Wp/cnr/Zinka Zorko

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Zinka Zorko
Zinka Zorko 2009. godine

Zinka (Terezija) Lep Zorko (Spodnja Kapla, 24. februar 1936. – Selnica kod Drave, 22. mart 2019.) je slovenačka lingvistinja, dijalektologinja i akademinja.

Zinka Lep Zorko je 1961. godine diplomirala na Filozofskom Fakultetu Univerziteta u Ljubljani iz slovenačkog i ruskog jezika te iz slovenske i ruske književnosti. 1986. godine je doktorirala iz narječja u okolini Ojstrice i Duha na Ostrom vrhu.

Prije je bila učiteljica u srednjim školama na Ravnama. Od 1961. godine je radila na Pedagoškom Fakultetu u Mariboru. Nakon 1996. godine je postala profesorica istorije i dijalektologije slovenačkog jezika. 1986.-1996. godine je predavala i na Filozofskom Fakultetu u Ljubljani.

Zinka Zorko je proučavala narječja i njihovu socijalnu ulogu u Koruškoj i Istočnoj Sloveniji (nek u Prekomurju) te tražila uticaj njemačkog i mađarskog jezika na ova narječja. Pisala je više udžbenika i bila mentorica slovenačkih učitelja u inozemstvu (u Austriji i Mađarskoj). Od 2009. godine je postala članica Slovenačke Akademija Nauka i Umjetnosti (SAZU).

Literatura[edit | edit source]

  • Enciklopedija Slovenije (2001). Knjiga 15. Ljubljana: Mladinska knjiga

Spoljašnje veze[edit | edit source]