Wp/cnr/Đuro Blažeka

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Đuro Blažeka

Đuro Blažeka (Prelog, 18. april 1968) je hrvatski jezikoslovac, leksikograf, dijalektolog i stručnjak za kajkavskog narječja hrvatskog jezika.

Biografija[edit | edit source]

Đuro Blažeka je osnovnu školu završio u Prelogu (Međimurje, Hrvatska). Srednju školu pohađao je u Varaždinu. 1992. godine diplomirao je kao profesor hrvatskog jezika i južnoslovenskih jezika u Zagrebu. Takođe je studirao u Salzburgu u Austriji. 1998. godine je magistrirao. Doktorsku disertaciju odbranio je na temu međimurskih kajkavskih govora 2004. godine. Mentor mu je bio Mijo Lončarić.

Od 1992. do 1999. godine predavao je hrvatski jezik u srednjim školama u Zagrebu. Od 1998. godine je predavač Hrvatskog jezikoslovnog učilišta na Učiteljskom fakultetu u međimurskom Čakovcu. Od 1. oktobra 2006. do 11. novembra 2008. bio je dekan visokoškolske ustanove, a od 12. novembra pomoćnik dekana Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Više puta je bio gostujući predavač na dodiplomskim studijama na odjeljenjima za slavistiku u Mađarskoj (Budapest, Szombathely, Pécs, Baja). Na Pedagoškom fakultetu u Bihaću (Bosna i Hercegovina) ohrabrio je studente i asistente da izvrše vrlo detaljna istraživanja lokalnih govora śeverozapadne Bosne.

2018. godine s njegovim mentorstvom i suautorstvom (skupa s Akošem Dončecem) je bio izdan kajkavski prijevod francuskog romana Malog princa, koji nosi naslov Mali kralevič.

Izvori[edit | edit source]

  • S. Belović–Đ. Blažeka: Rječnik govora Svetog Đurđa (Rječnik ludbreške Podravine), Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet ISBN 978-953-7210-19-9

Spoljašnje veze[edit | edit source]