Jump to content

Wp/fkv/Saamelais kielet

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fkv
Wp > fkv > Saamelais kielet

Saamelaiskielet oon kieliryhmä. Niitä ossaa Lapissa suunale 30.000 ihmistä. Saamelaiskielet oon kuolevia ja ei olo paljoakhaan jokka ossathaaan hyvin saamee. Saamelaiskielten alkukieli oon kantasaami. Ko lähiaikana akkalansaame kuoli niin eläviitä saamelaiskielii oon 9 mutta monta oon kuolemassa. Saamelaiskielet jajethaan öystä- ja länsi saamelaiskielhiin. Saamelaiskielissä oon paljo variašuunii ja het ymmärethään toissii tyhä vähän. Saamelais kielii Praatathaan Fennoskandiassa . Saamelais kielissä oon vähemän sijamuotoita ko öystämerensuomalaisissa kielissä. Saamelais kielet oon suomelais-uugrilaisia kielii

Histooria[edit | edit source]

Kauvon kaikkii saamelais kieliin variašuunei oon tahđottu tappaat ja heiđän kieltä alisethiin mutta 2000 luvula het alethiin saađa oikheuksii ja tuli reekeliitä ette kieltä ei saa syrjii.

Tääpänä[edit | edit source]

Tääpänä saamen kielilä saapi puhhuut mutta se oon alirahotettu ja suomessaki palveluissa lapissa tyhä 10% osathaan saamen kieltä. Myöski monila ihmisilä oon ollu prošektiita avustaa saamen kieltä ette se ei kuole ja monet tehđhään musiikkii saameksi ette se ei kuole. Saamela oon kuitenki modernina aikana paremin ko ennen ja enämen ihmissii oppithaan Saamee ja sillä oon tinkat paremin ko esimerkiksi Karjalan kielelä tahi kväänilä. Mutta saamelaisii oon 100.000 ja saamee ossaa suunale 30.000 ihmissii eli majoriteetti ei osathaan puhhuut saamee.

Luokittelu[edit | edit source]

  1. eteläsaame
  2. uumajansaame
  3. piitimensaame
  4. luulajansaame
  5. pohjaissaame
  6. koltansaame
  7. inarinsaame
  8. kiltinänsaame
  9. turjansaame

akkalansaame ( kuollu ) keminsaame ( kuollu)