Jump to content

Wy/hu/Wikivoyage:Ugorj fejest

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hu
Wy > hu > Wikivoyage:Ugorj fejest

Utazónak lenni bátorságot, önbizalmat, szenvedélyt és kitartást igényel. Wikivoyage szerkesztőnek lenni ugyanezekkel a feltételekkel jár. Mi elvárjuk tőled, hogy ugorj fejest a feladatmegoldásba, a szerkesztésbe és a cikkek illusztrálásába. Te a Wikivoyage összes cikkét szerkesztheted (még ezt is!), és reméljük meg is teszed. Szükségünk van a tudásodra, a tapasztalataidra, a tehetségedre és figyelmedre.

Az ugorj fejest azt jelenti:

  • Legyél öntudatos! A tudásod és tapasztalatod számít! Nagyon kevés (már ha egyáltalán van) „utazási szakember” dolgozik a Wikivoyage cikkein, szóval ne aggódj, hogy nem leszel elég jó. Szükségünk van a segítségedre.
  • Kísérletezz! Itt tényleg nem sok maradandó károsodást tudsz okozni. És ha valami tényleg elromlik, a többi szerkesztő majd kijavítja.
  • Csináld azt, ami most rendben van! Nem kell elsőre tökéletes, készre megformázott cikkeket készítened. Csak készíts egy gyors hozzájárulást vagy egy általános vázlatot, ha a cikk a kedvenc városodról nem létezik. Írd le a gondolataidat és hagyd, hogy mások kibővítsék! Így működik egy wiki.
  • Hagyd figyelmen kívül a szerzőiséget! Ugyanannyi jogod van hozzáadni, megváltoztatni és fejleszteni bármit, amit látsz, mint mindenki másnak. Nem kell engedélyt kérned senkitől, hogy lehessen fiókod, hogy javíthass vagy fejleszthess valamit. Ha megváltoztatsz valamit, a többiek segíteni fognak.

Szóval ugorj fejest! Élvezni fogod!

...De ne legyél meggondolatlan![edit | edit source]

Ne félj, hogy hibát vétesz, te tudd, hogy előfordulhat néhány helyen, hogy a szerkesztésedhez extra ellenőrzés szükséges vagy akár vissza is vonható:

  • Irányelvek megváltoztatása. A Wikivoyage névtérben lévő oldalak képviselik a szerkesztői közösség megbeszélt konszenzusát, így a szerkesztéseiket először meg kell beszélni a vitalapjukon.
  • Wikivoyage stílusának megváltoztatása. A Wikivoyage szabványos szakaszcímeket használ az összes cikkéhez, szóval a szakaszcímek megváltoztatása általában vissza lesz vonva.
  • Magas nézettségű cikkek megváltoztatása. Olyan cikkeken, amelyek népszerű turisztikai célpontokról szólnak, több száz felhasználó végez több ezer szerkesztést, így ezek a szerkesztések gyakrabban vannak ellenőrizve, mint a kevésbé népszerű cikkek.
  • Regionális rendszerek megváltoztatása. Sok munkába kerül körzetekre bontani hatalmas városokat, vagy nagyobb régiók kisebb régiókra bontása, így abban az esetben, ha a regionális bontás hosszas vitába torkollik, a javaslatokat először a cikk vitalapján célszerű megtenni.
  • ellentmondásos szerkesztések. Politikai vitáknak, promóciós anyagoknak és személyes indíttatásoknak nincs helye egy útikalauzban.

Míg mindenki arra ösztönöz, hogy ugorj fejest, és valaki mégis visszavonja egy szerkesztésedet, megnézheted a cikk laptörténetét, ahol általában találsz egy rövid magyarázatot a szerkesztési összefoglalóban arról, hogy miért vonták vissza. Ha még mindig nem érted miért történt, kérj felvilágosítást a cikk vitalapján.