Jump to content

Wp/cnr/Stevan Dučić

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Stevan Dučić

Stevan Dučić (Stevan Raković) (Dučići, Kuči, 4. 1. 1874. — Podgorica, 30. 3. 1918), crnogorski je književnik.

Biografija[edit | edit source]

Stevan Raković Dučić vrijedna je pojava crnogorske književnosti i kulture s kraja XIX i početka XX vijeka. Na njega su kao stvaraoca presudno uticala dva autoriteta toga doba s kojima je sarađivao. Mladalačka saradnja s vojvodom Markom Miljanovim Popovićem nesumnjivo je bila od presudnoga značaja za Dučićevu literarnu orijentaciju. Ne samo u domenu poetičkih obrazaca i postupaka koje je crpio iz Popovićeva djela, već i u sferi podsticaja za sakupljanje usmenoga blaga i prepisivanja starih rukopisa. Susret s Jovanom Erdeljanovićem 1904. godine, usmjeriće Dučića i na drugu nezaobilaznu oblast njegova interesovanja – etnografiju.

No osim priloga u časopisima i listovima početka XX vijeka, Dučić za života nije publikovao zasebno izdanje. Rukopis etnografske monografije Život i običaji plemena Kuča završio je 1911. godine i predao ga Erdeljanoviću, ali je knjiga u izdanju Srpske kraljevske akademije i Erdeljanovićevoj redakturi objavljena tek 1931. godine. Pored toga, Dučić je od 1912. godine Srpskoj kraljevskoj akademiji predao i rukopise narodnih pjesama iz Kuča, pjesama iz Crne Gore, Brda i Hercegovine[1], građe za narodni život, običaje i vjerovanja, narodnih pripovijedaka, građe za rječnik i dr. Prema zabilješci Andrije Lainovića, objavljenoj u cetinjskim Zapisima 1932. godine, u Dučićevoj zaostavštini našlo se i nekoliko knjiga pripovijedaka priređenih za štampu (Stari gorski ljudi, Gorski sud, Osvetnik, Gorsko srce, Gorska duša, Slobodni gorštaci). Večina tih rukopisa ostala je neobjavljena. Rukopisi obimnoga romana Ili Kuč i zbornika usmenih pjesama Junačke narodne pjesme iz Crne Gore, Brda i Hercegovine objavljeni su tek u novije vrijeme.

Literatura[edit | edit source]

  • Jovan Čađenović, „Roman Stevana Dučića o hajduku Iliji Kuču“, predgovor u knjizi: Stevan Dučić, Ili Kuč, priredili Jovan Čađenović & Slobodan Kalezić, Kulturno-prosvjetna zajednica, Podgorica, 1997.
  • Milorad Nikčević, Istorija crnogorske književnosti, knj. III, ICJK, Podgorica, 2012.

Vanjske veze[edit | edit source]

Reference[edit | edit source]

  1. http://epskenarodnepjesme.blogspot.com/2015/02/blog-post_18.html