Wp/fit/Skotin kieli

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | fit
Wp > fit > Skotin kieli

Skotin kieli oon kieli tai Engelskan kielen murre. Sitä ossaa poristä 1.5m ihmisiä Skotlannissa. 30% Skotlannin kansasta ossaa Skotin kieltä, son pöpylääri Pohja-Skotlannissa missä sitä ossaa majoriteetti. Skotin kielessä oon lainasanoja Kelttiläis kielistä ja Tuiskalaista kielistä. Skotin ja Engelskan kielen variasjuunia voipi verrata Meänkielen ja Suomen kielen ehroon. Skottia ja Engelskaa kriivathaan tosi eri tavala mut ko poristhaan niin net kielet oon lähempänä. Skotin kieltä praatathaan Pohja-Irlannissa ja Skotlannissa.

Histuuria[edit | edit source]

Skotin kieli kehitty Engelskan kielen pohja-murteista mutta pari tapahtumaa muutti niien variasjuunia. Ensiksi ko Engelskhaan tehthiin literatuuri kieltä niin siinä kriivathaan ja praatathaan eri tavala, Skotissa kriivathaan ja praatathaan samala tavala. Sitte Skotin kiehleen oon tullu lainasanoja Kelttiläistä kielistä ko net oon lähelä niien praatialuveita. Skotin kiehleen oon tullu kans lainasanoja Norjasta ja pohja-murteissa oon myöski nornin kielestä joka oon ny kuollu. Skotin kiessä oon myöski pysyny sanoja jokka oon kuollu Engelskasta ja sinne ei ole tullu niin paljo sanoja Franskasta ko net oon kauempana Franskasta. Engelska oon pitkää yrittäny integroija net ja ny viimi aikoina se kieli oon saannu oikeuksia ja sitä voipi oppia yniversiteissä.

Murtheet[edit | edit source]

Skotin kielessä oon monta murretta jokka oon tosi erillaisia, Jokku jopa pitävät esimerkiksi setlantin murretta omana kielenä vaikka monet sanovat ette sole oma kieli.

ScotsLanguageMap.png