Wp/cnr/Vladimir Maraš

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Vladimir Maraš

Vladimir Maraš (Beograd, 29. novembar 1974) je crnogorski kompozitor i instrumentalista.

Biografija[edit | edit source]

Vladimir Maraš je rođen 29. novembra 1974. godine u Beogradu. U srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ je završio odsijeke za klavir i klarinet. Aktivno se bavi muzikom od 1989. godine nastupajući u mnogim crnogorskim rok bendovima toga vremena (Gospoda Glembajevi, Ročni mir). Vlada žičanim instrumentima (gitara, bas gitara) i to znanje koristi za studijski rad. U Beogradu radi u periodu od 1993. do 1998. godine. Tada upoznaje Kornelija Kovača i uz njegovu pomoć se uključuje u ogroman broj muzičkih projekata, najčešće kao aranžer (Maja Odžaklijevska, Bisera Veletanlić, Knez i mnogi drugi). Paralelno sa tim, svira u pratećem bendu Ramba Amadeusa (Jazz Mutant band).

Kompozicijom Vibe era na kompilaciji autora instrumentalne muzike „OKEAN“, u izdanju izdavačke kuće City Records, se pojavljuje prvi put kao autor instrumentalne muzike. Po povratku u Podgoricu kreće sa pripremama za svoj autorski CD prvijenac instrumentalne muzike Pod kamenom koji izdaje kao autorsko izdanje 2001. godine i ima uspješnu promociju u Crnogorskom narodnom pozorištu. Gosti na promociji bili su Kornelije Kovač i Vasil Hadžimanov. Novembra 2002. godine, Vladimir Maraš & banD sa velikim uspjehom i u prepunoj sali studija „M“ u Novom Sadu promovišu „Pod kamenom“ na novosadskom „Old Gold Jazz Festivalu“ na kojem nastupaju uz Big band RTV Ljubljana, Boška Petrovića i njegov trio, Bojana Zulfikarpašića i druga imena današnje jazz scene.

Te godine dobija Prinčevu nagradu festivala „Sunčane skale“ za najbolji instrumentalni album na teritoriji Srbije i Crne Gore i godišnju nagradu „Montefon“ u istoj kategoriji.

Do novembra 2005. godine je pripremao svoj drugi CD instrumentalne muzike Letters from Montenegro u izdanju izdavačke kuće Goraton koji promoviše decembra iste godine u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici. Ovo izdanje dobija i nagradu „Montefon“ u kategoriji najbolji instrumentalni album.

Treći CD (dupli) 10/8 (Deset osmina) izašao je na tržište 2011. godine u izdanju Goraton-a. Na njemu se nalazi 18 kompozicija od kojih su deset (CD1 - Balkan Sounds) u ethno jazz maniru sa nekoliko obrada ethno muzike sa balkanskih prostora, a osam je autorskih kompozicija (CD2 - Groovy Groovz) koje su u jazz-funk maniru.

Band sa kojim sarađuje od početka čine: Šule Jovović (gitara), Bata Božanić (bas), Mihajlo Krstić (bas), Uroš Šećerov (udaraljke), Petar Radmilović (bubnjevi), Mihail Parušev (bubnjevi), Ljubiša Paunić (saksofon), Vlada Krnetić (truba), Ivan Ilić (trombon), Saša Ranđelović Ranđa (gitara).

Radi i kao autor kratkih muzičkih formi, špica, džinglova i reklama. Komponuje i muziku za pozorište (Teatar mladih – Cetinje, predstava Čorba od kanarinca).

Od početka rada televizije „IN“ u Podgorici (11. februar 2002.), radio je kao urednik muzičkog programa ove TV stanice. Autor muzike je na preko 90% špica i reklama na IN televiziji. Ima i svoj muzički atelje „Balkan 2&rdquo“.

Direktor je i suvlasnik marketinške agencije „Composite Montenegro“ kao i izdavačke kuće „Rabbit Records“ u čijem sastavu posluje i Ethno Jazz Club „Sejdefa“.

Organizator je Made in New York Jazz festivala[1] koji postoji od 2016. godine i održava se u Podgorici i Tivtu.

Vladimir Maraš živi i radi u Podgorici.

Poveznice[edit | edit source]

  1. [1]