Jump to content

Wn/hu/Még mindig nem tudni az összes rektor fizetését

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Még mindig nem tudni az összes rektor fizetését

2010. február 23., kedd

Több bírósági megállapítás szerint is nyilvános adat a rektorok fizetése, azonban legtöbbjüké még mindig nem ismert. Önálló esetként legutóbb a gödöllői rektort kötelezte a bíróság arra, hogy hozza nyílvánosságra jövedelme nagyságát – még 2009 novemberében. Az ezóta eltelt három hónap sem hozott sok változást. Magyarországon egy-egy rektor járandósága akár 4,5 millió forintra is rúghat havonta.

A becslés a Magyar Nemzettől származik, amely az éves rektori fizetés maximumát 54 milióra teszi: a 4,5 millió ennek az egy hónapra eső része. (Az éves fizetés négyötöde továbbá a lehetséges prémium legmagasabb értéke.) Mindez a lehető legmagasabb professzori fizetés ötszöröse; az ilyentén különségek pedig feszültségkeltőek. A juttatásokról rendszerint a működési szabályzatukban rendelkeznek az intézmények; a Pannon Egyetemé például egy az egyben kimondja:

... „az alkalmazottak közvetett díjazására elkülönített keretből tíz százalék közvetlenül a rektort, másik tíz százalék pedig a gazdasági főigazgatót illeti meg.”

A Fővárosi Bíróság korábban már rendelkezett a Szent István Egyetem (SZIE) rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak a fizetésének nyilvánossága felől is. 2009 februárjában továbbá született egy bírósági döntés, melynek értelmében nyilvánosságra kell hozni az állami cégek vezetőinek fizetését.

– Szerintünk az a döntés precedens értékű. A rektorok is állami vagyont kezelnek, közfeladatot látnak el, amit alátámaszt az a tény is, hogy a köztársasági elnök nevezi ki őket - emelte ki a TASZ[1] egyik szakértője.

Lábjegyzet

[edit | edit source]
  1. Társaság a Szabadságjogokért

Források

[edit | edit source]