Jump to content

Wn/hu/Az ausztrál szövetségi rendőrség nyomozást indított a COVID-gyorsteszteken való nyerészkedés miatt

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az ausztrál szövetségi rendőrség nyomozást indított a COVID-gyorsteszteken való nyerészkedés miatt

2022. január 23., vasárnap

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség[1] (AFP) a versenyhatóság[2] (ACCC) jelzései alapján nyomozást indított a COVID-19 gyorstesztek árának felhajtása miatt. Az AFP figyelmeztetett, hogy ezt öt évig terjedő börtönnel és 66 ezer ausztrál dolláros bírsággal is büntethetik.

Egy tipikus antigén gyorsteszt (fotó: Asurnipal)

Az ausztrál törvények értelmében nyerészkedésről van szó, ha a magán- vagy jogi személy a kiskereskedőktől megvásárolt gyorsteszteket több mint 20%-kal drágábban kínálja újra eladásra. A korlátozás cégek nagykereskedőktől beszerzett készleteire nem vonatkozik. Az AFP árfelhajtás gyanúja esetén jogosult a teszteket kisajátítani és bevételeztetni az állami készletbe.

Az AFP egy új-dél-walesi és egy queenslandi nyomozásról számolt be, de továbbiak megindítására is számítanak. Ezeket a LOTUS akciócsoport[3] fogja koordinálni, amit a rendőrség eredetileg a COVID-oltásokhoz köthető fenyegetésekre válaszul 2021-ben hozott létre. A csoport, amelynek egységei az egész országot lefedik, a bejelentések nyomán tervez rajtaütéseket végrehajtani.

Nigel Ryan, az AFP bűnüldözési részlegének helyettes vezetője[4] zéró toleranciát hirdetett a gyorsteszteken nyerészkedéssel szemben:

A szövetségi rendőrség minden erejét latba fogja vetni, hogy a gyorsteszteken nyerészkedést letörjük. Az ilyen árfelhajtás nemcsakhogy etikátlan, de illegális is. Az AFP fel fogja használni nem csekély erejét, hogy a közt megvédje egyesek törvénybe ütköző kapzsiságától... A szövetségi és [tag]állami szervek közösen dolgoznak majd az ügyön a LOTUS akciócsoport irányítása alatt. Nem lesz álmatlan éjszakánk amiatt, hogy a törvényeket a polgárok védelme érdekében betartatjuk... [ezért] a törvénysértők akár 5 év börtönnel vagy 66 000 dolláros büntetéssel szembesülhetnek. Az üzenet világos: ne kockáztasson senki se börtönt vagy egy nagyobb büntetést egy kis extra bevételért.[5]

A versenyhatósághoz karácsony első napjától most hétfőig 1800 bejelentés érkezett, köztük két tesztért elkért 500 dolláros online árról, és 70 dolláros bolti árcéduláról.

A skála tetején olyan bejelentések vagy médiariportok vannak, amelyek 500 dollárt elérő online árakról szólnak két tesztre, illetve 70 dollár feletti árakról egyes boltokban, benzinkutakon és láncon kívüli szupermarketekben, ami egyszerűen felháborító.[6] – mondta a hatóságot vezető Rod Sims.

Az állampolgári bejelentések néhány eladóra több esetben is felhívták a figyelmünket. Ezeket a helyeket arra kérjük, hogy sürgősen tisztázzák, mi indokolja náluk ezeket az árakat.[7]


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Australian authorities probe rapid antigen test price gouging című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek és idegen intézménynevek eredeti nyelvükön[edit | edit source]

  1. Angolul: Australian Federal Police
  2. A szervezet neve angolul: Australian Competition and Consumer Commission, aminek alapján egyszerre lát el fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti feladatokat.
  3. Angolul: Taskforce LOTUS
  4. A titulus angol neve: Assistant Commissioner Crime Command
  5. Angolul: „The AFP will use its full powers to crack down on RAT price gouging. Not only is price gouging of RATs unethical but it is illegal, and the AFP will use its significant resources to ensure it protects the public from the unlawful greed of others... Commonwealth and state agencies are working together on this issue, and under Taskforce LOTUS, the AFP makes no apologies for upholding the law to help keep Australians safe... Those who breach the law face penalties of up to 5 years’ jail or a AUD66,000 fine. My message is clear. Do not risk jail time or a significant fine for a few extra dollars.”
  6. Angolul: „At the extreme end, we have received reports or seen media coverage of tests costing up to $500 for two tests through online marketplaces, and over $70 per test through convenience stores, service stations and independent supermarkets, which is clearly outrageous.”
  7. Angolul: „There are several businesses that have repeatedly come to our notice thanks to the information provided by the public. We are asking those businesses to urgently explain the prices they are charging.”

Források[edit | edit source]