Wp/cnr/Mijo Lončarić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Mijo Lončarić
Mijo Lončarić 2018. godine

Mijo Lončarić (Reka kod Koprivnice, 1. septembar 1941.) je hrvatski jezikoslovac, dijalektolog. Bavi se kajkavskim narječjem, leksikografijom (savremenom i istorijskom).

Biografija[edit | edit source]

Rođen je u ondašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u seljačkoj obitelji. U Koprivnici je pohađao srednju školu. 1966. godine je diplomirao iz srpskohrvatskog jezika te jugoslovenske književnosti. Osim toga je studirao i njemački jezik i bio lektor srpskohrvatskog jezika na Univerzitetu u Zürichu, u Švajcarskoj među 1969. i 1971. godinama.

1973. godine je odbranio svoj magisterij o kajkavskom govoru u Jagnjedovcu i pitanju kajkavskoga dijalekta u Podravini. 1976. godine stipendijom Humboldt je studirao u Kölnu, u Njemačkoj. 1980. godine je odbranio svoj doktorat o bilogorskom kajkavskom govoru. 1987. godine opet je dobio stipendiju Humboldt za studije u Njemačkoj.

Među 1987.–1993. godinama je bio glava Zavoda za hrvatski jezik i jedan mandat predśednik Poslovodnog odbora Instituta za filologiju i folkloristiku. Među 1993.-1995. godinama je bio direktor Hrvatskog filološkog instituta. Među 1990–1995. godinama je bio voditelj u projektu Hrvatski književni jezik, u kojem okviru su modernizirali hrvatski standard. Bio je i voditelj Hrvatskoga dijalektološkog atlasa 1996. godine. Imao je veliku ulogu u redakciji velikoga Rječnika hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika.

Učestvovao je na mnogim znanstvenim skupovima, konferencijama i kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Bratislava, Bled, Novi Sad, Heidelberg, Portorož, Mostar, Skoplje, Gornji Milanovac).

Spoljašnje veze[edit | edit source]