Jump to content

Wn/ms/Jambatan baharu Sungai Golok - Rantau Panjang bakal dibina tahun hadapan

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Jambatan baharu Sungai Golok - Rantau Panjang bakal dibina tahun hadapan

14 Jun 2024 (Jumaat)

NARATHIWAT - Thailand dijangka akan memulakan projek pembinaan sebuah jambatan baharu yang menghubungkan Sungai Golok di daerah Narathiwat dan Rantau Panjang di Kelantan bermula seawal April 2025, demikian menurut kenyataan dari gabenor wilayah itu.

Kompleks ICQS Rantau Panjang.
Imej: Malayan Law.

Trakul Thotham berkata projek itu tertakluk kepada laporan akhir Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) yang akan dimulakan bulan depan. "Jambatan baharu ini akan berfungsi sebagai laluan kedua untuk menyeberangi sempadan Thailand dan Malaysia," katanya.

"Saya berharap dengan pembinaan jambatan yang menghubungkan Sungai Golok, Narathiwat dan Kelantan, Malaysia akan menyemarakkan pelancongan dan perdagangan di antara kedua-dua negara."

Jambatan baharu itu dilaporkan dibina dengan kapasiti enam lorong dan selari dengan jambatan sedia ada yang terlalu sempit bagi kenderaan berat. Jambatan itu dijangka akan mengurangkan kesesakan serta memudahkan perjalanan dan cekap di antara kedua-dua buah negara.

Ia dinamakan sebagai Twin Bridge (Jambatan Kembar).


Sumber[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog