Jump to content

Wp/cnr/Veljko Mandić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Veljko Mandić

Veljko Mandić (Nikšić, 10. oktobar 1924. — Nikšić, 19. novembar 1988.) je crnogorski glumac i dramski autor.

Biografija[edit | edit source]

Veljko Mandić je rođen u Nikšiću 10. oktobra 1924. godine i jedan je od osnivača „Narodnog pozorišta“ u tom gradu.

Bio je glumac „Narodnog pozorišta“ u Nikšiću, teatra u Kragujevcu i Crnogorskog narodnog pozorišta. Od velikog broja uloga na pozorišnim scenama, izdvajaju se one u predstavama: „Lažni car Šćepan Mali“, „Ujka Vanja“, „Kanjoš Macedonović“, „Gorski vijenac“, „Put generala Dromire“ i dr.

Ostvario je veliki broj uloga u filmovima i televizijskim serijama renomiranih crnogorskih i jugoslovenskih reditelja: „Zle pare“, „Lelejska gora“, „Nizvodno od sunca“, „Horoskop“, „Tišine“, „Hajka“, „Maratonci trče počasni krug“, „Petrijin venac“, „Dorotej“, „Šest dana juna“, „U ime naroda“, „Pusta zemlja“, „Đekna još nije umrla a ka’ će ne znamo“ itd.

Dobitnik je Zlatne arene u Puli za epizodnu ulogu u filmu „Vrhovi Zelengore“ (1979). Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu za ovu rolu dobio je nagradu za najbolju epizodnu ulogu. Isto priznanje dobio je i za ulogu Kara-Zaima, u filmu „Derviš i smrt“ (1974).

Autor je više dramskih tekstova: „Snaha je doputovala“, „More do koljena“, „Djevojačka kula“, „Na petom boju“, „Paun i jorgovan“ i dr.

Veljko Mandić je režirao nekoliko predstava.

Nakon prestanka sa radom pozorišta u Nikšiću, aktivno je učestvovao u razvoju pozorišne djelatnosti nikšićkog „Zahumlja“.

Dvostruki je laureat najvišeg državnog priznanja Crne Gore – Trinaestojulske nagrade.

Umro je u Nikšiću 1988. godine.

Nagrada „Veljko Mandić“[edit | edit source]

Nagrada za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, koju javna ustanova Nikšićko pozorište dodjeljuje svake godine, nosi naziv „Veljko Mandić“. Nagrada sastoji se od Plakete i novčanog dijela nagrade od 1 884 eura, što podśeća na godinu kada je izvedena prva pozorišna predstava u Nikšiću. Nagrada se uručuje na otvaranju „Međunarodnog festivala glumca“.

Među dobitnicima ove nagrade su i: Drago Malović, Branislav Mićunović, Blagota Eraković, Goran Bulajić, Mira Stupica i Dragica Tomas.

Poveznice[edit | edit source]