Jump to content

Wy/hu/Wikivoyage:Gyors hozzájárulási útmutató

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hu
Wy > hu > Wikivoyage:Gyors hozzájárulási útmutató

Csupán 5 perc alatt hasznos hozzájárulást végezhetsz a Wikivoyage oldalain. Azonban mielőtt elkezded, vedd figyelembe, hogy a Wikivoyage copyleft lehetővé teszi, hogy a hozzájárulásaid felhasználhatóak máshol, szerkeszthetőek mások által, és még másolhatóak és el is adhatóak, addig amíg szolgáltatsz megfelelő forrásmegjelölést. Kérjük, járulj hozzá!

 1. Mit adj hozzá. Válassz egy látnivalót, parkot, kilátást, bárt, kocsmát vagy éttermet, amelyért lelkesedsz, és szeretnél információkat megosztani róla. Ennek olyan helyen kell lennie, amelyet ismersz és már meglátogattad, de mindegy hogy utazás közben voltál ott, vagy a lakóhelyed közelében van. Nem baj, hogy ha nem vagy szekértő, a nézőpontod és a tapasztalataid értékesek másoknak, ugyanúgy mint te.
 2. Hogyan írd le. Döntsük el, hogy milyen ember akarja meglátogatni azt a helyet, és mik azok a szolgáltatások, lehetőségek, amelyek miatt meg akarja látogatni. Mindenkinek más az érdeklődési köre, a madárlestől a kalandsportokig, a csendes vidéki kocsmától a legújabb városi szórakozóhelyekig. Segíts az utazóknak megtalálni amit szeretnének. Ha neked tetszik, mi tetszik benne? Hogyha tudod mikor vagy hogyan a legjobb odamenni, add át. A leírásodban ne használd az én, engem, mi, minket kifejezéseket. Ne habozz azt írni, hogy te, mert mégis az olvasónak címzed a mondandód.
 3. Találd meg a megfelelő cikket. A Wikivoyage cikkei földrajzi elhelyezkedés alapján vannak elnevezve. Válaszd ki azt a cikket, amely a látnivaló helyéről szól. Ha városon kívül van, választhatod azt a helyet ahol az utazók megszállnak, mikor meglátogatják azt.
 4. Találd meg a megfelelő szakaszt. A Látnivalókhoz a nevezetességeket, a Tevékenységekhez az elfoglaltságokat, az Iváshoz a kocsmákat, bárokat és a szórakozóhelyeket, az Evéshez az éttermeket, kávézókat, gyorséttermeket. További információkért nézd meg a Hova írhatod lapot és az általános cikkszakaszok útmutatóját.
 5. Írd meg a bejegyzésed.
 6. Készen van. Egyelőre ennyi. Az információd már benne van a kalauzban, hogy mindenki láthassa, kevesebb mint öt perc alatt.

Óvakodj[edit | edit source]

Ha csak öt perced van, óvakodj:

 • Szakaszcímek megváltoztatásától – akár akkor is, ha nem tetszenek. A Wikivoyage egy általános sablont használ a cikkeihez. Tárt karokkal várjuk a javaslataidat változtatásra, de ahhoz több mint öt perc kell, hogy meggyőzz minket.
 • Új cikkek létrehozásától. Ha csak öt perced van, azt használd fel okosan új tartalmak hozzáadásával, és nem új cikkek létrehozásával – ezt azért, mert a felépítésükhöz több, mint öt perc szükséges, ha azt akarod, hogy elfogadjuk. Szóval csak keresd meg a legközelebbi vagy a legjobb alkalmat, és add hozzá a tartalmadat.
 • Írni a kultúráról. A Wikivoyage cikkeknek gyakran van egy Tisztelet vagy egy Megértés része, amely vonzzák a széles közű hozzájárulást a kultúráról. Azonban az lenne a legjobb, ha azt az öt percedet azzal töltenéd el, hogy tanácsokat adsz, és engeded az utazóknak, hogy maguk fedezzék fel a kultúrát, ha odamennek.
 • Olyan dolgokról írni, amit nem szeretsz. Ne pazarold arra az öt percedet, hogy olyan helyekről írj nekik, ahova nem szeretnének menni. Hogyha egy olyan helyről osztod meg a betekintésedet, ahova menni akarnak, az sokkal értékesebb.
 • Enciklopédikus vagy vásárlásösztönző nyelvektől. Azt írni, hogy valami fantasztikus vagy a legjobb jelentéktelen lehet, egy tőled különböző érdeklődésű személy számára. Emlékezz rá, hogy mi tetszik neked, és írd le a szokásos szavakkal. Ne vegye át egy turisztikai fórum vagy egy semleges nézőpont hangvételét csak azért, mert te írod az útikalauzt. A te természetes hangvételed és a valódi érdeklődésed az amit leírsz, és amit szeretnénk látni!

Előrehaladás[edit | edit source]

A még inkább a részese akarsz lenni, vagy csak többet akarsz tudni a Wikivoyage-ról, kezdheted is a stílus kézikönyv és a többi segítő oldal elolvasásával, amelyek alapos leírást nyújtanak.

Lásd még[edit | edit source]