Jump to content

Wn/hu/Amerikai rajtaütésben megölték Oszáma bin Ládent

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Amerikai rajtaütésben megölték Oszáma bin Ládent

2011. május 2., hétfő

2011. május 1-jén amerikai idő szerint 23:00-kor egy pakisztáni rejtekhelye ellen indított támadásban Oszáma bin Láden-t megölték. Barack Obama amerikai elnök szerint ez az eddigi legjelentősebb esemény az al-Kaida elleni harcban. Obama azt mondta, hogy 2010 augusztusában jelentették neki, feltehetően Oszama bin Laden nyomára bukkantak, a hírszerzési jelentések szerint egy pakisztáni létesítményben bujkált. Megtervezték az akciót, napokig figyelték a búvóhelyét, majd Obama az előző héten úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információjuk van, ezért engedélyezte a célpont kiiktatását.

Az akciót egy kis létszámú kommandóalakulat hajtotta végre a Pakisztán északkeleti részén lévő Abbotábád közelében, bin Ládent rövid tűzharc után ölték meg. Testét az USA-ba szállították. A CNN információja szerint az akció negyven percig tartott, a csapat korábban többször is elpróbálta az egész műveletet. Meg nem erősített információk szerint az akcióban a Navy SEAL, az Amerikai Haditengerészet különleges egységének katonái is részt vettek.

Fokozott védelem

[edit | edit source]

A CNN úgy tudja, hogy fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit. Az Egyesült Államok figyelmeztette a külföldön élő amerikai állampolgárokat, hogy megnőtt az esélye az Amerika-ellenes erőszaknak, egyben utazási figyelmeztetést is kiadtak a külföldre készülőknek.

Források

[edit | edit source]