Jump to content

Wy/hu/Észak-Amerika

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hu
Wy > hu > Észak-Amerika
A Grand Canyon Arizonában.

Észak-Amerika az északi félgömbön és nagyrészt a nyugati félgömbön található geológiai kontinens, amelyik az észak-amerikai kéreglemezen fekszik. Dél-Amerikával együtt alkotja az amerikai szuperkontinenst. A kéreglemez kis része Kamcsatka és Csukcsföld révén az eurázsiai kontinens része. Ugyanakkor Észak-Amerikához tartozik Kaliforniának a Szent András-törésvonal és a Csendes-óceán közötti része, amely geológiailag a csendes-óceáni kéreglemez része.

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma Washingtonban.

Társadalmi–politikai–kulturális értelemben Amerika északi részét alkotja. Északon a Jeges-tenger határolja, keleten az Atlanti-óceán és a Karib-tenger, nyugaton a Csendes-óceán. Területe nagyjából 24 500 000 km², ezzel elfoglalja bolygónk 4,8%-át. Lakossága körülbelül 514 600 000 fő (2002. július), ezzel a negyedik legnépesebb földrész (Ázsia, Afrika és Európa után).

Észak-Amerikában számos lehetőség van túrázásra, hegymászásra, téli és vízi sportok űzésére, extrém sportokra és sok más időtöltésre.


Gasztronómia[edit | edit source]

Maja romok Tikalban, Guatemalában

A gasztronómia igen változatos, mivel Amerikába számos nép vándorolt be, így az olasztól kedve az afrikaiig találhatóak benne különböző elemek.

Kanadára inkább a tengeri halak, kagylók rákok jellemzőek. Közkedveltek a gyümölcslepények, és a juharszirup. Húsok tekintetében marha-, rénszarvas- és a jávorszarvashús a jellemző. A reggeli a legfontosabb étkezés, amelyhez sok kávét isznak. A kanadai sör ízvilága nem túl változatos, szomjoltásra való.

Az Egyesült Államokban gyakorlatilag minden megtalálható. Gyakoriak a gyorséttermek, a hamburger, szendvicsek és a hot-dog. Általában villásreggelit esznek, a kávéjuk jóval hígabb az Európainál.

A mexikói konyha gyakori eleme a csili, a bab és a kukorica. Ízvilága kiemelkedően változatos. Tipikus alkohol a tequila.

New York City, Egyesült Államok

Lásd még[edit | edit source]