Wn/hu/Gbagbo kiutasította a brit és a kanadai nagyköveteket

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Gbagbo kiutasította a brit és a kanadai nagyköveteket

2011. január 10., hétfő

Laurent Gbago (fotó: VOA News)

Az elefántcsontparti állami televízió bejelentette, hogy Laurent Gbagbo kiutasítja az országból a kanadai és a brit nagyköveteket. A lépés válasz arra, hogy a két ország a novemberi elnökválasztás győztesének nem Gbagbót, hanem Alassane Ouattarát ismeri el. Kanada december 29-től, az Wn/hu/Egyesült Királyság pedig 31-től kezdve nem ismeri el a Gbagbo által kinevezett elefántcsontparti nagyköveteket. Az ENSZ és Franciaország szintén bejelentette, hogy Outtara jelöltjeit fogják csak elismerni. Mindeközben a szavazatok 54%-ával győztes Outtara továbbra is egy ENSZ-csapatok által védett abidjani szállodában húzza meg magát. Az állami média és a hadsereg változatlanul Gbagbo irányítása alatt van.

A kiutasított diplomaták – az ország elhagyásáig – továbbra is hivatalukban maradnak.

Az Egyesült Királyság továbbra sem javasolja állampolgárainak az utazást az afrikai országba; az Egyesült Államok pedig zárolva tartja Gbagbo, felesége és három támogatójuk amerikai bankszámláit, illetve még korábban megtiltotta a kereskedést a regnáló elnök érdekeltségeivel.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Ivory Coast expels British, Canadian ambassadors című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források[edit | edit source]