Jump to content

Wn/hu/Az Amerikai Természetrajzi Múzeum eltávolíttatta Theodore Roosevelt szobrát

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az Amerikai Természetrajzi Múzeum eltávolíttatta Theodore Roosevelt szobrát

2022. január 23., vasárnap

A New York-i Amerikai Természetrajzi Múzeum több mint egy éves huzavona után csütörtökön eltávolíttatta a 26. amerikai elnök, Theodore Roosevelt lovasszobrát. A lovas főalak balján egy néger, jobbján egy indián kísérő lép gyalogszeren.

Theodore Roosevelt lovasszobra 2013. január 23-án (fotó: LunchboxLarry, Flickr)

A szobor 1940 óta állt a múzeum lépcsőjénél az egykori elnök emlékére. A múzeum tavalyelőtt júniusban kérte a szobor eltávolítását, miután George Floyd halála után országszerte tömegtüntetések pattantak ki. Az intézmény honlapja szerint Roosevelt ugyan „elkötelezett természettudós és számos természettudományi mű szerzője”[1] volt, de „a szobor maga olyan társadalmi-faji hierarchiát tükröz, amit a Múzeum és közönsége már jó ideje zavarónak talált.”[2]

Az eltávolítást támogatta New York korábbi polgármestere: Bill de Blasio, Roosevelt dédunokája: Theodore Roosevelt IV és a városképi iroda[3] is. A döntést az iroda hozta meg, és gondoskodott az ideiglenes tárolásról.

A New York-i Fiatal Republikánusok Klubja a védelmébe vette az alkotást: a klub vezetője, Gavin Wax 2020-ban így nyilatkozott a Fox Newsnak:

Ez egy kulturális forradalom országunkban. A sarkunkra kell álljunk, [hisz] a történelem mellettünk áll.[4]

Egy novemberi bejelentés szerint a szobor a Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtárhoz[5] kerül, ami az észak-dakotai Medorában épül.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek American Museum of Natural History removes statue of Theodore Roosevelt című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett szövegrészek eredeti nyelvükön[edit | edit source]

  1. Angolul: "as a devoted naturalist and author of works on natural history"
  2. Angolul: „the statue itself communicates a racial hierarchy that the Museum and members of the public have long found disturbing.”
  3. Az intézmény angol neve: New York City Public Design Commission (NYCPDC)
  4. Angolul: „this was about a cultural revolution engulfing our nation. We need to stand up, we have history on our side.”
  5. Az intézmény angol neve: Theodore Roosevelt Presidential Library

Források[edit | edit source]