Jump to content

Wp/cnr/Jelena Savova Martinović

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Jelena Savova Martinović

Jelena Savova Martinović je crnogorska vokalna solistkinja.

Biografija[edit | edit source]

Jelena Martinović je rođena 1878. godine na Cetinju, u porodici Mila Savova i Anastazije, rođene Berberović.

Osnovnu školu završila je na Cetinju, nakon čega je upisala Đevojački institut. Bila je jedna od najdarovitijih učenica Đevojačkog instituta, u kojem su se školovale đevojke iz raznih južnoslovenskih krajeva i inostranstva. O njenom talentu starao se i podučavao je poznati kompozitor - violončelista Robert Tolinger. Zapaženi su i njeni nastupi uz pratnju kompozitora Tolingera.

Učestvovala je na brojnim koncertima, među kojima su značajniji: Koncert povodom pedesetogodišnjice književnog rada Ljubomira Nenadovića i Koncert u čast 400 godina Obodske štamparije. Prilikom održavanja zabava u Zetskom domu, učestvovala je sa raznim pjesmama. Pjevala je i na ruskom jeziku.

Prva je Crnogorka koja je nastupala kao vokalna solistkinja. Bila je česta gošća na Dvoru Petrovića-Njegoš. Bila je prijateljica sa kraljicom Milenom koja joj je poklonila više vrijednih stvari, poput blazletne brilijantske narukvice. Zbog svojih pjevačkih sposobnosti od Dvora je dobila zlatni prsten sa brilijantima.

Najveći dio podataka o njenim pjevačkim vještinama zabilježio je dr Miroslav Luketić u knjizi Kazivanja o prošlosti u izdanju Istorijskog arhiva u Budvi 1989. godine.

Muzikom se bavila do početka XIX vijeka kada se udala za Spasoja Popovića, komandira crnogorske vojske. Nakon udaje prestala je javno da nastupa. Preminula je 1944. godine.

Poveznice[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]

  • Oficirska porodica Martinović, Partner, br. 57, mart 2014.