Wy/hbs/Mostar

43,333317,8000Full screen dynamic map
From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | hbs
Wy > hbs > Mostar
Stari grad Mostar

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Veći dio grada je obnovljen ili ponovno izgrađen i posjetitelji bi mogli biti iznenađeni vidjeti da je u ratu uništavani grad ponovno živa i lijepa destinacija, osobito u djelovima u i oko starog grada, iako još ima tragova ratnih 1990tih.

Upoznavanje[edit | edit source]

Povijest

To je nekad bilo jedan od najetnički raznovrsnijih gradova u zemlji, a danas pati od geografske podjele etničkih grupa. Grad je bio najviše bombardiran od svih BiH gradova tijekom rata u Bosni i Hercegovini nakon raspada Jugoslavije. Na početku rata, vojni udari uništili su mnoge važne zgrade i strukture, uključujući kulturnu i duhovnu ikonu: Stari most (Stari Most), koji je UNESCO-va svjetska baština.

Mostar je najpoznatiji po ovom prekrasnom povijesnom mostu u osmanskom stilu koji je prelazio rijeku Neretvu u onome što se smatra povijesnim središtem grada. Kroz zajedničke napore s međunarodnom zajednicom, obnova Starog mosta završena je 2004. godine, gotovo 11 godina nakon njegova uništenja, koristeći neke od njegovih originalnih kamenja pronađenih u rijeci Neretvi.

Položaj i klima[edit | edit source]

Orijentacija[edit | edit source]

Prevoz u grad[edit | edit source]

Avionom[edit | edit source]

Međunarodna zračna luka Mostar (Aerodrom Mostar), Ortiješ bb, PP 04. (OMO IATA) smještena je u selu Ortiješ, 7,5 km južno-jugoistočno od željezničkog kolodvora u Mostaru. Croatia Airlines ima redovite letove za Zagreb ponedjeljkom, srijedom i petkom, te sezonske letove za odredišta u Italiji od 2023. Također postoje besplatne lokalne autobusne linije koje povezuju Mostar s zračnom lukom, ali samo za letove za Zagreb.

Vozom[edit | edit source]

Željeznička stanica Mostar, Maršala Tita. Peroni se otvaraju 30 minuta prije polaska vlaka. (ažurirano u listopadu 2015.)

Iz Sarajeva

Između Sarajeva i Čapljine preko Mostara voze dva vlaka dnevno, jedan ujutro i jedan poslijepodne. U suprotnom smjeru, vlak iz Čapljine kreće rano ujutro oko 06:00 i oko 16:00. Raspored možete pronaći na web stranici ZFBH. Pogled na krajolik iz vlaka između Sarajeva i Mostara je zadivljujuć, prolazi kroz divljinu s nizom tunela, zavoja i vijadukata. Mnogo je slikovitije, kao i jeftinije, putovati između ovih gradova vlakom nego autobusom.

Jednosmjerna karta košta 11 KM (listopad 2017.) i mora se kupiti najmanje 5 minuta prije planiranog polaska.

Iz Hrvatske

Više nema veze između Ploča i Mostara. Također nema izravne veze između Zagreba i Mostara, pa morate presjedati u Sarajevu.

Postojala je redovita autobusna veza iz Dubrovnika po cijeni od oko 15 EUR (listopad 2017.).

Autobusom[edit | edit source]

Glavna autobusna stanica Mostar (Autobuska stanica Mostar - istok), Maršala Tita. 07:00-20:00. Glavni tranzitni terminal za autobuse i vlakove, smješten na istočnom dijelu Mostara, blizu Carinskog mosta i Sveučilišta Džemal Bijedić. (ažurirano listopad 2015.) 2 Autobusna stanica Mostar (zapad), Vukovarska. 07:00-21:00. Autobusna stanica u sjeverozapadnom dijelu Mostara (ažurirano listopad 2015.)

Iz Sarajeva

Iz Sarajeva vozi mnogo autobusa (prvi polazi u 06:00, posljednji u 19:55 - otprilike 1 na sat) za Mostar. Ima i mnogo autobusa iz Mostara za Sarajevo (prvi polazi u 06:00, posljednji u 18:15 - otprilike 1 na sat). Putovanje traje 2 i pol sata i košta 17-20 KM (ovisno o autobusnom prijevozniku).

Druge destinacije

Rasporedi autobusa dostupni su na mreži, ali nisu navedene sve veze. Česti autobusi voze između Mostara i Ploča, Dubrovnika (2 puta dnevno, 3-4 sata, 30 KM), Splita (4 sata, 16 EUR), Zagreba, Podgorice, Jajca (3 i pol do 4 sata, 19 KM), Banja Luke, Beograda (2 puta dnevno) i većine gradova u Bosni i Hercegovini.

Stanica u Mostaru za autobus iz Podgorice, koji nastavlja za Banja Luku, udaljena je nekoliko kilometara od centra grada na brzoj cesti. Taxi od tamo košta 10 KM.

Autom[edit | edit source]

Mostar je lako dostupan iz Zapadne Europe preko Hrvatske. Iz Zagreba uzmite autocestu A1 (zelene oznake za Karlovac, Split i Dubrovnik). Postoji granični prijelaz Nova Sela - Bijača, a autocesta se nastavlja u Hercegovini do kraja u Međugorju. Zatim slijedite oznake za Mostar na preostalih 30-ak kilometara dvosmjerne ceste. Postoje planovi da se izgradi autocesta sve do Mostara, ali to bi moglo potrajati još nekoliko godina.

Iz Sarajeva je to dvosatna vožnja kroz slikovitu dolinu rijeke Neretve. I ovaj put je planiran za nadogradnju u autocestu.

Prevoz kroz grad[edit | edit source]

Šta vidjeti[edit | edit source]

Neke od najčuvenijih znamenitosti ovog grada su:

1. Stari most (Stari Most). 24/7. Izvorna mosta izgrađena od strane Turaka 1566. godine uništena je 1993. godine, ali je obnovljena 2004. godine. Mostar Diving Club često skače s mosta sa visine od 21 metar. Uobičajeno je dati skakačima nekoliko maraka nakon što izvrše skok. Besplatno. (ažurirano u kolovozu 2017.)

2. Muzej Starog mosta (pored Starog mosta). Uključuje izloške o povijesti mosta, panoramski pogled s vrha i ulazak u ispodmostne iskopine, zajedno s videom koji detaljno prikazuje obnovu mosta. Otvoren je 2006. godine, povodom druge godišnjice obnove mosta. 10 KM. (ažurirano u svibnju 2023.)

3. Kuća Muslibegovića (Muslibegovića kuća) (nalazi se blizu Karađoz-begove džamije). Otvorena za posjetitelje od 15. travnja do 15. listopada od 10:00 do 18:00 sati. Izgrađena prije 300 godina, smatra se najljepšom kućom iz osmanlijskog razdoblja na Balkanu. Kuća ima odvojene četvrti za žene (žensko dvorište - haremluk) i muškarce (muško dvorište - selamluk). Za razliku od ranijih arhitektonskih stilova, ovo je četverokatna kuća izgrađena oko središta. Dvostruka arkada s centralnim stupom otkriva mediteranski utjecaj. Kuća je očuvana autentična monumentalna građevina zajedno s predmetima i dokumentima koji pružaju uvid u život bogate obitelji beja iz tog vremena. Osim muzejske izložbe, posjetitelji su pozvani da popiju tradicionalna pića i kekse ili provedu noć.

4. Muzej Hercegovine (Muzej Hercegovine). Svaki dan 08:00-16:00. Ima malu zbirku fotografija iz različitih faza povijesti Mostara, uključujući malu izložbu o domaćem sinu koji je bio premijer Jugoslavije 6 godina. Također prikazuje izvrstan video o nedavnoj povijesti Starog mosta. 5 KM.

5. Džamija Koski Mehmed-paše (Koski Mehmed-pašina džamija), Mala Tepa 16. Mali, ali lijepi osmanski džamija izgrađen 1618. godine koja je uništena tijekom rata, ali je obnovljena uz financijsku potporu Turske. Popnite se na munaru za spektakularan pogled na grad. Uzlazak na minaret nije preporučljiv onima koji pate od klaustrofobije, ali uspon od 192 stepenice nagrađuje vrhunskim pogledom na Stari most. Ulaz: 7 KM, s pristupom minaretu: 14 KM. (ažurirano u kolovozu 2017.)

6. Džamija Karađoz-bega (Karađoz-begova džamija) (Stari grad). Osmanska džamija izgrađena 1557. godine; glavna džamija Mostara. Ulaz: 3 KM, s pristupom minaretu: 5 KM.

7. Groblje (pored Karađoz-begove džamije u Starom gradu). Park pretvoren u groblje 1993. godine kada su mrtvi trebali mjesto za ukop, a druga groblja nisu bila dostupna zbog rata.

8. Osmanska kuća (Bišćevića kuća), ulica Bišćevića. Osmanska kuća, gdje možete vidjeti samo nekoliko soba na katu. 4 KM.

Što raditi[edit | edit source]

Popularne kulturne, rekreativne i dr. aktivnosti dostupne posjetiocima su:

1 Promatrajte lokalce kako skaču s Mostarskog mosta. Članovi Mostarskog skakačkog kluba skaču s mosta u smaragdno zelene vode, ali prvo će pokušati prikupiti nešto novca od turista. Nemojte sami pokušavati ovo. Vode rijeke su stalno hladne, na konstantnih 12°C, i nagli prelazak s 30°C na 12°C može izazvati srčani udar čak i kod najfitnijih. Mladi lokalni skakači prvo se polijevaju vodom kako bi smanjili tjelesnu temperaturu prije skakanja. Najbolje mjesto za promatranje ovoga je ispod Mostarskog mosta na obali rijeke Neretve.

2 Prošetajte duž bivše fronte, na Bulevaru Revolucije. Ovdje je 1993. godine grad bio podijeljen između Hrvata na zapadnoj strani i Bošnjaka na istočnoj strani. To je nadrealno i potresno iskustvo vidjeti bombardirane zgrade koje još stoje u ovom području samo 5 metara od podjele.

3 Zvonik mira (Zvona crkve). Vidljiv je na velikoj udaljenosti oko grada. Uzmite lift do zvonika pored crkve Sveti Petar i Pavao. 6 KM. (ažurirano u listopadu 2022. godine)

Pijte bosansku kavu. Neka vas nitko ne uvjerava da je bosanska kava ista kao turska kava. Umjesto toga, dopustite dobrim ljudima iz kafića "Cafe de Alma" (Rade Bitange, nedaleko od mosta) da vas educiraju o ovom posebnom načinu pripreme kave. Oni su jedini pržioni kave u gradu i strastveno se zalažu za očuvanje ove tradicije. Kava će vam biti poslužena u tradicionalnom setu za kavu, uz tursku poslasticu za zasladiti piće, sve za 1 € ili 2 KM. Prije nego što popijete kavu, osoblje će vam objasniti kako je pripremljena i kako je najbolje uživati u njoj.

Događaji[edit | edit source]

Neka periodična društvena dešavanja u ovom gradu, koja mogu zanimati posjetioce su:

Kupovina[edit | edit source]

Bosanskohercegovačka konvertibilna marka (KM ili BAM) je vezana za euro po tečaju 1 € = 1,95583 KM. Trgovine i restorani će primati eure u omjeru 1:2 u odnosu na bosanskohercegovačku konvertibilnu marku. Brojne banke imaju svoje podružnice i bankomate po grada. Većina restorana u Starom gradu prihvaća kartice, a bankomat se nalazi pored turističkog biroa preko puta restorana Kulluk i Europa.

Od 2016. godine u blizini Starog mosta dostupan je brzi i besplatni Wi-Fi kojeg pruža TGM.

Okolo Staroga mosta

 1. Nacionalni restoran Ćevabdžinica Tima - Irma, Onešćukova bb (Stari Grad), ☏ +387 62 958 539. Ćevapčići: 6 KM.
 2. Konoba Taurus, Onešćukova b.b..
 3. Behar, Jusovina.
 4. Moon Star Caffe & Pizzeria, Rade Bitange bb.
 5. Rota, Onešćukova 7


U blizini Karađoz-begove džamije

 1. Aščinica "Saraj", Karađozbegova 3, ☏ +387 62 322 962. Odlično mjesto za jeftina i dobra jela. Cijene variraju od 5 KM do 12 KM za obilan obrok. Od 1 KM.

U blizini Meppas tržnog centra

1. Grill Bruno, Kralja Tvrtka 7.Piće[edit | edit source]

Postoji mnoštvo barova i kafića u Starom gradu i širem centru grada.

 1. OKC Abrašević (Omladinski kulturni centar "Abrašević"), Alekse Šantića 25. Bar s alternativnim koncertima i drugim umjetničkim događajima, osnovan na nekadašnjoj prvoj liniji posljednjeg građanskog rata. Na drugom katu nalazi se mala razmjena knjiga.
 2. Ali Baba's Cave. Ovaj bar nudi pića i nargile; ambijent je izvrstan jer je salon izravno izgrađen u pećini. Nećete ga moći propustiti dok šetate oko bazara u Starom gradu Mostara, jer iz ulaza dopire glasna glazba.
 3. Black Dog Pub, Jusovina 5. Svaki dan, od 16:00 do ponoći. Fantastičan pub s odličnom atmosferom i mnogo lokalaca, skriven pored rijeke Radobolje. Šarmantna zgrada s terasom i povremenim nastupima živih bendova. Točeno pivo 3-5 KM.
 4. Studio Lounge, M. Balorde (Stari grad). Vanjski bar na vrhu visoke zgrade s jazzy/world glazbom i prekrasnim pogledom na grad. Ponekad nastupaju živi bendovi; držite oči otvorene za plakate dok šetate Starim gradom.

Noćenje[edit | edit source]

Izleti[edit | edit source]

Mnoga od ovih područja teško je doseći javnim prijevozom; međutim, prijevozi s većim taksi tvrtkama su jeftini (nešto kontrolirani) i nekoliko agencija poput Herzeg Day Tours nudi vođene ture.

 1. Počitelj - dobro očuvani zidani grad (općina Čapljina) koji datira iz 1383. godine, udaljen 35 km južno od Mostara. Dostupan je javnim prijevozom putem žutog autobusa br. 41 prema Čapljini, vožnja traje oko 30 minuta. Pruža izvrsni pogled na rijeku Neretvu. Tijekom srednjeg vijeka, Počitelj je bio administrativni centar i središte uprave županije Dubrava. Grad ima nekoliko malih restorana, kafića i uličnih prodavača koji prodaju domaće voće i suvenire veći dio godine.
 2. Blagaj - selo udaljeno 12 km jugoistočno od Mostara. Dostupno je javnim autobusom 10/11/12 u 20-25 minuta (2,1 KM, stajalište Španski trg ispred Gimnazije). Autobus može krenuti s ceste nasuprot glavne autobusne stanice, a ne s autobusnog kolodvora, ali ga možete uhvatiti na nekoliko stajališta u gradu. U Blagaju, iz planine izvire krška rijeka. Vrlo je lijepa, s duboko plavom vodom. U stijeni je izgrađen povijesni tekija (ulaz 10 KM). Žene moraju nositi maramu kako bi ušle u tekiju. Na rijeci se uzgajaju pastrve, a nekoliko odličnih restorana poslužuje pastrvu s terasama uz rijeku. Na vrhu planine nalazi se impresivna stara tvrđava s prekrasnim pogledima. Područje oko tvrđave posuto je brojnim stablima nara, pa će boravak tamo tijekom jeseni biti ukusan. Da biste stigli do tvrđave, slijedite cestu do starog dijela sela i zatim pitajte gdje počinje staza, ili jednostavno slijedite cestu (držite se desno) do mjesta gdje cesta skreće lijevo (vidjet ćete nekoliko starih nadgrobnih spomenika) i staza će biti s desne strane. Staza je dugacka oko 2 km. Možete postaviti svoj šator u tvrđavi ili na jednom od mnogih kampova u Blagaju neposredno uz rijeku Bunu. Velagićevina (Kuća obitelji Velagić) izgrađena je u 17. stoljeću i prekrasan je primjer osmanske stambene arhitekture, jednokatna zgrada s tipičnim prostranim verandama. U blizini se nalaze i stare mlinske tvornice koje su pokretane snažnom rijekom Bunom.
 3. Međugorje, udaljeno 25 km od Mostara, iznimno je popularno među katoličkim hodočasnicima zbog navodnog ukazanja Blažene Djevice Marije mladima u gradu. Autobusi polaze s autobusnog kolodvora svakih nekoliko sati.
 4. Stolac - stari osmanski grad s grobljem srednjovjekovne Nekropole Radimlja (Nekropola Radimlja), ilirskim nalazištem Daorson i paleolitskim slikama u Pećini Badanj (Badanj Cave).
 5. Vodopad Kravica, 25 km sjeverno od Mostara, popularan je za sportske aktivnosti na otvorenom kao što su biciklizam, planinarenje, kanjoning i penjanje. Rijeka Drežanka je pritoka rijeke Neretve, a dvije rijeke se spajaju u umjetnom jezeru za hidroelektranu. Uzmite autobus u smjeru Drežnice; postoje autobusi koji idu do kraja klisure, Gornje Drežnice. Ili uzmite vlak u smjeru Sarajeva i izađite na željezničkoj stanici Drežnica, otprilike 30 minuta vožnje. Postoje brojni kampovi i osnovni smještaj, iako će vam trebati vlastita sportska oprema.

Komunikacije[edit | edit source]

Daljnja odredišta

 • Ploče, Hrvatska - je najbliži primorski grad Mostaru, a lako je dostupan s brojnim autobusima dnevno i vlakovima vikendom u ljetnjoj sezoni. Plaže za kupanje su ljepše sjeverno od grada, te posebno na Baćinskim jezerima ili istočnije u delti Neretve.
 • Čapljina - je najbliži grad između Mostara i Metkovića prvog grada do granice sa Hrvatskom, u kojem se ističe stari grad Počitelj i Mogorjelo sa rimskim ostacima (villa rustica).
 • Međugorje - kao međunarodno poznato rimo-katoličko svetište
 • Jablanica - grad između Mostara i Konjica, u kojem se nalazi nekropola Dugopolje i most spomenik NOBa.
 • Hutovo blato - Park prirode i ptičiji rezervat u blizini Čapljine
 • Dubrovnik - Grad na krajnjem jugu Hrvatske
 • Radimlja - Nekropola stećaka kod Stoca
 • Počitelj - Stari grad iz 14. stoljeća i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
 • Pećina Vjetrenica - Najveća i najznačajnija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine
 • Konjic - Grad smješten 70 km sjeverno od Mostara, poznat po starom mostu iz osmanskog perioda, te po umjetničkom drvorezbarstvu
 • Boračko jezero - je prirodno planinsko i ledničko jezero pogodno za kampovanje i kupanje udaljeno 20 km od Konjica
 • Rafting na Neretvi - rafting kroz gornji tok Neretve do Konjica
 • Titov bunker - jedna od najstrožije čuvanih tajni socijalističke Jugoslavije, podzemni vojni kompleks u blizini Konjica otvoren za turističke posjete
 • Ramsko jezero - akumulacijsko jezero u općini Prozor - Rama u čijoj neposrednoj blizini se nalazi franjevački samostan
 • Blidinje - park prirode i skijalište
Ovaj članak je još u začetku. Možete pomoći Wikivodiču tako da ga proširite.


{{#coordinates:}}: invalid latitude Template:Wy/hbs/IsPartOf Template:Wy/hbs/Usablecity

Template:Wy/hbs/Related