Jump to content

Wn/hu/Elefántcsontpart: a békefenntartók maradnak

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Elefántcsontpart: a békefenntartók maradnak

2010. december 20., hétfő

Az ENSZ és Franciaország békefenntartói továbbra is az országban maradnak, annak ellenére, hogy a hatalmon levő elnök, Laurent Gbagbo szombaton az ország elhagyására szólította fel a csapatokat. Az országban az október-novemberi választások óta belpolitikai válság van, mivel az elnök kiléte bizonytalan: az ENSZ, az EU és az egykori gyarmati hatalom Franciaország szerint Ouattara nyert, míg a helyi alkotmánytanács – miután a leadott szavazatok egy részét megsemmisítette – Gbagbót nyilvánította győztesnek. Az elnöki esküt egyébként mindketten letették, de továbbra is a korábbi elnök Gbagbo kezében van az effektív hatalom.

[Csapataink] élnek a felhatalmazásukkal és folytatják megfigyelői szerepüket, illetve az emberi jogi visszaélések, a gyűlöletkeltés, illetve az őket érő támadások dokumentálását. – jelentette ki Pan Gimun ENSZ-főtitkár. A felszólítást ugyanakkor hatástalannak és irrelevánsnak titulálta, hozzátéve, hogy ENSZ nem ismeri el Gbagbót az ország elnökének:

A választásokat Ouattara nyerte, ő pedig nem kérte, hogy vonuljunk ki.

Gbagbo szombaton arra hivatkozva szólított fel a csapatok kivonására, hogy azok szerinte súlyosan beavatkoztak Elefántcsontpart belügyeibe. Jelen állás szerint a kormány nem hosszabbítja meg a békefenntartók mandátumát és a még érvényes engedélyük ellenére utasította ki őket. A kormány nevében Charles Blé Goudé ifjúsági miniszter hozzátette, hogy az ország meg fogja védeni függetlenségét, és hogy a „teljes felszabadítás” pénteken kezdődik.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek UN says it won't leave Ivory Coast című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források[edit | edit source]