Jump to content

Wp/fkv/Engelskan kieli

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fkv
Wp > fkv > Engelskan kieli

Engelskan kieli oon yksi mailman suurin kieli. Engelskaa praatathaan ensimäisenä kielenä Yhđysvalloissa, Engelskassa, Uuđessa-Seelannissa , Austraaliassa ja parissa pienessä maassa, mutta sitä opiskelhaan monessa maassa. Engelska oon indo-eurooppalainen ja germaaninen kieli ja oon indo-euroopalaisista kielistä suurin. Engelskan lähiitä sukukielii oon esim. tyskä tahi hollanti. Engelskaksi ossaa praatata 2b ihmistä. Engelskan sanasto oon suurimaksi osaksi latinalainen koska normanđialaisten invaašuunit ja Rooman impeeriumi oon vaikuttaneet siihen.

Englaska mailman kielenä[edit | edit source]

Brittiläisen impeeriumin tähđen engelskan kieli levisi ympäri mailmaa ja myöski ko Yhđysvalloista tuli ekonoomiamahti niin engelskan kielen voimasta tuli suuri. Oon ollut paljonki pröövinkiitä saađa mailman kieli niin ko esperanto tahi volapuk mutta tyhä engelska oon onnistunu siinä. Täänäpä melkkein koko internetti oon engelskaksi tahi spanskiksi, mutta engleska oon paljon vahvempi ko spanski.

Grammatikki[edit | edit source]

Ko kväänissä oon sijamuotoi niin engelskassa oon prefiksiitä. Esim ko kväänissä sanothaan "Vetheen" engelskasssa sanothaan "into/ to the water". Myöski engelskan lausuminen oon vaikheeta ja kaikki sanat lausuthaan eri tavala ko kirjotethaan ja ei ole tietyi reekeliitä miten mikäki sana lausuthaan. Esim sana "rough" lausuthaan "raf" mutta sana "plough" lausuthaan "plau".

Dialektit[edit | edit source]

Engelskan dialektiin variašuuni ei ole iso tahi pieni mutta het ymmärethään toissii hyvin.