Jump to content

Wn/ms/Pesawat milik Qantas melakukan pendaratan kecemasan akibat tayar rosak

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Pesawat milik Qantas melakukan pendaratan kecemasan akibat tayar rosak

16 Mei 2024 (Khamis)

Perth - Pesawat milik Qantas yang sedang membawa penumpang terpaksa melakukan pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Perth di barat Australia pada Khamis. Pesawat QF2919 jenis Fokker 100 yang berlepas dari Lapangan Terbang Christmas Creek Mine di wilayah Pilbara melakukan pendaratan kecemasan apabila juruterbang QantasLink melaporkan terdapat masalah dengan tayar belakang pesawat semasa pesawat berada di udara.

Pesawat QantasLink Fokker 100.
Imej: Alexey V. Kurochkin.

Tiada penumpang yang cedera dalam insiden itu dan jurucakap Qantas menegaskan bahawa pesawat tidak melakukan pendaratan kecemasan. Pesawat itu, yang dikendalikan oleh anak syarikat milik Qantas berlepas dari tapak perlombongan bijih besi milik Fortescue Metals pada pukul 11:11 pagi waktu tempatan dan sepatutnya mendarat pada pukul 12:55 tengahari waktu tempatan.

Jurucakap bagi Lapangan Terbang Perth mengatakan pesawat F100 itu telah dinilai dan diselenggara sebaik sahaja ia mendarat. "Juruterbang mengikut prosedur standard operasi dan pesawat berjaya mendarat dengan selamat," katanya lagi. "Pesawat akan diperiksa oleh jurutera sebelum dibenarkan beroperasi semula."


Sumber[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog