Wy/hbs/Split

43.5114316.43975Full screen dynamic map
From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Split
Wy/hbs/Split

UNESCO World Heritage Site

Split je najveći grad u srednjoj Dalmaciji, Hrvatska i glavni je grad Splitsko-Dalmatinske županije. Grad je sagrađen na temeljima i u okolici Dioklecijanove palače (palača/tvrđava sagrađena za rimskog cara Dioklecijana koji je na tom mjestu odlučio provesti svoju mirovinu) koja je lokalnom stanovništvu vjekovima služila kao glavno utočište. Ako se prošetate po povijesnoj jezgri grada Splita i danas možete jasno vidjeti rimske zidine, trgove i hramove.

Upoznavanje[edit | edit source]

Split, view from the hill Marjan

Zbog idealne klime s 2.800 sati sunca godišnje, lokalno stanovništvo Split naziva "najljepšim gradom na svijetu" i "mediteranskim cvijetom". U Splitu su rođene mnoge poznate hrvatske sportske zvijezde, pa se ovaj grad često naziva "najsportskijim gradom na svijetu". Najpopularnija sportska institucija je nogometni klub Hajduk, a mnogi dijelovi grada su ukrašeni njegovim bojama i logom. Za to je zaslužna Torcida, najstarija navijačka grupa u Europi osnovana 1950. godine.

Osim zvonika svetog Duje, simboli grada su dalmatinski pas i magarac. Mještani posebno cijene magarca zbog njegove nekadašnje nezamjenjive uloge u poljoprivrednom radu i transportu preko Dalmatinskih planina.

Zime u Splitu općenito su blage za europske standarde, s temperaturama iznad Template:Wy/hbs/C°C, ali unatoč popularnom mišljenju da u gradu snijeg pada jednom u 30 godina, zapravo se gotovo svake zime dogodi barem jedan snježni dan, obično u siječnju ili početkom veljače. Ako se zateknete u Splitu za snježnog dana, očekujte ozbiljne poteškoće u prometu.

Turistički informacioni centri[edit | edit source]

Položaj i klima[edit | edit source]

Orijentacija[edit | edit source]

Historija[edit | edit source]

U Split[edit | edit source]

harbour, bus terminal, and train station

Avionom[edit | edit source]

Kopneni prevoz[edit | edit source]

 • Za Split: Autobus od zračne luke vozi najmanje jednom satno do autobusnog kolodvora u gradu, vožnja traje 30 minuta. Iz grada vozi od 05:00 do 21:00 sati, a prema gradu vozi od 07:30 do 23:00 sata. Jednosmjerna karta košta 6 eura.
 • Autobus 37 vozi svakih 30 minuta od 04:00 do 00:00 sati između Trogira, zračne luke i lokalnog autobusnog kolodvora Sukoišan u Splitu; ne vozi do međugradskog kolodvora. Autobusna stajališta nalaze se izvan zračne luke, idite prema jugu izvan parkirališta na cestu Dr. Franje Tuđmana. Stajalište s lijeve strane je za putovanje prema Trogiru, koje traje 10 minuta, a karta košta 1,80 eura; stajalište s desne strane je za putovanje prema istoku preko Kaštel Starija i Solina do Splita, koje traje 50 minuta, a karta košta 2,30 eura. Vozaču možete platiti.
 • Dalje na sjever prema Šibeniku, Zadru i Rijeci, autobusi prolaze glavnom autocestom i ne staju u zračnoj luci, ali svaki sat staju u obližnjem Trogiru. Tako možete uštedjeti vrijeme i novac tako da se prijevozite do Trogira umjesto da se vraćate preko Splita. Samo u srpnju i kolovozu postoji izravni autobus između zračne luke i Šibenika svakih nekoliko sati, a putovanje traje gotovo 3 sata.
 • Za jug prema Makarskoj i Dubrovniku, jednostavno se zaputite prema Splitu i promijenite prijevoz. Za otoke, većina trajekata plovi iz Splita, ali oni za Drvenik Veli i Drvenik Mali plove iz Trogira.
 • Taxi: stajalište za taksi nalazi se lijevo od izlaza iz terminala. Za Split očekujte cijenu od 46 eura, a vožnja traje 30 minuta; za Trogir 14 eura.

Brodom[edit | edit source]

Kruzerski, dugolinijski brodovi i trajekti pristaju u putničkoj luci pored autobusnog i željezničkog kolodvora. Trajekti tri puta tjedno plove preko Jadrana do i od Ancone i Pescare (Italija). Postoji i veliki trajekt koji dva puta tjedno plovi gore-dolje duž obale između Dubrovnika i Rijeke, zaustavljajući se na nekoliko otoka usput. Split je glavni čvor za lokalne brodove i hidroglisere u središnjoj Dalmaciji. Više puta dnevno voze do i od Brača, Hvara, Šolte, Visa, Korčule i Lastova.

Glavni operatori su:

 • Jadrolinija. Državna pomorska kompanija. Imaju redovne linije koje povezuju hrvatsku obalu s otocima i Italijom.
 • SNAV. Talijanska pomorska kompanija s trajektima iz Ancone do Splita i natrag. Karte počinju od 30 eura za jedno putovanje bez kabine. Radi samo od travnja do listopada.
 • Krilo Shipping Company Hrvatska privatna pomorska kompanija s redovitim trajektnim linijama koje povezuju Split s otocima Brač i Šolta. Trajekti pružaju loše poglede putnicima tijekom putovanja, budući da brodovi plove što je moguće dalje od obale (osim kada prilaze luci), brodovi uglavnom nemaju nikakve vanjske palube, a pogledi kroz prozor često su loši.

Vlakom[edit | edit source]

Vlakovi voze do Splita iz Zagreba jednom dnevno (s drugim vlakom sredinom ljeta) put traje šest sati i jednom noću. Zagreb je povezan vlakovima iz Beča i Budimpešte te ima direktne veze s ostatkom Europe. Iz Rijeke (koja ima vlakove iz Zagreba, Ljubljane i drugdje) postoji jedno dnevno i jedno noćno presjedanje na Oštarijama, a vožnja obično traje sedam sati. Iz Šibenika ima pet linija s presjedanjem na Perkoviću, trajanja nekoliko sati. Tijekom ljetne sezone, Regiojet nudi uslugu spavanja iz Praga, Brna, Bratislave i Budimpešte, s dolaskom u Split oko podne. Glavni željeznički kolodvor (Kolodvor Split) nalazi se uz autobusni kolodvor i brodske terminale. Stanica je prosječna i jednostavna. Mnogi od vlakova staju i na stanici Split - Predgrađe u sjevernom dijelu grada.

Autobusom[edit | edit source]

Većina međunarodnih usluga za Split uključuje presjedanje autobusa u Zagrebu, ali Flixbus nudi izravne autobuse iz Beča (11 sati), Münchena (13 sati) i Mostara (4 sata).

Hrvatski gradski autobusi voze na sjever prema Šibeniku, Zadru, Rijeci i Zagrebu, te na jug prema Makarskoj i (preko Neuma u Bosni i Hercegovini) do Dubrovnika.

Autobusni kolodvor za dugolinijske linije nalazi se pored željezničkog kolodvora i trajektne luke. Ima blagajne za karte, toalet, ostavu za prtljagu i unutarnje sjedala; vani na rivi ima puno malih kafića i kioska.

Autobus za zračnu luku vozi do ovog kolodvora, ali većina lokalnih usluga (npr. prema zapadu kroz Solin do Trogira) polazi umjesto toga s lokalnog autobusnog kolodvora udaljenog 1 km na sjeveru, pogledajte "Kretanje po gradu".

Kroz Split[edit | edit source]

Središnji Split je prilično kompaktan, a većinu znamenitosti možete lako vidjeti i doživjeti pješice, no postoje i česte lokalne autobusne linije do udaljenijih znamenitosti i zračne luke.

Autobusom[edit | edit source]

Javni prijevoz u Splitu vodi Promet. Većina gradskih autobusa u Splitu je nova, ali neki su vrlo stari i zapušteni. Rute i rasporede možete pronaći na Easyway tražilici putovanja. Stanica za gradski i lokalni prijevoz ne koristi glavnu stanicu 1 km južno od luke. Za prijelaz između stanica koristite autobus 9/10 ili jednostavno prošetajte.

Središnji Split je u Tarifnoj zoni 1 (1,50 €), Solin i prigradski dijelovi su Zona 2 (1,80 €), zračna luka je Zona 3 (2,30 €), dok je Trogir na zapadu i Omiš na jugu Zona 4 (2,80 €); samo gotovina, plus 0,70 € po velikoj torbi. Povratne karte koštaju 2,30 €, ali morate ih kupiti u pakiranjima od 5 ili 10 na kioscima. Mjesečna karta košta 39 €.

Lokalni autobusi koje biste mogli koristiti su autobus 37 do zračne luke i Trogira, opisan ranije, i autobus 60 do Omiša i Ravničkog Mosta koji vozi svakih 30 minuta. Dugolinijski autobusi s međugradskog autobusnog kolodvora također prolaze kroz Omiš na putu prema Makarskoj.

Biciklom[edit | edit source]

Iznajmite bicikl i uživajte u prekrasnoj vožnji duž Rive u Splitu, nastavite do brda Marjan (oko 7 km), popnite se na vrh brda za odličan pogled na grad Split i okolne otoke. Možete se voziti do istočne strane, uz obalu do obližnjeg sela Stobreč. Još jedna odlična opcija iz Splita je uzeti dnevni izlet na obližnje otoke Šoltu, Brač, Hvar ili Vis. Možete ponijeti bicikl na redoviti trajekt (oni polaze otprilike svaka dva sata u ljetnoj sezoni) i voziti se uz tihe ceste i šarmantna sela, istraživati ​​sjajne plaže i restorane te se vratiti navečer u Split!

Stariji, ali upotrebljivi planinski bicikli dostupni su za 2 €/sat (ožujak 2012.) na sjevernom ulazu u brdo Marjan (blizu Mandalinskog puta).

Čamcem[edit | edit source]

Brzi taksi brod je odlično rješenje za brzi prijevoz putnika duž cijele Jadranske obale. Usluga se nudi putem Dalmacija-expressa za izravan prijevoz od aerodroma Split do Splitske rive ili od Splitske rive do dalmatinskih otoka.

Ako ne znate jedriti, postoje neke tvrtke koje nude najam s skiperom u tom području.

Vozom[edit | edit source]

Gradski vlak koristi glavnu željezničku liniju iz Splita do Kaštel Starog na zapadu. Ne doseže zračnu luku: najavili su produljenje do tamo do 2025., ali još nisu osigurali sredstva, pa će vjerojatno biti oko 2035. godine.

Preko aplikacija[edit | edit source]

Šta vidjeti[edit | edit source]

Diocletian's Palace, reconstruction of the original appearance

Template:Wy/hbs/Mapframe

Peristil

Dioklecijanova palača[edit | edit source]

Template:UNESCO Povijesni centar Splita izgrađen je oko ostataka ove rimske palače. Najvjerojatnije je ova jedinstvena carska palača izgrađena od 298. do 305. godine i jedna je od najznačajnijih originalnih građevina iz tog razdoblja pogotovo zato što je jako dobro očuvana. Vjerojatno je najbolje očuvana rimska palača na svijetu. Nakon rimskog perioda ova palača je doprinijela proširenju grada jer se grad dalje razvijao izvan zidina palače.

Dovoljno je da prošetate centrom grada kako biste to doživjeli, ali možete i platiti ulazak u Dioklecijanove podrume u kojima ćete vidjeti iskopane ostatke podruma palače. Jedinstvene podzemne dvorane se i dalje iskopavaju i svake godine sve ih više otvaraju za javnost. Podrumi su poznati i po tome što su u njima snimani i neki kadrovi popularne serije Igra prijestolja. Neke od dvorana su pretvorene u mozej i imaju izložene fascinantne povjesne artefakte. Podrumi su otvoreni za posjetitelje od svibnja do listopada od 10:00 do 19:00, a od studenog do travnja otvaraju se u 11:00 sati. Obilazak uz vodiča traje oko 90 minuta, a počinje ispred turističkog informativnog centra koji se nalazi prekoputa južnog ulaza. Uvijek je dobro doći najmanje 15 minuta prije početka obilaska kako bi na vrijeme kupili ulaznice i priključili se grupi na svojem jeziku.

Palača ima dobro očuvane glavne rimske ulice kardo i decumanus, a rimsku palaču obogaćuju i neke gotičke te renesansne građevine što je savršen spoj. Palača ima četvora monumentalna ulazna vrata sa obrambenim atrijima - Porta Aurea (Zlatna vrata), Porta Argenta (Srebrna vrata), Porta Ferrea (Željezna vrata) i Porta Aenea (Mjedena vrata).

Sphinx
Papalic mansion

Mimo Dioklecijanove palače[edit | edit source]

 • Riva je glavna gradska šetnica. Od 2007. Riva ima novi, "moderniji" izgled, koji nije po ukusu svih koji su navikli na njen "autentičan" izgled.
 • Marjan - brdo koje se nalazi zapadno od Splita je oaza za mnoge ljude koji traže prirodno oslobađenje od stresa, odlično mjesto za duge šetnje, jogging i vožnju biciklom. Vrh Marjana, Telegrin visok je 174 m i pruža prekrasan panoramski pogled na Split. Južne litice popularne su među alpinistima. Crkva sv. Nikole nalazi se na istočnom dijelu Marjana, s njegove južne strane su prekrasna crkva sv. Jeronima i crkva Gospe od Betlema. Strogo je zabranjena gradnja kuća kako bi se sačuvao Marjan - pluća Splita.
 • Varoš - jedan od najstarijih dijelova grada. Mjesto gdje je živjela većina gradskih seljaka i ribara. Šarmantne ulice i krasne male kuće.

Šta raditi[edit | edit source]

Template:Wy/hbs/Mapframe

Riva

Plovidba[edit | edit source]

Postoje mnoge tvrtke koje upravljaju brodovima, kao što su Busabout, RAFT Croatia, Topdeck i Contiki.

Većina chartera jedrilica kreće iz grada Splita. Postoje mnoge charter agencije u kojima možete iznajmiti jedrilicu ili motornu jahtu sa sjedištem u Splitu. Većina njih posluje iz ACI marine Split, marine Zenta ili marine Spinut. U marini Kaštela koja se nalazi u blizini Splita nalaze se i brojne charter agencije.

Kada unajmljujete preko charter agencije i stignete u određenu marinu, potrebno je učiniti nekoliko stvari:

 • Najvažnija stvar je prijava plovila (obično subotom oko 16:00). Uzmite si vremena za check-in. Upoznajte se s unajmljenim plovilom i opremom. Osnovno pravilo je da što više vremena uzmete za prijavu, to će vam manje vremena trebati za nju.
 • Nakon toga morate obaviti kupovinu za charter odmor. Nemojte zanemariti kupovinu namirnica jer je more nepredvidivo i ne želite zaglaviti na brodu bez dovoljno hrane i pića.
 • Kupnju možete obaviti u marini iako su tamo cijene obično puno više ili možete naručiti od opskrbnih službi za jahte koje proizvode obično dostave u marinu bez puno dodatnih troškova. U Jam Yacht Supply nudi online katalog opskrbe i možete naručiti veliki izbor namirnica i drugih proizvoda mjesecima unaprijed, sve što naručite čeka vas u marini.

Kupovina[edit | edit source]

Šoping centri[edit | edit source]

 • Template:Wy/hbs/Buy
 • Template:Wy/hbs/Buy
 • Joker Put Brodarice 6. Otvorena 2007. 50 trgovina na 4 etaže sa Tommy supermarketom, DM-om, Hervis sportskom trgovinom, Deichmannom i McDonaldsom. 15-20 min hoda od centra grada sa autobusnim stajalištem ispred centra. Na prvom katu je kino. U potkrovlju se nalazi fitness klub, restoran i sky bar s vanjskim bazenom.

Utjecaji Italije dominiraju obalom Hrvatske: primjer najboljeg od njihove ostavštine je rižoto s nježnim bijelim škampima ili crnim lignjama, jelo koje Hrvati obožavaju. Dalmatinski pršut i sir s otoka Paga su vrijedni probanja, kao i veliki izbor izvrsnih hrvatskih vina i piva.

Ne propustite dalmatinsku pašticadu s njokama.

Hrvatska verzija tradicionalne mediteranske kuhinje u potpunosti se oslanja na lokalne proizvode, od kojih je većina organska.

Osim toga, kao i svaki veliki grad na Balkanu, Split je također mjesto općenite balkanske kuhinje: Ćevapi/ćevapčići (diminutiv), široko rasprostranjeno bosansko jelo, su mali rolice od sjeckanog junetina, svinjetine ili janjetine, ili kombinacija bilo koja tri mesa. Obično se poslužuju sa sjeckanim lukom, kajmakom (slično kiseloj vrhnju) ili ponekad ajvarom (umak napravljen od paprike, patlidžana, češnjaka i chili papričice).

Splitovi restorani nalaze se u različitim okruženjima, od romantičnih do živahnih. Nije teško uživati u izvrsnoj hrani i vinu u klasičnom okruženju s dobrim prijateljima i/ili obitelji.

Između starog grada i autobusnog kolodvora nalazi se mnogo brzih ugostiteljskih objekata.

Niži razred[edit | edit source]

U starom gradu[edit | edit source]

Pokraj starog grada[edit | edit source]

Srednji razred[edit | edit source]

Viši razred[edit | edit source]

Piće[edit | edit source]

Dalmacija je poznata po svojim vrhunskim vinima, ali kada ste u Splitu morate probati gazirana pića Pipi i Orela', koje proizvodi domaći proizvođač pića [http: //dalmacijavino.hr Dalmacijavino]'.

Duž rive nalazi se mnoštvo kafića na otvorenom.

Noćni klubovi[edit | edit source]

Na plaži Bačvice ima mnogo klubova

Noćenje[edit | edit source]

U Splitu postoji veliki izbor privatnog smještaja, kao i nekoliko hostela.

Vjerojatno se cjenkanjem s mnogo ljudi koji nude smještaj - mogu postići najniže cijena odlaskom na autobusni kolodvor ili trajektni terminal čak i prilično kasno navečer, gdje još uvijek ima ljudi koji nude krevete.

Niži razred[edit | edit source]

Srednji razred[edit | edit source]

Viši razred[edit | edit source]

Izvan grada[edit | edit source]

Bezbjednost[edit | edit source]

Nemojte posjećivati striptiz barove jer su oni obično zamka za turiste.

Za preporuku mjesta koja su prijateljski nastrojena prema LGBTQ+ populaciji najbolje je da pitate lokalne posjetitelje Ghetto bara, najpoznatijeg kluba u vlasništvu gay osobe u gradu Splitu. Alternativni klub za mlade Kocka je također gay friendly lokacija na kojoj se često održavaju koncerti i zabave.

Komunikacije[edit | edit source]

Split ima dobru pokrivenost sa 5G i 4G+ od A1, T-Mobilea i Telemach operatorom.

Wifi je široko dostupan na javnim mjestima.

Internet Club 100 je na adresi Sinjska ul 2/4 sjeverna strana starog grada, radno vrijeme 09:30-15:30h od ponedeljka do petka.

Kuda dalje[edit | edit source]

 • Salona - starorimska kolonija, je bila jedan od najvećih gradova Rimskog Carstva. Imao je gotovo 60.000 stanovnika. Bio je glavni grad rimske provincije Dalmacije. Dobro su očuvani amfiteatar, kazalište, bazilika, groblje i mnoge druge rimske građevine. Smješten u blizini grada Solina, 10-20 min vožnje autobusom od Splita.
 • Hvar - Jednodnevni izlet brodom na ovaj otok itekako je vrijedan truda. Automobilski trajekt polazi za Stari Grad pet puta dnevno u špici sezone (7. i 8. mjesec), tri puta dnevno izvan tog razdoblja (jedno putovanje košta oko 6 € do Starog Grada na Hvaru). Do grada Hvara plove i brzi putnički trajekti i katamarani. Grad Hvar je mali, ali izuzetno atraktivan, s brojnim velikim jahtama usidrenim u luci. Ako koristite uslugu ostavljanja prtljage, dobro provjerite cijene i uvjete korištenja. Cijene karata, raspored i vozni red provjerite na RAFT CroatiaTemplate:Wy/hbs/Dead link web mjesto.
 • Brač - Alternativa bi mogla biti brodom do otoka Brača koji je samo s druge strane splitskog akvatorija. Split je dobro povezan s Milnom, Sutivanom, Bolom i Supetrom Brač. KSC trajektna kompanija plovi tijekom cijele godine na Brač. Posljednji trajekt za Split polazi u 22:45 iz Supetra. Pokušajte unajmiti bicikl ili skuter za istraživanje otoka. Kod iznajmljivanja imajte na umu da rent-augalo obično zatvara dosta rano, ali kada to zatražite, dosta su fleksibilni jer je većina ljudi u Splitu. Povratna karta za trajekt trebala bi koštati oko 8-14 €, ovisno o odredištu.
 • Šolta je još jedan prekrasan otok do kojeg se lako stiže trajektom iz Splita u roku od sat vremena. Ležerniji je od Hvara i manje turistički od Brača, posjećuju ga uglavnom hrvatski turisti. Sjajne uvale, čisto more, povijesni gradovi i domaći med, vino i masline.KSC trajektna kompanija također nudi trajektne linije za Stomorsku i Rogač koje plove tijekom cijele godine.
 • Template:Wy/hbs/Do
 • Template:Wy/hbs/Do
 • Horse Club - in village called Donje Ogorje you can ride a horse in the nature. It will cost you €14 for one hour. There is also an option for riding and sleeping in the nature for several days.
 • Makarska - a popular resort town with beautiful beaches, 60 km southeast of Split. Frequent buses (price €6-7 one way).
 • Bosnia and Herzegovina - possible day trips by regular scheduled bus include Mostar, Međugorje, Livno, Bugojno, Ljubuški, Travnik and even Zenica.

Template:Wy/hbs/Related Template:Wy/hbs/IsPartOf

Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.