Jump to content

Wp/cnr/Srđan Vukčević

From Wikimedia Incubator
< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Srđan Vukčević

Mr Srđan Vukčević (Podgorica, 16. maj 1959) je crnogorski slikar.

Biografija

[edit | edit source]

Srđan Vukčević je rođen 1959. godine u Titogradu, đe je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odsijeku slikarstvo u klasi profesora Stojana Ćelića 1983. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1986. godine, u klasi profesorice Mirjane Koke Mihać. Studijski je boravio u više evropskih zemalja – kao dobitnik jugoslovenske nagrade iz fonda „Moša Pijade“ više mjeseci boravi u Londonu; na poziv Rijks Academie van Beeldenden Kunsten koristi stipendiju vlade Holandije u Amsterdamu; francuska vlada dodjeljuje mu jednogodišnju stipendiju za slikarstvo uputivši ga na École des Beaux ArtsParizu.

Dobitnik je brojnih nagrada za stvaralaštvo, između ostalih: Trinaestojulske nagrade za izložbu Hipsonovo jezero (2015), Prve nagrade na izložbi Savremeni crnogorski crtež (Podgorica, 1985), Nagrade ULUCG „Milunović, Stijović, Lubarda“ (1991), Prve nagrade Hercegnovskog zimskog salona (1988), Prve nagrade za crtež na Trijenalu crnogorskog crteža, Nagrade oslobođenja Podgorice „19. Decembar“ za najbolje ostvarenje iz oblasti slikarstva (Podgorica, 1986), Oktobarske nagrade Grada Beograda za najbolje stručne i naučne radove studenata (1985), Prve nagrade na izložbi Likovni umjetnici svome gradu (Podgorica, 1987), Nagrade iz Fonda Petra Vukčevića (Podgorica, 1989) i Nagrade za značajan doprinos kulturi i umjetnosti Crne Gore (Podgorica, 1996).

Do sada je izlagao na pedeset samostalnih i preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Holandija, Italija, Francuska, Švajcarska, Engleska, Njemačka…).

Osmislio je Kuću stila „H&G“ (Hypnoss & Gloritte) kroz koju afirmiše likovno-estetske standarde u različitim oblastima — bilo da su u pitanju pozorišne predstave, moda, vizuelno oblikovanje prostora, stilizacija značajnih javnih manifestacija, oficijelnih ili protokolarnih zbivanja najvišeg nivoa. Posebno se izdvaja multidisciplinarna višeslojna realizacija objekta Umjetnikova kuća i atelje u Herceg Novom, dugogodišnji autorski projekat.

Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori, član je ULUCG, a u Francuskoj pośeduje status slobodnog umjetnika i članstvo u „Maison des artistes“.

Živi i radi na relaciji Pariz — Podgorica — Herceg Novi.[1][2]

Spoljašnje veze

[edit | edit source]

Reference

[edit | edit source]
  1. Izložba Srđana Vukčevića Prospektiva (Pristupljeno 14.05.2019.)
  2. Izložba Mignonnettes Srđana Vukčevića (Objavljeno 14.05.2019., pristupljeno 14.05.2019.)