Wp/cnr/Vojislav D. Nikčević

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnrWp > cnr > Vojislav D. Nikčević
Jump to navigation Jump to search

Vojislav D. Nikčević (Kraljevo, 1946 – Bar, 1. februar 2018) je crnogorski istoričar i specijalista za srednji vijek i arhajsku antiku.

Biografija[edit | edit source]

Vojislav D. Nikčević je rođen 1946. godine u Kraljevu. Školu i Katedru za opštu i teoriju književnosti završio je u Beogradu. Bio je specijalista za srednji vijek i arhajsku antiku. Istraživanjima ovih epoha bavio se od 1975. godine. U više navrata radio je u specijalističkim centrima za istraživanje u inostranstvu, posebno u Francuskoj. U časopisima od 1975. objavljivao je kraće oglede i studije.

Napisao je predgovore, komentare i rječnike za niz prevedenih djela antičkih i srednjovjekovnih autora (između ostalog – „Istorija Seldžuka“, „Knjiga o dva principa“, „Spis o nastanku islama“, „Drevni persijski spisi“, „Konstantin Porfirogenet: O upravljanju carstvom“, „Patrijarh Nikifor: Protiv ikonoklasta“, „Gnostički spisi“ itd.), kao i istorijskih istraživanja 20. vijeka (između ostalog – Žak Zeler: „Počeci hrišćanstva na Balkanu“, Venecia Kotas: „Pozorište u Vizantiji“, Kristofer Valter: „Ikonografija vaseljenskih sabora u vizantijskoj tradiciji“ itd.).

Bio je stručni saradnik tokom pripreme i prevođenja Istorijskog rječnika srednjeg vijeka. Bio je član uredništava izdanja Roman u Crnoj Gori i Književnost Crne Gore XII-XIX vijeka, priredio je i opremio izdanje Pisci slovenskog srednjeg vijeka.

Objavio je knjige-studije: Ideološka svijest i estetski kriterijumi (Univerzitetska riječ, Nikšić, 1990), Mit i ep (Obod, Cetinje, 1995), Njegoš i gnoza (Obod, Cetinje, 1993), Gnostička kultura u Crnoj Gori (Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Podgorica, 1999), Književnost Duklje i Prevalitane od III do XIV vijeka (CID, Podgorica, 2006), Prevalitana i Kraljevstvo Slovena (Dukljanska akademija nauka, Podgorica, 2008), Duklja i Prevalitana (Matica crnogorska, Podgorica, 2012), Duklja i Evropska Sarmatija (Matica crnogorska, Podgorica 2016), Duklja i Velika Skitija (Matica crnogorska, Podgorica, 2017), Romani i Romeji (Crnogorska akademija nauka, Podgorica, 2017).

Priredio je i opremio uvodnim studijama, komentarima, listama i rječnicima ediciju Monumenta Montenegrina i zbirku dokumenata Miscellanea Slavorum.

Za ediciju Monumenta Montenegrina dobio je Trinaestojulsku nagradu.[1]

Reference[edit | edit source]

  1. Crna Gora ostala bez predanog istraživača i istoričara (Objavljeno 05.02.2018., pristupljeno 04.09.2019.)