Jump to content

Wn/hu/Franciaország felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Elefántcsontpartot

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Franciaország felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Elefántcsontpartot

2010. december 24., péntek

A francia kormány arra kéri állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el az afrikai országot, miután az ENSZ egy polgárháború közelgő kitörésére figyelmeztetett. A szervezet szerint a Laurent Gbagbo elnökhöz hű állambiztonsági erők egyre gyakrabban nyúlnak a megfélemlítés eszközéhez: Pan Gimun ENSZ-főtitkár beszédében utalást tett az egyre gyakoribb emberrablásokra és gyilkosságokra, illetve az állami médián át sugárzott gyűlöletkeltésre.

– A nemzetközi közösség nem maradhat tétlen: határozottan kell fellépnie. Most ismét nyomatékosítom, amit már a korábbi napokban is elmondtam: nem fogjuk tűrni, hogy a békefenntartóinkat kiéheztessék. Minden támadás továbbá, ami erőinket éri, egyben támadás a nemzetközi közösség ellen is.[1] – nyilatkozta a főtitkár.

Beszédét követően Francois Baroin francia kormányszóvivő felhívást intézett a térségben tartózkodó francia állampolgárokhoz:

– Akik tehetik, kérjük hagyják el az országot, amíg a helyzet rendeződik.[2]

Gbagbo szombaton utasította ki az országból az ENSZ és Franciaország békefenntartóit (az UNOCI-, illetve a LICORNE-missziót). Elefántcsontparton a november 28-i választások óta rendkívül feszült a helyzet, mivel a korábbi elnök Gbagbo és ellenjelöltje, Alassane Ouattara is magának követeli a győzelmet. A szavazatszámláló bizottság szerint Ouattara nyert, míg az alkotmánytanács Gbagbót tette meg győztesnek, miután megsemmisítette a szavazatok egy részét. Az ENSZ, illetve a legtöbb állam és nemzetközi szervezet Ouattarát ismeri el elnöknek, de az effektív hatalom Gbagbo kezében maradt. A régi-új elnök egyébként többek – köztük az Afrikai Unió, a Nyugat-Afrikai Gazdasági Közösség, az Európai Unió, illetve Oroszország, Kína és az Egyesült Államok – felé is felhívást intézett, miszerint szívesen fogadnák, ha megvizsgálnák a választási eljárást és ezzel segítenék a békés rendezést. A felkérést azonban Ouattara puszta játszadozásnak tartja, és elhatárolódott tőle. A külföldi erők kiutasítása után milicisták még aznap megtámadtak egy ENSZ-konvojt, illetve az abidjani főhadiszállást. Az ENSZ időközben kinyilatkoztatta, hogy csapatai a helyükön maradnak és kitöltik mandátumukat.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek French citizens told to leave Ivory Coast as UN warns of civil war című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Kapcsolódó hír[edit | edit source]

Lábjegyzet[edit | edit source]

  1. Az angol cikkben: "The international community must act and act decisively. I emphasize again today what I have said earlier: any attempt to starve the United Nations mission into submission will not be tolerated. Any attack on the United Nations and its staff must be considered an attack on the international community."
  2. Az angol cikkben: "We ask those who can, to leave Ivory Coast temporarily until the situation normalises."

Források[edit | edit source]