotografija: Lazar Pejović... et al.), Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica; Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, 2013

Spoljašnje veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. 1.0 1.1 Profil: Milija Pavićević (Pristupljeno 9.4.2019.)
  2. ULUCG članovi: Milija Pavićević (Pristupljeno 9.4.2019.)
  3. Nagrada „Milčik“ uskoro za vizuelne umjetnice i umjetnike (Objavljeno 12.7.2017, pristupljeno 9.4.2019.)