Wn/hu/Lezárult az UNESCO Világörökség Bizottságának 32. ülésszaka

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Lezárult az UNESCO Világörökség Bizottságának 32. ülésszaka

2008. július 12., szombat

Tegnapelőtt zárult az UNESCO Világörökség Bizottságának 32. ülésszaka, mely során 19 kulturális és 8 természeti helyszínnel gyarapodott a világörökségi lista. A bizottság megőrzési állapotjelentést kért a tokaji helyszínnel és a főváros Andrássy úti helyszínének védőzónájával kapcsolatban.

A pesti volt zsidónegyed egy részlete 2006 júniusában (fotó: Vadaro)

Az ülést az alapításának 400. évfordulóját ünneplő kanadai Québec városában július 2 és 10. között tartották meg. A 27 új helyszínnel már 145 ország összesen 878 helyszíne szerepel a világörökségi listán.

Négy ország: Pápua Új-Guinea, San Marino, Szaúd-Arábia és Vanuatu egy-egy helyszíne először kapott világörökségi védettséget. A hazánkkal szomszédos országok közül Szlovákia (A szlovákiai Kárpátok fatemplomai) és Horvátország (Stari Grad síkvidék) egy-egy új világörökségi helyszínnel gyarapodott.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatója szerint a Tokaji történelmi borvidék kultúrtájról a Világörökség Bizottság úgynevezett naprakész megőrzési állapotjelentést kért és a szlovák féllel való együttműködés szükségességét hangsúlyozta. Aggodalmát fejezte ki a bizottság Budapesten, az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában történt bontásokkal, illetve új építkezésekkel kapcsolatban, továbbá konkrét lépéseket sürgetett „a meglévő épített örökség megőrzésére“, „szigorúbban érvényesíthető fejlesztési terv“ kialakítására.

Elsősorban Erzsébetváros egykori zsidónegyedéről van szó, ahol civil szervezetek korábban több alkalommal is felhívták a figyelmet az épített örökség megőrzésére, és tüntetésekkel igyekeztek útját állni a bontásoknak. A Világörökség Bizottság 2009. február 1-jéig benyújtandó jelentést kért a Zsidónegyed városrendezési helyzetéről és a megtett lépésekről.


Források[edit | edit source]